Expoziția „Șapte decenii de design italian”

Desfășurare: 12-31 martie 2024, sala de expoziții de la parterul UAUIM
Vernisaj: 12 martie 2024 ora 14:30

6 martie 2024

UAUIM organizează între 12-31 martie 2024, in colaborare cu Universitatea Federico II din Napoli, expoziția „Șapte decenii de design italian”, ce prezintă o selecție a unor creații emblematice ale designerilor italieni din anii 1950 până astăzi.

Expoziția este curatoriată de prof.dr.arh. Agostino Bossi de la Universitatea Federico II din Napoli și are secțiuni dedicate Primirii, Iluminatului, Servirii, Deplasării și Reconstruirii operelor unor maeștri.

Prof.dr.arh. Agostino BOSSI spune despre această expoziție:

„Cunoscuți pe plan internațional după cel de Al Doilea Război Mondial, între anii șaizeci și nouăzeci ai secolului al XX-lea, proiectanții italieni se specializează și ca designer, variind de la interiorul domestic până la metropole. ”De la linguriță la oraș” este expresia binecunoscută, atribuită lui Ernesto Nathan Rogers (1946), prin care se sintetizează capacitatea italiană de a crea frumusețe în acei fecunzi patruzeci de ani. Obiectele care au fost produse, majoritatea în serie, variază de la elementul de detaliu destinat interorului arhitectural la infrastructura și amenajarea orașului.

În acei ani, designul italian poate fi descris ca o parabolă luminoasă, un arc temporal și inventiv care își are inceputul în fenomenul de boom economic caracterizat de o industrie înfloritoare, un antreprenoriat inovativ, o inteligență culturală și socială; apogeul în recunoaștere se produce prin difuzarea internațională a producției sale; iar ca punct de sosire, coincide cu schimbarea structurală din sectorul merceologic, mai întâi progresul lean production și apoi delocalizarea. Odată cu introducerea masivă a informaticii, a societății comunicării și a proceselor de globalizare, se va deschide o nouă eră iar italianitatea designului va fi rodul aporturilor interdisciplinare și a amestecului cultural.

Expoziția ”Șapte decenii de design italian” prezintă o selecție de produse din acea perioadă prosperă datorită capacității creație a designerilor italieni de a proiecta obiecte fie pentru mediul privat, fie pentru spațiul public, potrivit unei perspective care are în recunoașterea civitas – împreună cu cetățenii (care este diferit de urbis, orașul înțeles ca un complex de clădiri și ziduri) - cel mai mare angajament etic al său: produse pentru persoane, în casă, în ambiente publice, în oraș. Între 1950 și 1990, designul italian a pus în centrul proiectării sale, alături de căutarea frumuseții, a perfecțiunii tehnice și de execuție, ființa umană, cu sensibilitate, rigoare și, adesea, cu multă ironie.”

Multe dintre aceste realizări, care au fost premiate la concursuri de design, dintre care Compasso d’Oro este, poate, cel mai prestigios, au devenit obiecte simbol și sunt produse și în zilele noastre. De aceea expoziția se intitulează ”Șapte decenii...”, pentru că, dedicate ființei umane, trăiesc încă alături de ea, îmbogățindu-i viața și ambientul.

În paralel va fi expusă o serie de interpretări fotografice ale unor obiecte de design italian, realizate de prof.dr.habil.arh. Beatrice-Gabriela Jöger.

Expoziția de design este însoțită de un ambient creat cu obiecte împrumutate în acest scop de firmele Luce Domotica și Rimadesio. Organizatorii le mulțumesc și pe această cale pentru amabilitate.

Vă așteptăm la vernisaj marți 12 martie 2024, ora 14.30, în Sala de expoziții a UAUIM.