UAUIMEvenimenteExpoziția „Arhitectură, semnificație și materiale de construcții”

Expoziția „Arhitectură, semnificație și materiale de construcții”

Desfășurare: 23 iulie - 17 august 2025, Muzeul Național al Țăranului Român

2 iulie 2025

Muzeul Național al Țăranului Român și Centrul de Studii Arhitecturale și Urbane din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu vă invită miercuri, 23 iulie 2025, de la ora 15.00, la vernisajul expoziției Arhitectură, semnificație și materiale de construcții. Expoziția poate fi vizitată până pe 17 august 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român, în sala Acvariu.

Expoziția cuprinde tablouri realizate în cadrul celor trei ediții ale atelierelor „ARTA PAIELOR - TABLOURI CU PAIE - Tehnica prin Colaj” și lucrări pe tematica materialelor de construcții tradiționale realizate de studenții arhitecți din anii universitari 2022-2025, în coordonarea lect.dr.arh. Laura-Andreea Dobrescu.

Expoziția Arhitectură, semnificație și materiale de construcții oferă un cadru de investigare vizuală și teoretică asupra interacțiunii dintre arhitectură, expresie artistică și materialitate, având ca punct de plecare două direcții de cercetare aplicată: explorarea expresivității materialelor naturale și reinterpretarea constructivă a tehnicilor tradiționale.

Prima secțiune a expoziției reunește lucrări realizate în cadrul celor trei ediții ale atelierelor „Arta paielor – Tablouri cu paie – Tehnica prin colaj”, care au urmărit valorificarea potențialului plastic și simbolic al paielor, material cu o profundă ancorare în cultura materială rurală. Prin tehnica colajului, participanții au reconfigurat această resursă agricolă într-un registru artistic contemporan, punând în evidență calitățile sale tactil-vizuale, dar și relevanța în contextul actual al sustenabilității și al revalorificării resurselor regenerative.

Cea de-a doua direcție a expoziției reunește lucrări realizate de studenți arhitecți (promoțiile 2022–2025) ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” prin Centrul de Studii Arhitecturale și Urbane și cursul de Materiale Contemporane, sub îndrumarea lect. dr. arh. Laura-Andreea Dobrescu. Lucrările realizate de studenții arhitecți evidențiază potențialul materialelor de construcție tradiționale de a genera răspunsuri contemporane la provocările arhitecturii sustenabile. Printr-o abordare creativă și analitică, materialele sunt reinterpretate ca suporturi de expresie culturală, articulând un dialog coerent între tehnică, memorie și inovație.

Expoziția va putea fi vizitată la sala Acvariu, în perioada 23 iulie – 17 august 2025, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.