Prima paginăEvenimenteConcurs de idei: Amenajarea peisagistică a malurilor Bălții Dobroești și a luciului de apă

Concurs de idei: Amenajarea peisagistică a malurilor Bălții Dobroești și a luciului de apă

Publicat 22 iulie 2021, actualizat 27 octombrie 2021
27 ocrombrie 2021

Studenții participanți la Concursul de idei: Amenajarea peisagistică a malurilor Bălții Dobroești și a luciului de apă, ai căror proiecte au fost declarate câștigătoare, alături de două cadre didactice ale Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Primarul comunei Dobroești și domnul arhitect șef au fost prezenți, în data de 26.10.2021, la Sala Sporturilor Unirea Dobroești, în cadrul festivității de premiere și a verisajului expoziției de proiecte. Echipele câștigătoare au fost răsplătite cu premii în valoare totală de 3.400 de euro.

Premiul I – Compoziția se inspiră din perspectivele oferite de golurile din vegetația existentă. Pornind de la aceste tablouri create au fost realizate platforme care se extind spre apă și de pe care poate fi observat atât lacul cât și secvențe din amenajarea propusă. Traseul principal, cel ce se desfășoară la o cotă superioară, cuprinde spații de loisir, un loc de joacă pentru copii, un skatepark și o rețea de alei ce le conectează. Între cele două zone pietonale ale traseului principal se deschide pista de bicicliști delimitată de benzi cu vegetație. Întreaga amenajare este întregită de prezența vegetației gândită astfel încât indiferent de anotimp să confere perspective interesante, cu o paleta de culori variată.

 • Iordache Andreea, Facultatea de Arhitectură G.M.Cantacuzino Iași - Arhitectură
 • Dimache Mihai-Bogdan, Facultatea de Arhitectură G.M.Cantacuzino Iași - Arhitectură

Premiul II – Proiectul propune amenajarea malului și a luciului de apa a baltii Dobroesti, pornind de la ideea de sustenabilitate, în care activitățile de loisir ale locuitorilor sunt integrate în natură. În compoziția parcului există o serie de zone de activități, incepand din vestul malului, un debarcader, urmat de aleile pavate și traseul pietonal ce străbate întreaga zona, o serie de zone plantate în care predomina culori de galben, violet, albastru și alb. În centrul propunerii există un amfiteatru în trepte cu scena pentru diverse activități în aer liber iar către estul malului se afla o zona de plaja urbană.

 • Vlasceanu Gabriela, Facultatea de Urbanism - Master Peisaj și Teritoriu
 • Paun David-Kristian-Alex, Facultatea de Urbanism - Master Peisaj și Teritoriu

Premiul III – Amenajarea propusă accentuează aducerea mai aproape a rezidenților și întărirea legăturii dintre oameni. Proiectul include spații de petrecere a timpului liber, spații destinate practicării sporturilor, atât pentru copii, cât și pentru adulți, locuri de joacă pentru copii, spații de odihnă, zone de promenadă. Conceptul definitoriu al amenajării este unul bazat pe “laitmotivul” liniei – o rânduire liniară a funcțiunilor de-a lungul malurilor lacului, creându-se spații de tip nucleu în interiorul circulațiilor. Spațiile de circulație sunt separate în două categorii: circulație de biciclete și circulație pietonală.

 • Dincă Emilia-Florina, Facultatea de Urbansim - Proiectare și Planificare Urbană
 • Neagu Valentin Ștefan, Facultatea de Arhitectura - Arhitectură

Festivitatea de premiere

Proiecte

21 septembrie 2021

În perioada 16 – 21 septembrie 2021 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la ConcursUL de idei: Amenajarea peisagistică a malurilor Bălții Dobroești și a luciului de apă, competiție lansată pe data de 22 iulie 2021.

Proiectele câștigătoare sunt invitate să participe la festivitatea de premiere care va avea loc la jumătatea lunii octombrie, în cadrul Primăriei Dobroești.

Premiile acordate:

 • Premiul I - 1.800 Euro
 • Premiul II - 1000 Euro
 • Premiul III - 600 Euro

În urma deliberărilor juriului a fost stabilit următorul clasament:

Premiul I:

 • Iordache Andreea, Facultatea de Arhitectura G.M.Cantacuzino Iasi - Arhitectură
 • Dimache Mihai-Bogdan, Facultatea de Arhitectura G.M.Cantacuzino Iasi - Arhitectură

Premiul II:

 • Vlasceanu Gabriela, Facultatea de Urbanism - Master Peisaj și Teritoriu
 • Paun David-Kristian-Alex, Facultatea de Urbanism - Master Peisaj și Teritoriu

Premiul III:

 • Dincă Emilia-Florina, Facultatea de Urbansim - Proiectare și Planificare Urbană
 • Neagu Valentin Ștefan, Facultatea de Arhitectura - Arhitectură

Felicitări tuturor concurenților!

22 iulie 2021

Tema

Amenajarea malurilor iazului/bălții Dobroești și a luciului de apă (malurile de Est, Vest și Sud).

Ani de studiu

Concursul este deschis studenților: peisagistică, urbanism, arhitectură, arhitectură de interior și design. Concurenții pot participa în echipe de 2 sau maxim 3 persoane.

Se încurajează participarea în echipe multidisciplinare, cu minim un student de la Facultatea de Urbanism (peisagistică, urbanism).

Problematică

Se propune realizarea unui concept compozitional și funcțional de amenajarea malurilor iazului/bălții Dobroești și a luciului de apă (malurile de Est, Vest și Sud), activarea socială și funcțională a zonei prin valorificarea unui element important de cadru natural dar și a zonei adiacente acestuia. Zona are potențial de amenajare peisagistic datorită, în primul rând, prezenței lacului dar și a vegetatiei lacustre.

Premii și clasament

În urma jurizării se vor acorda următoarele premii:

 • Premiul I - 1.800 Euro
 • Premiul II - 1000 Euro
 • Premiul III - 600 Euro

Se va oferi echivalentul în lei la cursul BNR lei/euro din data organizării concursului.

Componența juriului

 • Cristina ENACHE, Conf.dr.arh. Facultatea de Urbanism, UAUIM
 • Sorina RUSU, Lect.dr.urb.peis.dr.șt.mil. Facultatea de Urbanism, UAUIM
 • Alexandra COLȚOȘ, Asist.dr.urb.peis. Facultatea de Urbanism, UAUIM
 • Valentin Laurențiu CONDU, Primar al comunei Dobroești
 • Valentin ENCULESCU, Viceprimar, membru reprezentant Consiliu Local Dobroești
 • George-Ștefan TULBURE, Coordonator Structură Arhitect Șef, Primăria comunei Dobroești

Perioada de lucru

Înscreierea la concursul de idei se va desfasura în perioada 22 iulie 2021 – 22 august 2021. Predarea proiectelor se va face online până la data de 15.09.2021, ora 23:59, la adresa: concurs.dobroesti@gmail.com. Anunțarea rezultatelor va avea loc în data 22 septembire 2021.

Formatul *jpg se va trimite pe adresa de mail. Daca fisierul depasteste 25 MO, se va arhiva si se va trimite un link wetransfer la adresa mentionata. Intrebari de clarificare pot fi adresate pe acelasi mail. Tema se descarcă de site-ul UAUIM, la sectiunea documente.

Înscrierea în concurs

https://docs.google.com/forms/d/1ZZFSf8rgLslH0J9-Tn-vmu30PTawmJBGwDEvH-j7i3Q/

Documente