URANUS ACUM. Expoziție, arhivă digitală și instalații în spațiul public

16 octombrie 2019

Vernisaj: 17.10.2019, ora 18.00, Muzeul Național de Artă Contemporană - MNAC, Izvor 2-4

Avem onoarea de a vă invita la deschiderea unei expoziții dedicate unui cartier distrus în cadrul operației urbane totalitare stopate în decembrie 1989.

Legăm poveștile locuitorilor ce și-au pierdut casele sau ale martorilor de reconstituirea simbolică, dar riguroasă, a unei realități urbane eliminate.

Cuvântul-cheie este co-prezența: realitatea dispărută este nu doar evocată, ci suprapusă celei actuale. Și vorbim despre amândouă aceste realități, pentru că trăim o nouă perioadă de distrugeri masive și construcții exagerate. Credem că uitarea a ceea ce s-a întâmplat acum 30-40 de ani este și unul din motivele pentru care agresiunile continuă, iar rememorarea și punerea în contex ne pot ajuta să gândim mai bine și mai responsabil viitorul orașelor noastre.

În expoziția de la supanta MNAC vom avea interviuri filmate și scrise, imagini vechi, un model 3D și o machetă a cartierului, un plan reconstituit vectorial, fragmente de case demolate și obiecte salvate.

În spațiul public din parcul Izvor și din fața Academei Române așezăm o serie de instalații temporare, amplasate în spațiul public. Machetele 1:1 reconstituie fragmente din construcțiile demolate și se așază în spațiul public exact în locurile pe care le ocupau înainte.

Mai multe date despre proiect și echipă pe https://e-zeppelin.ro/uranus-acum-expozitie-arhiva-digitala-si-instalatii-in-spatiul-public/

Organizatori: Zeppelin, Ideilagram, Ordinul Arhitecților din România, Filiala București

Parteneri: Muzeul Național de Artă Contemporană, Academia Română, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București