Expoziție și simpozion "Haralamb H.(Bubi) Georgescu - Un arhitect român în Statele Unite"

12 mai 2008

Universitatea de Arhitectură și Urbanism "ION MINCU" - București vă invită să participati la deschiderea expozitiei "Haralamb H.(BUBI) Georgescu - Un Arhitect Român în Statele Unite" și la lucrările Simpozionului de comunicări, ambele prilejuite și dedicate comemorării "Centenarului Haralamb H. Georgescu" (1908 - 2008 ). Expoziția dedicată arhitectului H.Georgescu, parte a unui program de cercetare complex, prezintă pentru prima oară in public opera sa, scotând în evidentă în paralel, cele două etape ale unei cariere dedicate total și pasional modernismului, relevând succesiv si explicit continuitatea unei etici arhitecturale de excepție.

Activitatea sa in Romania, din 1933 până în anul 1947, s-a desfașurat în propriul său birou de arhitectură, dar cu prioritate în colaborare cu arhitectul Horia Creanga, alături de care va contribui la elaborarea proiectelor unor clădiri de excepție : imobilul ARO, Calea Victoriei, hotelul ARO Brasov, restaurantul "Pescaruș", s.a.

Haralamb Georgescu a fost atras, în acelaș timp și de discursul teoretic, fiind cooptat in comitetul de redacție al revistei "SIMETRIA" unde va publica o serie de articole care se vor distanța de linia moderat-conservatoare încă prezentă în arhitectura vremii.

Arhitectul H.Georgescu avea să emigreze în anul 1947 în Statele Unite, fiind la început profesor asociat la Școala de Arhitectură a Universității din Nebraska, urmând ca din anul 1951 să se mute în orașul Los Angeles, unde va începe o susținută și prolifică activitate profesională, elaborând într-o diversă serie de partenariate sau individual, un număr impresionant de proiecte, până la dispariția sa fulgerătoare în toamna anului 1977.

Expoziție

Deschiderea EXPOZIȚIEI: joi, 15 mai 2008, orele 18,30, în sălile de expoziție ale Universității de Arhitectură și Urbanism "ION MINCU", București, str. Academiei nr, 18-20.

Program de funcționare: între orele 10,00 - 18,00, de luni până vineri, în perioada 15 mai - 09 iunie 2008.


Simpozion

SIMPOZION: vineri 16 mai, orele 10,00 - 13,00; 16,00 - 19,00.

Intervenții: Wim DeWit, Timothy Braseth, Jeffrey Head, Christopher Georgesco (invitati S.U.A.) / Ion Mircea Enescu, Mariana Celac, Luminita Machedon, Nicolae Lascu, Sorin Vasilescu.

Programul de Cercetare "HARALAMB H. (BUBI) GEORGESCU - UN ARHITECT ROMAN IN STATELE UNITE" s-a desfasurat cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Bucuresti, a Uniunii Arhitectilor din Romania, Ministerul Culturii si Cultelor.

Initiator si coordonator al Programului de Cercetare:
prof.dr.arh.Corneliu Ghenciulescu