Expoziție de arhitectură: „Arh. Mircea Stănculescu, implicare în creația de arhitectură a lui CARLOS OTT și a NORR Partenership Ltd, Toronto, Canada, 1990-2002”

Publicat 13 septembrie 2017, actualizat 17 octombrie 2017
17 octombrie 2017

Se prelungeste termenul de vizitare al expozitiei dlui prof. Stănculescu

Vă anunțăm cu deosebită placere prelungirea termenului de vizitare a expoziției "Mircea Stănculescu - Expoziție de Arhitectură" din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” până la data de 31 octombrie 2017.

13 septembrie 2017

UAUIM găzduiește o inedită expoziție de proiecte și realizări de arhitectură care evidențiază, în mod deosebit, aportul lui Mircea Stănculescu la lucrările de arhitectură ale lui Carlos Ott și ale firmei canadiene NORR Partnership Ltd.

CARLOS OTT este binecunoscutul câștigător al concursului internațional (744 participanți) pentru proiectul „Opera de la Bastille”, Paris în 1983. Acest succes l-a propulsat apoi către o multitudine de proiecte majore în toată lumea, devenind, mai ales în Emiratele Arabe și în China, un nume de referință.

MIRCEA STĂNCULESCU a fost până în 1989 profesor la Universitatea de Arhitectură, an în care, a emigrat în Canada. Aici, în cadrul firmei NORR Partnership Ltd., unde a găsit un „job”, l-a cunoscut pe Carlos Ott, partner al firmei cu care a lucrat apoi timp de 12 ani. Implicarea sa în creația de arhitectură a acestuia a constat din conceperea și elaborarea planurilor de ansamblu și din studierea și definirea volumetrică a clădirilor făcând obiectul concursurilor de arhitectură.

Este o expoziție spectaculoasă care prezintă pe o desfășurare de cca 100m, 39 de proiecte și 23 de machete evidențiind un mod particular de abordare a procesului de proiectare:

Întâi volumetria, care odată stabilită impune definirea planurilor și fațadelor de arhitectură.

Punerea față în față a fotografiilor unor clădiri importante realizate în Germania, Emiratele Arabe, China, Uruguay, cu cele ale machetelor de volumetrie din polistiren care au determinat ulterior documentația de arhitectură, reliefează calitatea sistemului de lucru utilizat de cei doi. Un sistem de succes care a condus la câștigarea de numeroase concursuri internaționale și care aparține în egală măsură lui Carlos Ott și lui Mircea Stănculescu.

Recunoașterea valorii profesionale, ca architect și contribuția lui Mircea Stănculescu, la realizările de arhitectură ale lui Carlos Ott sunt evidențiate chiar de acesta: „Arh. Mircea Stănculescu este un profesionist excepțional pe care am avut privilegiul și onoarea să-l cunosc și cu care să lucrez. Contribuția Dlui Stănculescu a fost cheia arhitecturii mele”. „ În numeroasele proiecte la care am lucrat de când l-am întâlnit pe dl. Stănculescu, din 1989 și până astăzi, implicarea lui a fost esențială în găsirea unor soluții unice”.

Vernisajul Expozitiei va avea loc miercuri, 4 octombrie ora 18.30, la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Str. Academiei 18-20