Doctor Honoris Causa Miguel Baudizzone

5 iulie 2017

În data de 5 iulie 2017 a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al UAUIM domnului arhitect Miquel BAUDIZONE.

Născut la Buenos Aires în 1943, Miguel Baudizzone a absolvit Facultatea de Arhitectură a Universității din Buenos Aires. Împreună cu Jorge Lestard, a fondat în 1964 biroul Baudizzone–Lestard, dezvoltând o carieră prodigioasă în proiectare de-a lungul a 53 de ani, suplimentată de cariera pedagogică între 1983-2009, când a activat de asemenea ca profesor la facultatea pe care a absolvit-o.

Miguel Baudizzone

Peste 100 de premii, diplome sau mențiuni obținute la bienale și anuale de arhitectură, concursuri naționale și internaționale, și cîștigări de licitații publice pentru opere realizate și nerealizate din 1963 și pînă azi stau mărturie pentru a activitate profesională meritorie. Activitatea prodigioasă a a biroului Baudizzone–Lestard a fost publicată într-o monografie extinsă în 2008 și în alte 2 volume în 2007 și 1980. 7 expoziții au înfățișat publicului între 2000-2015 realizările biroului la diverse centre culturale sau universități din Argentina, Uruguay și Chile.

Miguel Baudizzone a reușit să așeze școala argentiniană de arhitectură pe harta internațională a practicii profesionale, racordându-se la marile idei teoretice internaționale în pas cu timpul și cu imensele provocări sociale și tehnologice globale de după 1960. Anii '90 și primul deceniu al secolului XXI marchează reîntoarcerea biroului către investigarea mai matură a potențialului arhitecturii late-moderne din perspectiva tehnologiei și abstractizării estetice, dar și interesul pentru conversia structurilor istorice. În primul deceniu la secolului XXI, Miguel Baudizzone explorează viitorul urban în cadrul unei serii de concursuri și mari proiecte urbane.

Ca semn al recunoașterii acestor realizări, dar și al prețuirii unui travaliu de excepție, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București este onorată să îi acorde lui Miguel Baudizzone titlul de doctor honoris causa.

conf. dr. arh. Cosmin Caciuc