Conferința Equal Design
Architecture for all / Arhitectura pentru toți

4 noiembrie 2014

Equal Design.pdf

Premize:

„Arhitectura pentru toți” reprezintă o tematică abordată pe un fundal cultural delicat pornind de la grija specialiștilor și a investitorilor pentru configurarea spațiilor arhitecturale. În contextul politic global, într-o societate ce promovează drepturile omului, sfera problemelor tratate este extrem de largă; se discută despre egalitate între sexe, vârste, ranguri sociale, dar rareori despre o egalitate adusă la o scară a concretului: accesibilitatea tuturor, în toate spațiile. Din această perspectivă, individul se diferențiază față de semenul său prin raportul pe care îl deține cu spațiul arhitectural.

Accesibilitatea reprezintă așadar nu doar o problematică asociată dotării unei construcții, ci o exigență de proiectare, care se adresează oricărei noi intervenții pe edificii existente sau noi.

Pe acest fundal, schimbarea paradigmei în proiectare reprezintă o necesitate de natură sustenabilă esențială pentru implementarea unor modele care în timp să primească valoare de normalitate.

Ce este FIABA:

Fondo Italiano per l’Abbattimento delle Barriere Architettoniche
(Fondul Italian pentru Anularea Barierelor Arhitecturale)

„FIABA este o organizație non-profit care, printr-o abordare culturală, are ca obiectiv promovarea accesibilității și a utilizării globale, prin anularea barierelor arhitecturale, culturale, psihologice și senzoriale. De aceea, FIABA nu se adresează doar unui segment specific al populației, afectat în oarecare măsură de diverse dizabilități, ci tuturor, promovănd un mediu fără nici un tip de discriminare în confruntarea cu viața cotidiană. Se dorește realizarea unei schimbări culturale, în numele unor oportunități pe măsură, prin conceptele „Design for All” sau „Universal Design”. Respectul pentru mediul în care trăim reprezintă o obligație față de noile generații, cărora suntem invitați să le oferim o lume în care libera circulație și utilizarea normală a spațiilor să fie o realitate. Acesta este motivul pentru care, oriunde în lume, tot ceea ce se realizează ca o nouă intervenție, trebuie să fie conceput și construit fără bariere.” (Extras din descrierea oficială a organizației)

Conferința:

Evenimentul își propune dezbaterea problemelor accesibilității spațiului arhitectural, invitând la expunere specialiști în domeniu, cercetători, asociații de profil și studenți.

Participare: Intențiile de participare sunt așteptate până la data de 2 decembrie.

Lansare concurs pentru studenți:

Evenimentul va lansa un concurs dedicat studenților și tinerilor absolvenți ai promoției 2014 din România. Tema va propune accesibilizarea unui spațiu public din București care în prezent nu poate fi folosit de către toate persoanele, fără discriminări. Membrii juriului vor fi arhitecți cu experiență în domeniu și reprezentanți ai FIABA Italia.

Provocare la ȘAH:

Pe fundalul conferinței, pasionații sunt invitați să joace șah. În holul Universității se va organiza un spațiu dedicat acestei activități, ce va completa cultural evenimentul.

Organizatori:

Parteneri:

Cu sprijinul:

Calendarul conferinței:

28.10.2014Lansarea conferinței
30.11.2014Confirmarea participării
08.12.2014
  • Desfășurare conferință
  • Lansare concurs „Equal Design – Architecture for all / Arhitectura pentru toți”
  • Provocare la șah

Pentru informații și intenții de participare, cei interesați sunt invitați să se adreseze la următoarele contacte:

dr. arh. Oana Diaconescu
onk_di@yahoo.com
Tel: 0744.303.736

dr. arh. Daniel N. Armenciu
daniel_armenciu@yahoo.com
Tel: 0742.237.772