EURAU 2008 – PEISAJ CULTURAL

7 februarie 2008

Al 4-lea Congres European de Cercetare Arhitecturală și Urbană, Madrid 16-19 ianuarie 2008

Recent a avut loc în capitala Spaniei Al 4-lea Congres European de Cercetare Arhitecturală și Urbană intitulat generic EURAU 2008 și dedicat conceptului de peisaj cultural, analizat în cadrul secțiunilor Peisajele modernității, Peisajele timpului, Peisaje interdisciplinare. Participările internaționale au întrunit cercetători de pe toate meridianele lumii, între care invitați de marcă, binecunoscuți domeniului: arhitecții Peter Eisenmann (SUA), Dominique Perrault (Franta), peisagista Katryn Gustafson (SUA) și alții. De deosebit interes au fost proiectele care se află în desfășurare pe teritoriul spaniol, care au fost prezentate pe larg de către autorii lor și din care enumerăm doar cateva: muzeu și amenajare în cetatea omeiada Medinat-Al Zahara (Nieto Sobejano Arquitectos), faleza din Benidorm (Carlos Ferrater), viitorul Palat al Congreselor din Madrid (Mansilla si Tuñon), amenajarea unei esplanade în zona Prado (Alvaro Siza, Juan Miguel de Hernandez Leon), parcul de la Gavia (Toyo Ito Spania), instalații sportive în parcul Retiro (Abalos y Herreros), Piața Agustin de Lara (Jose Ignacio Linazaroso).

Piața Agustin de Lara cu Iglesia de las Escuelas Pias, în pitorescul cartier madrilen Lavapies

Exemplificarea peisajului cultural (protejat UNESCO) al localității Aranjuez, care a găzduit și conferința noastră pentru o zi (17 ianuarie)

Am participat la acest congres împreună cu asist.drd.arh. Ioana-Irina Iamandescu, prezentând lucrarea Un impresionant sit minier care își caută viitorul – Anina (Steierdorf), Banat, pe care o anexăm alăturat în varianta originală în limba spaniolă cu rezumat în engleza. - Dusoiu Iamandescu.pdf

Expoziția de postere din cadrul Școlii Tehnice Superioare de Arhitectură din Madrid, la care am participat și noi

Imagine de la congres (în sala Teatrului din Aranjuez)

EURAU 2008 a fost un schimb efervescent de idei și concepții, cu deschiderea unor orizonturi deosebite pentru viitor. EURAU 2010 – în Italia, la Napoli! Și se va vorbi despre … frumusete în arhitectură. Unde altundeva decât în Italia ??

Arh. Elena-Codina Dușoiu

site oficial EURAU: www.eurau08.com