Prima paginăEvenimenteDambovita, incotro? - Orasul si raul sau tema unei dezbateri organizate de Institutul Cultural Roman

Dambovita, incotro? - Orasul si raul sau tema unei dezbateri organizate de Institutul Cultural Roman

9 martie 2008

Invitatie

Miercuri, 12 martie 2008, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38, Bucuresti) va avea loc dezbaterea Despre Dambovita sau despre potentialul unui rau intr-un oras. Intalnirea face parte din seria dedicata de ICR fenomenelor arhitecturale si urbanistice romanesti.

Printre invitati se numara prof. dr. arh. Nicolae Lascu (cu o sinteza a cadrului istoric al orasului), asist. drd. arh. Toader Popescu (care va vorbi despre istoricul raului), prof. dr. arh. Florin Machedon (cu o expunere pe marginea planurilor de urbanism ale Bucurestiului si a felului in care este luata in considerare Dambovita), asist. drd. arh. Irina Bancescu (despre reabilitarea frontului la apa). Asist. drd. arh. Irina Bancescu si asist. drd. arh. Radu Tudor Ponta vor prezenta actiunea si brosura stART dambovita, iar arh. Dan Dinoiu va expune ideile proiectului TUB cu privire la rau. Discutiile vor fi moderate de arhitectele Irina Iamandescu si Irina Bancescu.

Dambovita se prezinta bucuresteanului de astazi ca un searbad canal betonat, cu trotuare meschine, ascunse de masinile parcate pe maluri si pe care mai nimeni nu se plimba. Pare ca raul nu mai bucura pe nimeni, ca nu mai inseamna altceva decat o bariera incomoda... Oare astfel se inchide “trista istorie a Dambovitei” despre care vorbeste istoricul Lucian Boia?

Experienta internationala a ultimelor decenii ne arata cat de pretuita este azi prezenta unui rau in oras, cat de intens este valorificata si cat de consecvent se recupereaza potentialul fronturilor la apa pentru a conferi semnificatie si identitate spatiului public. In conditiile in care orasului ii lipsesc acut astfel de spatii, neglijarea raului nostru nu este marca unui comportament anacronic? Realizam oare cat de mult ii datoram si cat a insemnat Dambovita pentru dezvoltarea orasului care azi o copleseste si pare ca o respinge? Ce resurse mai are si cum ar putea fi ele folosite pentru a oferi bucurie si frumusete bucurestenilor?

Astfel de intrebari si, mai ales, speranta ca apelul la discernamant nu va rasuna in gol insotesc cea de-a treia dezbatere pe teme urbanistice gazduita de Institutul Cultural Roman in 2008.

Contact media: Serviciul de presa al ICR, tel. 031 7100 625, e-mail: biroul.presa@icr.ro