Expoziția "ARHITECȚII ȘI ARHITECTURA ÎN BRAȘOV: 1870-1914"

18 mai 2013

Ordinul Arhitecților din România - filiala Brașov-Covasna-Harghita și Departamentul de Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului “Sanda Voiculescu” (UAUIM) vă invită în perioada 21 mai - 3 iunie să vizitați expoziția aflată în buzunarul sălii de expoziții a UAUIM.

Evenimentul prezintă arhitectura Brașovului în contextul influențelor artistice central-europene de dinaintea primului război mondial: Eclectismul și Arta 1900. O atenție deosebită este acordată arhitecților vremii, prin intermediul cărora au ajuns în Brașov modelele germane, austriece sau maghiare. Ultima treime a secolului al XIX-lea marchează momentul în care clădirile din Brașov încep să fie asociate constant cu arhitectul, iar persoana acestuia capătă notorietate. Peter Bartesch, Christian Kertsch, Albert Schuller sunt nume deja cunoscute care au lăsat în urmă clădiri iconice ale Brașovului. Expoziția prezintă și producția unor arhitecți mai puțin cunoscuți astăzi, dar cu siguranță foarte căutați la vremea lor: Szekely Karoly, frații Gabory, Bulhardt&Dușoiu. Expoziția conține copiile proiectelor originale și ale fotografiilor de epocă pentru câteva zeci de clădiri reprezentative ale orașului. Imaginile sunt însoțite de informații istorice și descrieri ale stilurilor practicate în epocă.

Expoziția este rezultatul unui proiect cultural finanțat din taxa de timbru a arhitecturii și a fost prezentată prima dată în 2012. Desenele și fotografiile prezentate au ca sursă Arhivele Naționale și colecții private.

Organizator: Ordinul Arhitecților din România - filiala Brașov-Covasna-Harghita

Curatori: Ovidiu Taloș și Miruna Stroe; Echipa de proiect: Cătălin Stroe, Corina Dumitrescu, Natalia Achim, Alexandru Ștefan, Carmen Chiperea, Cristina Bogdan, Roxana Măcinic, Teodora Călina, Alexandra Voinea, Nicu Săliștean.