Tiny Kitchen – Magic Box

Concurs studențesc de soluții; design închideri / fațade și amenajare de interior - bucătărie Casa Verde, Dealu Frumos, jud. Sibiu

19 aprilie 2024

Detalii despre tema de concurs, regulament, calendar și materiale suport:
https://drive.google.com/drive/folders/17jcYmFGXq0cuRJVxZLHL3Bf2CWMM0JDW?usp=sharing

Brief

Concursul îi invită pe studenții arhitecți să propună soluții de fațadă și de amenajare interioară a bucătăriei Casei Verzi din Dealu Frumos, casă care găzduiește an de an școala de vară IMUAU Summer School Schönberg.

Scopul concursului este selectarea unui proiect care să fie implementat și executat în cadrul ediției de anul acesta a școlii de vară. Structura de lemn ridicată anul trecut peste mica anexă în care a funcționat bucătăria, va primi astfel închideri și finisaje dedicate, pentru a deveni noua bucătărie a gospodăriei.

Studenții arhitecți sunt invitați, așadar, să propună o expresie și să dezvolte un proiect pentru închiderea și amenajarea bucătăriei gospodăriei care să contribuie la completarea imaginii arhitecturale a ansamblului.

Context

Casa Verde este o gospodărie cu morfologie tipică satelor din sudul Transilvaniei, parte a unui peisaj cultural rural afectat de schimbare și abandon, ale cărei caracteristici arhitecturale se impun a fi păstrate, valorificate, dar și completate prin intervenții necesare nevoilor contemporane de utilizare.

Datorită școlii de vară care se desfășoară acolo, Casa Verde a devenit un cadru social și cultural informal important, care generează legături profesionale și umane deosebite, dovadă fiind atașamentul manifestat de cei care au participat la școlile de vară organizate până acum. În scenariul de viitor această gospodărie trebuie să devină un model de urmat atât în ceea ce privește practicile de restaurare, dar și un model de revitalizare și reinventare a unei gospodării rurale din sudul Transilvaniei. Aici se vor desfășura evenimente culturale-educaționale la nivel național sau internațional, workshopuri și ateliere specializate, festivaluri de profil, dar și sărbători și reuniuni ale membrilor comunității locale.

În prezent Casa Verde este subiectul șantierului-școală IMUAU Summer School Schönberg, desfășurat pe principiul „learning by doing”, constând în intervenții practice asupra diferitelor clădiri/elemente de clădiri de pe cuprinsul proprietății. Este vorba despre un program de cooperare între mediul universitar de arhitectură, organizații de specialitate și invitați speciali, care vine în sprijinul unei nevoi reale de experiență practică și de intervenție pe clădiri de patrimoniu.

Astfel participanții au ocazia să contribuie prin intervenții practice la operațiuni de restaurare sub îndrumarea unor tutori avizați.

Calendarul concursului

Concursul se va desfășura în perioada aprilie – mai 2024:

19 aprilie 2024 publicarea temei pe site-ul concursului - lansare concurs
26 aprilie 2024 deadline trimitere întrebări
30 aprilie 2024 deadline publicare răspunsuri întrebări
20 mai 2024 deadline înscriere și predare concurs
21-27 mai 2024 jurizare proiecte predate
27 mai 2024 publicare rezultate jurizare
27-31 mai 2024 consultarea juriului/organizatorilor cu echipa câștigătoare în vederea detalierii proiectului
1-30 iunie 2024 detaliere proiect câștigător în vederea execuției – faza PTh- DE, împreuna cu echipa de cadre didactice coordonatoare ale școlii de vară.

Participanții la concurs pot fi studenți la oricare dintre specialitățile facultăților din cadrul UAUIM București și Sibiu, sau studenți ai celorlalte facultăți de profil din țară. Predarea concursului poate fi valorificată drept activitate extracuriculară cu obținerea creditului aferent, în cadrul UAUIM. Se încurajează participarea studenților de la toate specializările UAUIM și formarea de echipe mixte. Se recomandă echipe de maximum 3 persoane.

Vă așteptăm cu drag propunerile!