IMUAU Summer School. Schönberg 2023

Școală de vară în satul Dealu Frumos / Schönberg, jud. Sibiu, 17 - 30 iulie 2023

Publicat 6 iunie 2023, actualizat 26 iulie 2023
26 iulie 2023

Comunicat de presa UAUIM Scoala de vara IMUAU Summer School Schonberg 2023.pdf

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”prin diferitele sale departamente, este tot mai prezentă în cadrul comunităților ce au ca scop protejarea patrimoniului și promovarea modelelor de bună practică în domeniul conservării și restaurării de arhitectură, pentru păstrarea specificul local și pentru perpetuarea tehnicilor tradiționale de construcție.

În acest sens, în perioada 17-30 iulie 2023 organizăm prin Centrul Expozițional Documentar – Muzeul Școlii de Arhitectură, Secția Conservare și Restaurare de Arhitectură - Sibiu și Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară – Dealu Frumos, în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și al Fundației Prințul de Wales, o nouă ediție a școlii de vară ”IMUAU Summer School. Schönberg 2023” în satul Dealu Frumos, jud. Sibiu, adresată studenților la oricare dintre specialitățile facultăților de profil din țară, din orice an de studiu, precum și arhitecților stagiari înscriși la filialele OAR.

În cea de-a treia ediție a școlii de vară ”IMUAU Summer School. Schönberg 2023”, ne propunem aprofundarea tehnicilor tradiționale de prelucrare a lemnului, explorarea posibilităților de modelare ale fierului, investigarea specificului local prin interacțiunea cu membrii comunității. Activitatea practică, apropierea de contextul local, colaborarea cu meșteri, profesori și participanți sunt menite să stimuleze creativitatea și responsabilitatea participanților în cadrul acestei școli.

Ediția ”IMUAU Summer School. Schönberg 2023” asigură abordarea elementelor de tâmplărie (obloane, uși, ferestre etc.), de dulgherie (asanarea și reconfigurarea funcțională a acoperișului bucătăriei de vară) și de fierărie – producerea de replici ale pieselor de feronerie tradițională care lipsesc și ale celor existente cu uzură incompatibilă funcționării corecte a tâmplăriilor originare, folosind micul atelier de fierărie constituit anul trecut. Acest proiect este rezultatul cooperării dintre mediul universitar și specialiștii în arhitectură, conservarea-restaurarea și protejarea patrimoniului, precum și în disciplinele înrudite (istorie, antropologie, peisagistică etc.), demers care vine în completarea formării viitorilor profesioniști.

În completarea activităților practice, specialiștii invitați vor susține prelegeri, vor iniția discuții libere, iar participanții vor lua contact cu meșteșugari, vor participa la vizite documentare la șantiere din vecinătate și la alte experiențe culturale locale.

Activitățile practice propuse sunt:

Prelegerile propuse:

Echipa proiectului:

Parteneri: Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, Primăria Comunei Merghindeal, jud. Sibiu, Casa Teutsch – Centrul de dialog și cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Muzeul Național Brukental, Complexul Național Muzeal Astra.

Parteneri media: Revista Zeppelin, Agenția Națională de presă AGERPRES.

Sponsori: Iconic Wood, Rubio Monocoat România.

6 iunie 2023

Sunteți invitați să vă înscrieți la școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2023, ce se va desfășura între 17 - 30 iulie 2023, într-o gospodărie specific săsească, din satul Dealu Frumos (în limba germană, Schönberg) aflat în centrul geografic al țării, în județul Sibiu.

Aveți posibilitatea de a opta pentru una sau două serii: 17 - 23 iulie și/sau 24 - 30 iulie!

În cea de-a treia ediție a școlii de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2023, ne propunem aprofundarea tehnicilor tradiționale de prelucrare a lemnului, explorarea posibilităților de modelare ale fierului, investigarea specificului local prin interacțiunea cu membrii comunității.

Activitatea practică, apropierea de contextul local, colaborarea cu meșteri, profesori și participanți pot să stimuleze creativitatea și responsabilitatea participanților în cadrul acestei școli.

Ediția IMUAU Summer School. Schönberg 2023 va aborda elemente de tâmplărie (obloane, uși, ferestre etc.), de dulgherie (asanarea și reconfigurarea funcțională a acoperișului bucătăriei de vară) și de fierărie – producerea de replici ale pieselor de feronerie tradițională care lipsesc și ale celor existente cu uzură incompatibilă funcționării corecte a tâmplăriilor originare, folosind micul atelier de fierărie constituit anul trecut.

Școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2023 este rezultatul cooperării dintre mediul universitar și specialiștii în arhitectură, conservarea-restaurarea și protejarea patrimoniului, precum și în disciplinele înrudite (istorie, antropologie, peisagistică etc.), demers care vine în completarea formării viitorilor profesioniști.

Participanții la școala de vară pot fi studenți la oricare dintre specialitățile facultăților de profil din țară, din orice an de studiu, precum și arhitecți stagiari înscriși la filialele OAR.

În completarea activităților practice, specialiștii invitați vor susține prelegeri, vor iniția discuții libere, iar participanții vor lua contact cu meșteri locali, vor participa la vizite documentare la șantiere din vecinătate și la alte experiențe culturale locale.

Activitățile la care sunteți invitați sunt:

Condițiile de desfășurare a școlii vor presupune atât un acord scris al dvs. de a urma un scurt instructaj tehnic, cât și reguli generale de protecția muncii.

Taxa de participare este de 400 de RON/săptămână, iar participanții sunt încurajați să aplice la „Bursele OAR pentru studenții arhitecți care participă la Școli de vară – ediția 2023” https://oar.archi/timbrul-de-arhitectura/burse-studenti/.

Cazarea participanților pe durata școlii de vară va fi asigurată în spațiile Centrului de Studii de Arhitectură Vernaculară (CSAV)– Dealu Frumos, parte a UAUIM, iar masa (mic dejun, prânz, cină) va fi asigurată în sistem catering. Aceste costuri vor fi cofinanțate de către Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură, Fundația Prințul de Wales și participanți (prin taxa de participare).

Activitățile practice și de proiectare vor fi coordonate de către arh. Ioana ARDELEAN și arh. Liviu GLIGOR, alături de Sebastian BETHGE (atelier dulgherie-tâmplărie) și Zaharia PĂCALĂ (atelier fierărie), arh. Cristina Constantin (identitate vizuală) și Claudia POPESCU (coordonator proiect cultural).

Perioada de înscriere la școala de vară este 6 mai - 16 iunie 2023, urmând ca rezultatele selecției să fie anunțate prin email pe adresele declarate în formular, în perioada 3 - 7 iulie 2023.

Formularul de înscriere poate fi completat la adresa: https://forms.gle/bm2HDp16dy2aGMKz8.

Toate detaliile actualizate pot fi consultate pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/Schonberg.summer.school.

Vă așteptăm cu drag!