Casa Mincu - o radiografie 3D

22 martie 2023
Organizatori
UAUIM, OAR și Graphein Topo SA
Îndrumători
ing. geodez Gina Paraschiv, ing. geofizician Alexandru Lozba (Graphein)
conf. arh. Andreea Iosif, lect. dsg. Andreea Ivanciof, stud. arh. Matei Popovici, stud. arh. int. Antonio Cristea (UAUIM)
Obiectiv
Casa Arhitect Ion Mincu, str. Pictor Arthur Verona, Bucuresti
Număr locuri
35 cursanti
Data predare
13 aprilie, ora 20:00

Introducere

Pentru anul 5 FA oferim un program de practică prin care veți ajunge în contact cu tehnologiile contemporane de scanare 3D și fotogrametrie, apoi veți prelucra rezultatele cu ajutorul uneltelor software dedicate, în scopul realizării unui releveu de arhitectură. Se echivalează cu practica!

Prezentare generală

Suntem in al patrulea an in care organizam pentru anul 5 FA aceasta alternativa la practica de releveu, alaturi de partenerii de la Graphein Topo SA. Veți lucra sub îndrumarea specialiștilor lor, de la care veți învăța ce este scanarea 3D și cum se procesează produsul ei brut (norii de puncte) pentru a ajunge la un model utilizabil în munca de proiectare. In paralel, veți studia și metoda mai accesibilă a fotogrametriei, pentru a căpăta o vedere de ansamblu asupra capturilor digitale de date, prin care viitorul ne bate la ușă. După această practică veți ști întotdeauna la ce servicii să apelați și ce să cereți, în funcție de nevoile particulare ale unui proiect sau altul, pentru a beneficia la maximum de suport tehnologic în munca voastră.

Cum vom lucra

Derularea practicii se va face în intervalul 22 martie – 13 aprilie 2023 și se va baza pe o serie de prezentări alternate cu aplicații practice. Întregii activități îi va fi alocat un număr de aproximativ 50 de ore, dintre care 24 ore de prezentări + corecturi + practica pe teren, restul timpului însemnând lucru individual.

Prezentările se vor ține în Atelier Experimental „Mac Popescu” (@MAC) și vă vor familiariza cu ambele tehnologii.

Pe teren veți fi împărțiți în subgrupe a câte 7 studenți, pentru a urmări procedeul scanării și pentru a realiza voi însivă câte o fotogrametrie.

Corecturile vor avea loc in @MAC. Este recomandabil să urmăriți și corecturile colegilor voștri, de aceea le vom organiza tot pe serii de câte 7 studenți (cu programare). În cazuri excepționale, când un student nu poate participa fizic, vom deschide o sesiune zoom pentru ca el să se poată conecta online. La participările pe Zoom este obligatorie menținerea permanentă a conexiunii video deschise.

Ce veți învăța

Cerințe și notare

Notarea se va face în raport cu criteriile expuse la prezentări și este individuală. Veți primi norii de puncte realizati de Graphein și împărțiti pe încăperi / fațade, corespunzător zonelor pe care le-ați studiat in situ și prin fotogrametrie. Veți avea de elaborat trei piese pentru releveul zonei studiate de voi:

Precizări:

Calendar

Ziua 1: Introducere in tehnologiile de captură 3D (prezentari)

Miercuri 22 martie, orele 15-18 | @MAC

Ziua 2: Sedință practică in situ (workshop)

Sâmbătă 25 martie, orele 10-16 | Casa Mincu

Ziua 3: Fluxul de lucru în Reality Capture (workshop)

Duminică 26 martie, orele 10-16 | @MAC

Ziua 4: Releveul 2D și modelul BIM (prezentari)

Miercuri 29 martie, orele 15-18 | @MAC

Ziua 5: Corecturi

Sâmbătă 1 aprilie, orele 10-16 | @MAC

Ziua 6: Corecturi

Duminică 2 aprilie, orele 10-16 | @MAC

Ziua 7: Corecturi

Miercuri 5 aprilie, orele 15-18 | @MAC

Zilele 8-11: Lucru la proiect

Săptămâna 10-13 aprilie | acasă

Traineri

Gina Paraschiv este inginer geodez al Graphein TOPO SA, cu o bogată experiență în procesarea norilor de puncte și utilizarea de software CAD / BIM. In anul 2022 și-a făcut debutul ca trainer în Mincu, sub îndrumarea dnei ing Denisa Nicolaescu.

Alexandru Lobza este inginer geofizician cu master în hidrogeologie și sute de obiective scanate. El ofera participanților instruire pe teren, oferind toate informațiile necesare pentru o bună întelegere generală a procesului de scanare 3D, împreună cu ocazia ca studenții UAUIM să lucreze măcar o dată cu instrumente profesioniste.

Andreea Iosif este conferențiar în Departamentul SFA și coordonatorul Atelierului Experimental “Mac Popescu” (@MAC), calitate în care s-a ocupat de dezvoltarea facilităților de capturi 3D pentru UAUIM. Cu o vastă experiență în replicarea digitală a patrimoniului, ea va oferi îndrumare atât pentru folosirea software-ului de fotogrametrie, cât și pentru procesarea norilor de puncte.

Andreea Ivanciof este lector în Departamentul SFA, având o bogată experiență în fotogrametrie. Va ajuta la coordonarea activității pe teren, de la împărțirea taskurilor până la instrucțiuni privind tehnica foto.

Matei Popovici și Antonio Cristea sunt studenți in ultimul an la UAUIM și voluntari @mac, unde au căpătat cunoștințe avansate în domeniul fotogrametriei. Vor fi tutorii vostri pentru realizarea 3D-urilor după fotogrametrii.

Referinte

Despre Graphein: https://graphein.ro/

Software fotogrametrie: Reality Capture - www.capturingreality.com/

Playlist tutoriale: https://www.youtube.com/playlist?list=PLaqGKflTqYHxMjdV9kMxAiYdCUSyTFWm6