Concurs de idee pentru „Baia secolului XXI” cu Kohler și Viega

1 noiembrie 2011

Download: Concurs Kohler Viega.doc

Organizatori

Concursul este organizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Arhitectură de Interior in parteneriat cu firma Rosim’s Unic SRL avand ca sponsori firmele Kohler USA și Viega Germania. Concursul este deschis tuturor studenților UAUIM, indiferente de programul de studiu.

Obiectivul concursului

Kohler este fără îndoială lider de piață în designul si producția de obiecte sanitare si accesorii avand ca logo „The bold look of Kohler” iar Viega este lider de piata in designul si productia elementelor de instalatii sanitare. Cele mai moderne, mai complexe și mai sofisticate echipamente pot fi găsite în cataloagele lor de produse. Obiectivul concursului îl constituie identificarea unor soluții novatoare, originale și spectaculoase pentru baia secolului XXI, utilizând produse fabricate de Kohler si Viega.

Prezentare generală

Baia ca spațiu arhitectural asa cum il intelegem astazi nu a existat până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un spațiu special alocat acestei funcțiuni exista în casele bogate, dar fără legătură la sistemul de canalizare. Descoperirile științifice de la începutul secolului 20 care au demonstrat legătura dintre lipsa de igienă și transmiterea unor boli contagioase, au grăbit introducerea apei curente în locuințe. Spălatul a devenit o activitate regulată. Odată racordată la canalizare, baia a necesitat un spațiu special alocat acestei funcțiuni. Inițial, acestea erau decorate asemănător celorlalte încăperi cu perdele și covoare, pentru ca ulterior, în anii 30 au căpătat propria lor identitate. Tehnologiile de producere a unor materiale ca sticla, inox-ul, pardoselile cauciucate au transformat baia într-un spațiu al igienei. În mediul din ce în ce mai stresant al zilelor noastre, tendința este de a transforma baia, dintr-un spațiu strict utilitar într-unul dedicat relaxării.

Datorită faptului că amenajarea băilor nu era legată de o imagine tradițională, a permis ca inovațiile să fie acceptate cu mai multă ușurință decât în amenajarea celorlalte funcțiuni ale locuinței. Astăzi, ritmul inovațiilor în domeniul amenajărilor se menține alert, aceastea concentrându-se pe evoluția obiectelor sanitare sau a finisajelor folosite.

Sunteți invitați să imaginați o baie cât mai spectaculoasă, cât mai atractivă și mai seducătoare, pe scurt „o baie ideală” care ar putea fi considerată o baie etalon într-un showroom sau într-un catalog al celor doi mari producători; Kohler și Viega.

Date de temă

Utilizând produse fabricate de Kohler și Viega se cere imaginarea „băii secolului XXI”. Pentru detalii privind echipamentele disponibile vezi documentația și link-urile disponibile pe http://www.concurs.rosims.ro.

Link-urile către documentație sunt următoarele:

Documentație Viega:

Documentație Kohler Germania:

Documentație Kohler SUA:

Pentru descarcarea cataloagelor vizitati paginile

Forma, dimensiunile, finisajele și ambianța generală sunt la alegerea concurenților. Tot la alegerea concurenților rămâne caracterul băii propuse: unul contemporan sau unul retro.

Desfășurarea concursului

Fiecare participant se va înscrie pe pagina de internet: http://www.concurs.rosims.ro. pentru a obține un cod de participare care va fi înscris pe planșele de concurs în partea din dreapta jos al fiecărei planșe.

Perioada de inscriere:

02 noiembrie 2011- 30 noiembrie 2011. În perioada de înscriere concurenții pot solicita organizatorului clarificări prin e-mail la adresa ilinca.gobjila@rosims.ro , iar răspunsurile vor fi transmise tuturor participanților.

Evenimentul de lansare

Evenimentul de lansare a concursului va avea loc în data de miercuri 02 noiembrie 2011, ora 18.00, în Amfiteatrul mare al UAUIM.

Data limită

Data limită de predare a proiectelor: 09 decembrie 2011 ora 18.00

Prezentarea proiectelor

Propunerile vor fi prezentate pe formate de 50 x 70 cm paginate orizontal și vor cuprinde:

Pentru fiecare format de planșă se vor trimite două documente:

Dreptul de autor

Prin înscrierea la concurs și transmiterea proiectelor, concurenții își exprimă acordul ca planșele, schițele, planurile, etc. depuse în concurs să poată fi folosite în pliante și/sau materiale de prezentare fără acordul expres al autorului.

Predarea proiectelor se va face electronic, direct pe site-ul concursului www.concurs.rosims.ro, pe contul Dvs. de acces. Incarcarea materialelor pe site se poate face o singura data; odata ce se face incarcarea, nu se mai poate reveni asupra materialelor incarcate. De asemenea dupa incarcarea materialelor pe site, va rugam sa trimiteti un email la adresa ilinca.gobjila@rosims.ro , pentru a informa cu privire la incarcarea materialelor. Veti primi inapoi un email de confirmare a transmiterii cu succes a proiectului. Persoană de contact: Ilinca Gobjila email: ilinca.gobjila@rosims.ro

Juriul

Juriul va fi compus din: conf. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat, prof. dr. arh. Tomnița Florescu, și doi reprezentanți desemnați de Kohler și Viega (MBA ing.Liviu Simion, Cosmin Vajkovschi-Viega).

Marele Premiu va consta într-o excursie de studiu, programată în primăvara anului 2012 la Sediul Kohler și la Centrul de Cercetare și Design Viega din Germania. Se vor acorda alte două premii constând în: premiul II – 1.500lei, premiul III – 1.000lei

Festivitatea de premiere

Festivitatea de premiere va avea loc la showroom-ul Rosim’s în data de joi 15 decembrie 2011, ora 18.00.