RECUPERATIO – Expoziție și conferință

28 aprilie 2023

Desfășurare: expoziție 5-17 mai 2023 și conferință 5 mai 2023, Sala Frescelor

Organizator: Școala de la Piscu
Parteneri: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Europa Nostra
Co-finanțat de Ordinul Arhitecților din Romania, din timbrul de arhitectură

În perioada 5-17 mai 2023, în spațiul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, va avea loc cea de-a doua etapă a proiectului RECUPERATIO – Fapte remarcabile pentru patrimoniul european. Inaugurat pe 20 aprilie la Timișoara- Capitală Europeană a Culturii 2023, proiectul continuă la București, dedicând această etapă studenților și profesorilor arhitecți.

RECUPERATIO – Fapte remarcabile pentru patrimoniul cultural european – este o expoziție care prezintă 41 de proiecte și echipe extraordinare din Europa și România: 31 de proiecte câștigătoare ale premiilor European Heritage Awards/Europa Nostra Awards și 10 proiecte excepționale, realizate în ultimii ani în România.

De ce? Pentru că patrimoniul cultural trebuie recuperat și revitalizat în mod responsabil, corect dar și creativ; fiind o marcă identitară prețioasă și de neînlocuit, patrimoniul cultural trebuie redat societății, ca valoare de căpătâi. Patrimoniul cultural este șansa noastră de a regândi istoria și de a reconecta generațiile.

Eveniment RECUPERATIO - 5 mai 2023 – Ziua Consiliului Europei

14.00 – vernisajul expoziției în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – vor lua cuvântul reprezentanți ai celor 10 proiecte din România prezentate în expoziție : Adoptă o Casă la Roșia Montană, Alma Vii/ Mihai Eminescu Trust, Școala de la Bunești, Herculane Project, Heritage of Timișoasa/ Prin Banat, Marmorosh Blank, Studiogovora, Batem fierul la conac, Turnul Pompierilor/Cluj-Napoca, Biserica Romano-Catolică Sf.Mihail/Cluj-Napoca.

15:00 - 19:00 – Conferință – evenimentul va fi dedicat studenților (arhitectură, istoria artei și altele)
Locație: Sala Frescelor (UAUIM)
Moderator Ștefan Bâlici – președintele Ordinului Arhitecților din România

15:00 Idei introductive - Eugen Vaida, arhitect – Fondator al Asociației Monumentum și membru al juriului European Heritage Award/Europa Nostra Awards

15:10 Secțiunea 1 – dedicată proiectelor care promovează patrimoniul cultural

15:55 Secțiunea 1 – Discuții, Q&A

16:30 Pauză

17:00 Secțiunea 2 – dedicată proiectelor de arhitectură/restaurare

18:15 Secțiunea 2 - Discuții, Q&A

18:50 Concluzii

Conferința va fi susținută în mare parte în limba engleză. Intrarea este liberă, în măsura locurilor disponibile în Sala Frescelor.

RECUPERATIO este un proiect inițiat și organizat de Școala de la Piscu în colaborare cu Europa Nostra și cofinanțat de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură. Partenerii noștri: Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Asociatia Prin Banat.