DANUrB

Publicat 13 februarie 2017, actualizat 1 iulie 2019

Evenimente DANUrB:

2019

DANUrB Book

Benko Melinda, Gregor Pavel, Lubica Vitkova Eds., Nakladatelství Gasset, Prague, 2019:
Book on the Unexplored Cultural Heritage in Communities by the Danube (pdf, 103MB)

1 – 26 iulie 2019

Anuala de Urbanism 2018-2019: DANUrB Travelling exhibition

În cadrul Anualei de Urbanism 2018-2019, în intervalul 4 iulie -26 iulie se poat vizualiza DANUrB Travelling exhibition, o expoziție instalație ce prezintă succint o selecție din rezultatele proiectului DANUrB. În cadrul ezpoziției veti putea viziona și contribuția UAUIM cu “FOLDED POEM” INSTALLATION, poemul scris de Angelica Stan și o parte din proiectele studenților Facultății de Urbanism.

Puteți citi despre expoziție aici.

27–30 iunie 2019

Conferința de încheiere a proiectului

Echipa Facultății de Urbanism UAUIM a participat la ultimul eveniment al proiectului ce a avut loc în Komarno/Komarom-Sturovo/Estergom unde au participat la Zilele Dunării, au fost discutate rezultatele proiectului și viitoare colaborări.

Echipa Facultății de Urbanism UAUIM a fost formată din Angelica Stan, Claudiu Runceanu, Maria Enache, Mihaela Hărmănescu, Sorin Manea

Comunicatul de presă al evenimentului il puteți găsi aici.

18-21 mai 2019

DANUrB - Partner Meeting and Study Tours – Tulcea & the Danube Delta, Romania

Partenerii proiectului DANUrB s-au întâlnit în perioada 18-21 mai 2019 în România. Întâlnirea de patru zile și turul de studiu au avut loc într-un cadru exemplar al proiectului – vizitând patrimoniul cultural și natural din Dobrogea și Delta Dunării. În cadrul evenimentului coordonat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării Tulcea INCDDD, întâlnirile de lucru s-au ținut în Tulcea.

Echipa Facultății de Urbanism UAUIM a fost formată din Angelica Stan, Maria Enache, Mihaela Hărmănescu, Sorin Manea

Comunicatul de presă al evenimentului il puteți găsi aici.

22–23 februarie 2019

Întâlnirea partenerilor și workshops

La acest eveniment au participat din partea Facultății de Urbanism UAUIM Angelica Stan, Mihaela Hărmănescu și Sorin Manea

8 aprilie 2019

Oraș - peisaj - cultură. Dezvoltare

Întâlnirea proiectului INTERREG - DANUrB - “Danube Urban Brand: a regional network building through tourism and education to strengthen the Danube cultural identity and solidarity” a fost deschisă de conf.dr.arh.urb. Angelica Stan, manager de proiect DANUrB - UAUIM cu o prezentare despre strategia DANUrB și direcțiile viitoare din cadrul proiectului. Apoi, studenții Facultății de Urbanism au prezentat câteva din proiectele de amenajare peisagistică a două zone adiacente Dunării din Giurgiu și Călărași în anul univeristar 2018 - 2019.

În cadrul evenimentului au fost prezentate, de asemenea bune practici și actiuni de reactivare urbană în orașele dunărene Călărași și Giurgiu.

Dnul Ionița Constantin a prezentat 3 Smoked Olives Island Festival (https://3sof.com), un exemplu de succes de utilizare creativă și ecologică a unei insule a Dunării, din apropierea orașului Călărași. Pentru Giurgiu au fost prezentate modalități de reactivare a spațiilor abandonate prin prezentarea făcută de asist. dr. urbanist peisagist. Ana Opriș (UAUIM) a proiectului ”Parcul Fabricii de Zahar” - un proiect de reactivare comunitară care a generat posibilitatea re-amenajării peisagistice reale a parcului respectiv. Prezentarea realizată de Luiza Cecilia Spiridon (UAUIM) ca participantă în cadrul activităților școlii de vara DERPA a punctat ca bun exemplu colaborarea de lungă durată dintre Primaria Giurgiu, UAUIM, OAR și DERPA project, un proiect al Asosciației RE-Habillage.

La eveniment și la atelierele de lucru între PP și părțile interesate privind strategia DANurB au participat de asemenea arhitecți șefi, directorii muzeelor Municipal din Călărași și Muzeul Județean din Giurgiu, cercetători ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT), reprezentanți ai unor ONG-uri, cadre didactice și studenți ai Universității de Arhitectură și Urbansim Ion Mincu București.

Evenimentul a fost însoțit de o expoziție de proiecte ce a cuprins atât proiectele studențești cât și bune practice conexe Dunării, în această regiune.

Foto: Ana Opriș (UAUIM), Mihaela Hărmănescu (UAUIM), Florin Rădulescu (Muzeul Municipal Călărași)

3 aprilie 2019

Oraș - peisaj - cultură. Dezvoltare - 3 aprilie 2019, ora 12.00, Sala de Consiliu a UAUIM

Evenimentul face parte din cadrul proiectului INTERREG - DANUrB -“Danube Urban Brand: a regional network building through tourism and education to strengthen the Danube cultural identity and solidarity”, în cadrul căruia:

La eveniment sunt invitați partenerii implicați în proiect la nivel național, reprezentanți ai municipalităților si ai unor institutii culturale din Giurgiu și Călărași, cadre didactice ale Universității de Arhitectură și Urbansim Ion Mincu București, cercetători ai Institutului National de Cercetare -Dezvoltare în Turism (INCDT), alți actori urbani interesați de acest proiect.

14-18 octombrie 2018

Întâlnire parteneri și excursie de studiu

În perioada 14 – 18 octombrie 2018 va avea loc un eveniment în cadrul proiectului DANUrB: a regional network building through tourism and education to strengthen the “Danube” cultural identity and solidarity, proiect finanțat prin Programul de cooperare Teritorială Interreg Danube. La acest eveniment partenerii proiectului vor avea întâlniri cu reprezentanți ai municipalităților și actorii locali relevanți, cu partenerii strategici ai proiectului DANUrB din Giurgiu, Călărași, Ruse și Silistra, precum și vizite de studiu pe teritoriul României și Bulgariei, ca parte dintr-un circuit profesional și de cunoaștere a patrimoniului nedescoperit până acum, pe teritoriul românesc și bulgăresc, între Călărași și Turnu Măgurele.

Organizatorii evenimentului sunt partenerii proiectului:

În cadrul acestui eveniment va avea loc în Giurgiu și vernisajul expoziției cu proiecte studențești realizate în cadrul atelierelor și workshopurilor UAUIM, care reprezintă rezultatele de până acum ale proiectului, viziuni urbanistice și peisagistice îndrăznețe, vizând numeroase zone urbane din Giurgiu, în special cele situate pe malul Dunării.

Expoziție DANUrB cu proiecte studențești, Facultatea de Urbanism UAUIM. Galeria de Artă Silvia Grosu Jelescu, Giurgiu 15.10-9.11.2018

11 iulie 2018

Anuala de Urbanism 2017-2018

În acest an, în cadrul Anualei de Urbanism 2017-2018, proiectele masterului Peisaj și Teritoriu an 1 și proiecte din anii III și IV Licență sunt legate de proiectul DANUrB și au ca scop prezentarea perspectivelor de dezvoltare urbană a orașului Giurgiu și alte orașe românești la Dunăre. Proiectele au fost coordonate de profesorii din Departamentul de Proiectare Urbană și Peisagistică.

19 iunie 2018

Ce pot face cu orașul meu? Întâlnirea actorilor urbani

În data de 19 iunie 2018, ora 14:00, în Giurgiu, la Ateneul Nicolae Bălănescu, a avut loc întâlnirea actorilor locali relevanți, în cadrul proiectului DANUrB – întâlnire ce a fost organizată de partenerii proiectului - Facultatea de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Turism, cu sprijinul Primăriei Municipiului Giurgiu, ca partener strategic asociat în cadrul acestui proiect.

Comunicat DANUrB Giurgiu iunie 2018.pdf

11 aprilie 2018

Partners meetings și workshop în Novi Sad, Backa Palanka (Serbia) and Ilok (Croația), 06-09 mai 2018

Studenți selectati:

Echipa delegată a UAUIM va fi reprezentată de conf.dr.arh. Angelica Stan - UAUIM Project Manager și lect.dr.arh. Mihaela Hărmănescu - Manager de comunicare UAUIM.

Agenda evenimentului: Agenda Novi Sad meeting May 2018.pdf


Studenții facultăților de urbanism și arhitectură - licență sau master, precum și studenții doctoranzi sunt invitați să participe la workshopul organizat de Facultatea de Arhitectură a Universității din Novi Sad, în cadrul proiectului DANUrB.

Worksopul se va desfașura in Backa Palanka (Serbia) si Ilok (Croatia) în perioada 06-09 mai 2018. Posibil ca plecarea să fie pe data de 05.05.2018 și intoarcerea pe 10.05.2018.

Transportul și cazarea sunt asigurate de UAUIM. Costurile de subsistență nu sunt asigurate. Nu se solicită taxă de participare.

Numar limitat de locuri: 5

Înscrierea se va face la următorul link până la data de 19 aprilie 2018: https://goo.gl/forms/YkxzAwj0sTxCxYiv1

Mesajul va avea atașate: copie după buletin, CI sau pașaport, scurt C.V. în engleză și portofoliu lucrări. Este obligatorie cunoașterea limbii engleze.

Atașamentele vor fi denumite după următorul format: NUME_PRENUME_CI, NUME_PRENUME_CV ( format .pdf, .jpeg, max file size 1MB)

Vă rugăm să trimiteți documentele cerute astfel:

Aplicația va fi validată dacă au fost trimise toate documentele cerute. Selecția studenților se va face în urma evaluării aplicațiilor de către cadrele didactice UAUIM implicate în proiect.

21 februarie 2018

Partners Meeting and Workshop in Bratislava, Slovakia, Faculty of architecture, Slovak University of Technology, 1-3.03.2018

Agenda Bratislava meeting March 2018.pdf

Proiectul DANUrB va revizui primul său an de implementare și va prezenta primele rezultate în cadrul întâlnirii partenerilor proiectului din Bratislava, Slovacia în perioada 1- 3 martie 2018. Întâlnirea se va desfășurat în forma unei suite de activități deopotrivă informative și lucrative, conform programului atașat.

Echipa delegată a UAUIM va fi reprezentată de conf.dr.arh. Angelica Stan - UAUIM Project Manager și lect.dr.arh. Mihaela Hărmănescu - Manager de comunicare UAUIM.

Detalii despre eveniment: http://www.interreg-danube.eu/news-and-events/project-news/1848

27 noiembrie 2017

Invitație

Echipa UAUIM a proiectului DANUrB, parte a programului INTERREG-Dunarea, vă invită marți 28 noiembrie 2017 de la ora 15.00 în Sala de Consiliu a UAUIM să participați la prezentările proiectelor realizate în cadrul workshopului “The Different Danube”, urmate de o dezbatere pe tema patrimoniului cultural și spațial al orașului Giurgiu.

Vă așteptăm cu drag!

Raport de cercetare realizat in în urma workshopului “The Different Danube” / Research Report. Student Workshop in Giurgiu:
Deliverable D 5.5.2 Research-Report- UAUIM a.pdf

27 noiembrie 2017

DANUrB Workshop în Golubac

Golubac, Serbia, 15-17 octombrie 2017: a treia întâlnire din cadrul proiectului DANUrB: în căutarea unei identități culturale a Dunării, prin turism și educație

8 septembrie 2017

Workshop studențesc: “Place Networks: Experience the Town on Foot”, Golubac, Serbia, 15-17 octombrie 2017

Studenții Facultăților de Urbanism și Arhitectură - licență sau master, precum și studenții doctoranzi sunt invitați să participe la workshopul privind descoperirea a noi modalități de organizare a spațiilor pietonale urbane, organizat de Facultatea de Arhitectură a Universității din Belgrad, în cadrul proiectului DANUrB - ”Danube Urban Brand: a regional network building through tourism and education to strengthen the Danube cultural identity and solidarity”.

DANUrB este parte a programului European INTERREG-Danube Transnational Programme (http://www.interreg-danube.eu/). UAUIM este partener institutional in cadrul acestui proiect.

Worksopul se va desfașura la Golubac, Serbia, în perioada 15-17 octombrie 2017.

Transportul și cazarea sunt asigurate de UAUIM.
Nu se solicită taxă de participare.

ÎNSCRIEREA SE FACE LA URMĂTORUL LINK PÂNĂ LA DATA DE 24 SEPTEMBRIE 2017: https://goo.gl/forms/jNSsT8yAzzXXhLvz1

Mesajul va avea atașate: copie după buletin, CI sau pașaport, scurt C.V. în engleză. Este obligatorie cunoașterea limbii engleze

Actualizare: Golubac selectie si rezerve UAUIM.pdf

12 iulie 2017

DANUrB: în căutarea unei identități culturale a Dunării, prin turism și educație

A doua întâlnire din cadrul proiectului DANUrB: în căutarea unei identități culturale a Dunării, prin turism și educație

În perioada 28-30 iunie 2017 UAUIM a participat la a doua întâlnire în cadrul proiectului DANUrB - a regional network building through tourism and education to strengthen the Danube cultural identity and solidarity.

Întâlnirea s-a desfășurat în forma unei suite de activități deopotrivă informative și lucrative, atât în Budapesta, la sediul liderului de proiect (Budapest University of Economics - Facultatea de Arhitectură), cât și în orașele „gemene” de pe Dunăre Esztergom (în Ungaria) și Sturovo (în Slovacia).

Echipa delegată a UAUIM a fost reprezentată de conf.dr.arh. Angelica Stan- Project Manager, conf.dr.arh.Claudiu Runceanu - Reprezentant legal în Steering Committee Group și coordonator al activității în Facultatea de Urbanism și lect.dr.arh. Mihaela Hărmănescu - Manager de comunicare. Echipa lărgită a proiectului cuprinde coordonatorii pachetelor de activități (conf.dr.arh. Mihaela Negulescu, conf.dr.arh. Cerasella Crăciun, conf.dr.arh. Cristina Enache, conf.dr.arh. Gabriel Pascariu), cadre didactice responsabile în activitatea cu studenții (asist.dr.urb. Andreea Acasandre , asist.dr.urb. Ana Opriș, asist.dr.arh. Maria Bostenaru , asist.dr.urb. Adrian Cioangher), experți în GIS, precum și studenti doctoranzi ai Școlii doctorale de urbanism a UAUIM, interesați de acest subiect (urb. Andreea Simion, urb. Laura Tucan etc).

Prima zi a evenimentului a fost dedicată întâlnirii de lucru a partenerilor de proiect DANUrB, parte din consorțiul celor 19 entități componente - universități, institute de cercetare, ONG-uri, agenții de turism și municipalități situate în zona Dunării. Discuțiile s-au focalizat pe pachetele de activități legate de cercetarea din cadrul proiectului, strategia de dezvoltare culturală a brandului Dunării și evoluția constituirii platformei digitale DANurB, creată pe suport GIS, principalul element de conectare a tuturor factorilor interesați și a publicului larg, în scopul valorizării cât mai complexe a patrimoniului cultural al Dunării. O secțiune importantă a discuțiilor s-a orientat către metodologia de colectare a datelor, pe identificarea criteriilor de selecție a elementelor de patrimoniu care vor fi evidențiate în platforma web a DANUrB, pe necesitatea unei mai ample implicări a actorilor locali în aceste acțiuni.

În cea de-a doua zi a întâlnirii a avut loc Festivalul “Danube Day”, desfășurat în cele două orașe situate de o parte și de alta a Dunării - Esztergom și Sturovo. Evenimentul a fost organizat de cele două municipalități locale care au pus în comun interesul de a îmbunătăți valorificarea culturală și turistică a patrimoniului creat de aceasta. De asemenea, acest eveniment a găzduit lucrările studenților la arhitectură din STU și BME, prezentate în sala de cinema a orașului Sturovo și expuse publicului pe podul dintre Esztergom și Sturovo. O seară de prezentări Pecha-Kucka a încheiat ziua, punctând asupra scopului principal al evenimentului, acela de a evidenția posibilitățile de utilizare culturală ale patrimoniului neglijat al Dunării.

A treia zi, participanții au fost concentrați pe chestiuni legate de managementul proiectului, de modul în care trebuiesc respectate rigorile procesului de raportare și a procedurilor specifice, precum și pe necesitatea găsirii unui înlocuitor din România al partenerului care a renunțat la proiect (URBAN-INCERC). Întâlnirea a fost una productivă, făcând mai clare obiectivele și modul de evoluție al proiectului, sarcinile viitoare care revin fiecărui partener și finalitățile acțiunilor ce vor urma în etapa a doua a proiectului.

Proiectul DANUrB este parte a programului European INTERREG-Danube Transnational Programme (www.interreg-danube.eu/) și, la invitația liderului de proiect - Budapest University of Technology and Economics, UAUIM a devenit partener instituțional alături de un consorțiu format din 19 membri din toată regiunea Dunării (între care: Slovak University of Technology in Bratislava, Vienna University of Technology, The Vienna Institute for Urban Sustainability, Sofia Heritage Interpretation Center, Romanian National Institute for Research and Development in Tourism, National Tourism Cluster “Bulgarian Guide”, The National Institute for Research and Development in Construction, Urban Planning and Sustainable Spatial Development URBAN-INCERC, Hungarian Contemporary Architecture Centre, University for Continuing Education - Danube University Krems, University of Belgrade, University of Novi Sad) precum și 20 de municipalități de orașe aferente Dunării.

Programul INTERREG este unul de mare prestigiu – atât științific, cât și academic și cultural, cu amplă deschidere și susținere la nivel European.

Proiectul este finanțat prin contribuția (85%) a Fondului European de Dezvoltare Regională (EDRF).

Pentru mai multe informații despre proiectul DANUrB, vă rugam să vizitați site-ul proiectului: www.interreg-danube.eu/danurb

13 februarie 2017

Conferința de demarare a proiectului DANUrB (Danube Urban Brand) – 15-17 februarie 2017, Budapesta

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” a devenit partener instituțional într-un amplu proiect regional de cercetare - DANUrB - “Danube Urban Brand: a regional network building through tourism and education to strengthen the Danube cultural identity and solidarity” coordonat de Budapest University of Technology and Economics (BME), alături de un consorțiu format din 21 universități, institute de cercetare și organizații non-guvernamentale și societăți de turism din toată regiunea Dunării (între care: Slovak University of Technology în Bratislava, Vienna University of Technology, The Vienna Institute for Urban Sustainability, Sofia Heritage Interpretation Center, Romanian Național Institute for Research and Development în Tourism, Național Tourism Cluster "Bulgarian Guide", The Național Institute for Research and Development în Construction, Urban Planning and Sustainable Spațial Development URBAN-INCERC, Hungarian Contemporary Architecture Centre, University for Continuing Education - Danube University Krems, University of Belgrade, University of Novi Sad) precum și 18 municipalități locale și regionale aferente Dunării.

Proiectul este co-finanțat din fonduri UE (ERDF și IPAII):
www.interreg-danube.eu/news-and-events/project-news/181

În perioada 15-17 februarie 2017 UAUIM va fi reprezentată la Conferința de demarare a proiectului care va avea loc la Budapesta, reunind peste 150 de reprezentanți din 7 țări riverane Dunării.

Reprezentant UAUIM în cadrul conferinței: conf.dr.arh. Angelica Stan (angelica.stan@gmail.com)