Istoria arhitecturii/conservarea patrimoniului digitală și peisajul digital

17 martie 2015

Între 20 si 25 aprilie 2015 se va afla în vizită la universitatea noastră Alex Dill de la Karlsruhe Institute of Technology, Germania, iar între 21 și 24 aprilie 2015 Pia Fricker de la ETH Zürich, Elveția.

program.pdf

Vizita lui Alex Dill (CV atașat) urmărește următoarele obiective:

  • lansarea cărții "Digital architecture history of the first half of the 20th century in Europe" autori Maria Bostenaru Dan, Alex Dill, Cristina Olga Gociman, tipărită la Editura Universitară "Ion Mincu", la ora 17:00, la sediul din strada Moxa al universității (a se consulta programul complet). Tipărirea cărții și colaborarea pentru cercetare au fost finanțate de NeDiMAH "Network for Digital Methods in Arts and Architecture"
  • o prelegere în cadrul Școlii Doctorale la sediul din strada Moxa. Subiectele aboradate includ problematica conservării vilei Tugendhat cu prezentare de carte și film, problematica siturilor Mișcării Moderne în comparație internațională în estul și vestul Europei, pentru exemplul Werkbund, problematica autenticității în reconstrucție și o vedere de ansamblu a experienței de cercetare a conservării clădirilor, siturilor și cartierelor Mișcării Moderne. Vă rugăm să consultați programul atașat. Alex Dill va participa și la colocviul doctoral al forumului Le Notre din 21 aprilie. Acestea au loc în cadrul schimbului ERASMUS dintre cele două universități. Textul aferent prezentărilor este inclus în cartea lansată.

Vizita Pia Fricker urmărește următoarele obiective:

  • prezentarea activității catedrei de arhitectura peisajului de la ETH Zürich, activitate cu o componentă puternică digitală. În 2014 conferința Digital Landscape Architecture a avut loc acolo. În acest scop va ține o prelegere la Școala doctorală în cadrul aceluiași eveniment ca Alex Dill (a se consulta programul atașat).
  • cunoașterea activității universității noastre pentru viitoare colaborări, în care scop vor avea loc întâlniri, cu conducerea departamentului, facultății, universității, relațiilor internaționale, dar și cu cadre didactice și de cercetare cu preocupări în domeniul peisajului digital (tineri doctori).
  • participarea la forumul Le Notre, inclusiv la o masă rotundă pe 23 aprilie la ora 16:00.
  • schimb de idei în domeniul digital și patrimoniul orașului București cu gazda Maria Boștenaru Dan și cu Alex Dill, inclusiv activitățile NeDiMAH, în special privind digital landscape architecture.

Participarea Pia Fricker este susținută financiar de universitatea de care aparține. Mai multe despre Pia Fricker și catedra de la Zürich pot fi citite la girot.arch.ethz.ch/about-us/welcome-to-our-chair/current-staff