Lansarea programului „Arhitecți pentru viață”

Desfășurare: 28 iunie 2024, ora 11:00

Publicat 27 iunie 2024, actualizat 1 iulie 2024
1 iulie 2024

Vineri, 28 iunie 2024, la sediul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) a avut loc lansarea programului „Arhitecți pentru viață”. Acest program este rezultatul parteneriatului între Fundația pentru SMURD, Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Universitatea de Arhitectură și Urbanism.

Scopul principal al acestei inițiative este instruirea a peste 10.000 de arhitecți membri OAR și 4500 de studenți arhitecți din întreaga țară în cursuri de prim ajutor. Această instruire va asigura faptul că arhitecții și viitorii arhitecți vor fi pregătiți să intervină eficient în situații de urgență, contribuind astfel la salvarea de vieți omenești. În plus, programul “Arhitecți pentru Viață” promovează includerea dotărilor esențiale pentru acordarea primului ajutor în proiectarea de arhitectură.

La evenimentul de lansare au participat dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al DSU, Ștefan Bâlici, președintele OAR și Marius Voicu, prorector al UAUIM. În cadrul conferinței, dr. Raed Arafat a subliniat importanța implicării Ordinului Arhitecților și a Universității de Arhitectură în acest proiect. El a evidențiat că prezența defibrilatoarelor și formarea adecvată în utilizarea acestora pot face diferența între viață și moarte în caz de stop cardiac, afirmând că oricine poate deveni un salvator.

Pentru a sublinia importanța pregătirii practice în acordarea primului ajutor, colegii din cadrul Fundației pentru SMURD au realizat o demonstrație de resuscitare și utilizare a defibrilatoarelor în situații de urgență.

Acest program este o dovadă a angajamentului comun de a crea un mediu mai sigur și mai pregătit pentru situații de urgență, în care atât profesioniștii, cât și studenții din domeniul arhitecturii, și orice cetățean, pot contribui activ la salvarea de vieți omenești.

Menționăm faptul că la sediul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” a fost montat deja un defibrilator semiautomat, achiziționat prin proiectul național „Punct de prim ajutor, Fii salvator!”, inițiat de Departmentul pentru Situații de Urgență în parteneriat cu Lidl România, Fundatia pentru SMURD.

De asemenea, la sediul Ordinului Arhitecților din România există deja montat un defibrilator, achiziționat din fonduri proprii ale OAR.

27 iunie 2024

Mâine, 28 iunie 2024, la sediul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, ora 11:00, va avea loc activitatea prilejuită de lansarea programului Arhitecți pentru viață, în baza parteneriatelor între Fundația pentru SMURD și Ordinul Arhitecților din România (OAR), respectiv Universitatea de Arhitectură.

Prin intermediul acestor parteneriate se dorește instruirea a peste 10.000 de arhitecți (membri OAR) și 4500 de studenți arhitecți în întreaga țară, prin organizarea unor cursuri de prim ajutor.

La eveniment vor participa Raed Arafat, secretar de stat în MAI, șef al DSU, Ștefan Bâlici, președintele OAR și Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”. Totodată, în cadrul evenimentului se va aduce în vedere instalarea unor defibrilatoare la sediul Universității de Arhitectură și va fi realizată o demonstrație privind manevrele de resuscitare și modul de folosire a defibrilatoarelor în cazul unor situații de urgență.

Jurnaliștii interesați sunt așteptați la sediul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București, accesul se va face prin strada Biserica Enei nr. 1-3, începând cu ora 10:30.

Vă rugăm, dacă este posibil, să ne confirmați prezența la adresa centru.expozitional@uauim.ro

Vă așteptăm!