European Architectural Medals for the Best Diploma Projects

Publicat 7 decembrie 2015, actualizat 8 decembrie 2015
8 decembrie 2015

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București este gazda expoziției, jurizării și evenimentului de anunțare a laureaților competiției European Architecture Medals 2015 pentru cel mai bun proiect de diplomă de arhitectură.

Concursul dorește să recunoască și să premieze cel mai ridicat nivel de cunoștințe în proiectare și șă dezvolte abilități în a răspunde unor teme actuale și majore în domeniul arhitecturii.

Organizatorii competiției sunt ACE (Consiliul European al Arhitecților), EAAE (Asociația Europeană pentru Educația de Arhitectură) și UAUIM. La vernisajul expoziției de proiecte și anunțare a câștigătorilor au participat următorii: managerul general al competiției EAM-BDP prof. dr. arh. Emil Barbu Popescu, președinte UAUIM / arh. Luciano Lazzari, președinte ACE și președintele juriului / prof. arh. Karl Otto Ellefsen, președinte EAAE, profesor la Scoala de Arhitectură din Oslo și membru al juriului și prof. dr. arh. Zeno Bogdănescu, rector UAUIM și membru al juriului.

Trofeul EAM-BDP 2015 pentru cel mai bun proiect de diplomă de arhitectură a fost câștigat de Tiberiu Stanciu, un absolvent român al Institutului de Arhitectură și Urbanism a Universității Liechtenstein pentru proiectul 041 „Alp Ark” https://eam.uauim.ro/projects/2015/41/, un proiect remarcat pentru completitudinea și caracterul european, o serioasă analiză istorică și tipologică și răspunzând la aproape toate obiectivele competiției.

Alp Ark – Laurentiu Tiberiu Stancu
Alp Ark, autor Laurentiu Tiberiu Stancu

Juriul a acordat trei medalii „specializate” autorilor a trei proiecte de diplomă care au răspuns într-un mod meritoriu prin lucrarea lor la trei criterii relevante ale intervenției arhitecturale:

EAM-BDP-ACE pentru impact societal a fost acordată proiectului 057 „Lost and Found” https://eam.uauim.ro/projects/2015/57/ realizat la Facultatea de Arhitectură din Oslo, care a studiat și propus o dezvoltare rezidențială într-o zonă centrală liberă a capitalei norvegiene unde a funcționat Școala Veterinară.

Enya Aamo Aspen, Rikke Christine Nyrud – Lost & Found - Housing at “Veterinærhøgskolen”
Lost & Found - Housing at “Veterinærhøgskolen”, autori Enya Aamo Aspen, Rikke Christine Nyrud

EAM-BDP-EAAE pentru intensitatea și curajul abordării unei soluții a fost acordată proiectului 022 „Entangled City” https://eam.uauim.ro/projects/2015/22/ al lui Eoghan Horgan și Kieran Cremin de la University College din Cork, Irlanda. Proiectul propune o reziliare cu instrumentele arhitecturii a disonanței culturale dintre istoria Pragăi și prezentul industriei turistice.

Eoghan Horgan, Kieran Cremin – Entangled City: Reconciling Cultural Dissonance
Entangled City: Reconciling Cultural Dissonance, autori Eoghan Horgan, Kieran Cremin

EAM-BDP-UAUIM pentru soluție inovativă a fost acordată proiectului 035 „Projects as landscape renovation and interpretation of the past” https://eam.uauim.ro/projects/2015/35/ realizat de o echipă de la Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din Bari, Italia, care a propus două proiecte de reinterpretare a arhitecturii renascentiste pe insula San Nicola din Tremiti, Italia.

Giuseppe Tupputi, Pietro Capozzi, Giuseppe Galliani, Nina Ivanovic, Maysha Mussonghora, Rosa Piepoli – Projects as landscape renovation and interpretation of the past
Projects as landscape renovation and interpretation of the past, autori Giuseppe Tupputi, Pietro Capozzi, Giuseppe Galliani, Nina Ivanovic, Maysha Mussonghora, Rosa Piepoli

Proiectele finaliste și rezultatele complete (cu numele autorilor) sunt accesibile pe site-ul oficial al EAM https://eam.uauim.ro/.

UAUIM a organizat expoziția celor 30 de proiecte finaliste, selectate din 84 participante. Expoziția este deschisă între orele 9 - 17 în spațiul expozițional situat la parterul cădirii din str. Academiei 18-20, București, fiind deschisă până la data de 18.12.2015.

Expoziția

Jurizarea

Conferința de presă și deschiderea expoziției

6 decembrie 2015

8 decembrie 2015, ora 15:00, Sala de Expoziții de la parterul UAUIM, str. Academiei 18-20, Bucuresti

Website-ul concursului: https://eam.uauim.ro

EAM BDP.pdf

Avem plăcere să vă invităm la CONFERINȚA DE PRESĂ și ANUNȚAREA CÂȘTIGĂTORILOR CONCURSULUI INTERNAȚIONAL intitulat EUROPEAN ARCHITECTURAL MEDALS FOR THE BEST DIPLOMA PROJECTS (MEDALIA EUROPEANĂ de ARHITECTURĂ pentru CEL MAI BUN PROIECT DIPLOMĂ) marti 8 decembrie, ora 15.00, in Sala de Expozitii a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București.

Acest concurs anual, organizat în premieră în 2015, urmărește să recunoască cel mai bun proiect diplomă în arhitectură și să premieze cel mai înalt nivel de cunoștințe de proiectare și calitate arhitecturală utilizat în abordare a trei teme influențiale în proiectare:

  • Abordare problematizantă (intensitate în sesizarea / rezolvarea problemelor)
  • impactul social și a asupra climei (responsabilitate și reziliență)
  • Răspuns inovator (originalitate și excelență)

Concursul este organizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (UAUIM), Asociația Europeană pentru Educație de Arhitectură (EAAE) și Consiliul Arhitecților din Europa (ACE).

Premiile

o medalie + MEDALIA EUROPEANĂ de ARHITECTURĂ pentru CEL MAI BUN PROIECT DIPLOMĂ
și trei alte premii tematice:
EAM-BDP - premiul ACE pentru Impact social
EAM-BDP - EAAE premiu pentru intensitate și curaj în rezolvarea problemelor
EAM-BDP - Ion Mincu premiu pentru calitatea artistică

Juriul

JURIUL a fost organizat în două etape locală și internatională. JURIUL INTERNATIONAL care se desfășoară între 7 si 8 decembrie la UAUIM București este alcătuit din 5 persoane


Arh. Luciano LAZZARI - președinte ACE și președintele JURIULUI, reprezentant ACE
Prof.Ph.D.Arch. Karl Otto ELLEFSEN - președintele EAAE, reprezentant EAAE representative
Prof.Ph.D.Arch Zeno BOGDANESCU - rector UAUIM IMUAU, reprezentant UAUIM
Și doi reprezentanți ai profesiei de arhitect :
Arh. Wolf PRIX de la Coop Himmelb(l)au
Arh. Leo VAN BROECK de la Bogdan van Broek

Expoziția

În concurs au fost înregistrate 84 de proiecte provenind din 22 de țări. În urma jurizării internationale online au fost nominalizate în lista scută 30 de PROIECTE DIPLOMA. Toate aceste proiecte selectate sunt imprimate pe hârtie și expuse in sala de Expoziții a UAUIM pentru juriul FINAL. Toate cele patru premii vor fi selectate din fondul de proiecte expuse.

Din ianuarie 2016 expoziția va călători în universități de arhitectură europene. Proiectele se pot vizualiza on-line la website:
https://eam.uauim.ro