UAUIMEvenimenteExpoziția „Dealu Frumos - protejarea patrimoniului între tradiție și contemporaneitate”

Expoziția „Dealu Frumos - protejarea patrimoniului între tradiție și contemporaneitate”

Desfășurare: 24 noiembrie – 16 decembrie 2022, UAR Sibiu

22 noiembrie 2022

Comunicat de presa final proiect Dealu Frumos Sibiu.pdf

Avem bucuria de a vă invita la sediul Sucursalei Județene Sibiu a UAR din Piața Mică nr. 24, Sibiu între 24 noiembrie – 16 decembrie 2022, luni – vineri, 11:00 – 16:00, pentru a marca încheierea celor două proiecte derulate vara aceasta de Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” (UAUIM) la Dealu Frumos, jud. Sibiu: cea de-a doua ediție a școlii de vară “IMUAU Summer School. Schonberg 2022” și proiectul cultural „Tradiție și tehnologie – Documentarea digitală a Ansamblului Bisericii fortificate din Dealu Frumos”, realizate de UAUIM prin Centrul Expozițional Documentar - Muzeul Școlii de Arhitectură, prin Secția „Conservare și Restaurare de Arhitectură” a Facultății de Arhitectură - Sibiu și prin Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară de la Dealu Frumos, în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, susținute de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură și de Fundația Prințul de Wales.

Program:

Printre invitați se vor număra reprezentanții partenerilor noștri:

Uniunea Arhitecților din România, Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului, Centrul de dialog și cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Complexul Muzeal Național Astra Sibiu, Muzeul Național al Satului București, Primăria Comunei Merghindeal, jud. Sibiu, Revista Zeppelin, Agenția Națională de presă AGERPRES și desigur, sponsorii noștri: Iconic Wood și Rubio Monocoat România.

Proiectele noastre răspund la nevoia de instruire practică a viitorilor specialiști în domeniul extins al patrimoniului cultural (arhitectural, artistic, restaurare, etc.) cu privire la oferirea unor exemple de bună practică în domeniul conservării și protejării patrimoniului prin promovarea păstrării specificului local autentic, folosirea tehnicilor și materialelor tradiționale, precum și folosirea instrumentelor digitale și a aplicațiilor de realitate virtuală pentru studierea și înțelegerea arhitecturii de patrimoniu în scopuri didactice, dar și practice (restaurare, proiectarea de interioare).

Ne dorim ca prin proiectele noastre să oferim studenților/stagiarilor/tinerilor specialiști accesul la meșteșugari și reprezentanți locali, pentru o bună înțelegere a contextului și a peisajului cultural transilvănean și a tehnicilor de restaurare. De asemenea, sub impactul noilor tehnologii, punem la dispoziție câteva instrumente digitale utile pentru rezolvarea unor probleme din activitatea profesională, dar și crearea unui material didactic și de promovare a patrimoniului arhitectural autentic, îmbinând astfel avantajele folosirii noilor tehnologii în proiectarea de arhitectură cu cercetarea, documentarea și contextualizarea patrimoniului cultural.

Vă așteptăm cu drag!