Activarea spațiului urban prin soluții de înverzire sustenabile

Vizită de lucru: 27 iunie - 1 iulie 2022, Olanda

Desfășurare eveniment: 30 martie 2022, între orele 13:00-15:00, în Sala de Consiliu și online

Publicat 21 martie 2022, actualizat 4 iulie 2022
4 iulie 2022

În perioada 27 iunie - 1 iulie 2022, a fost organizată o vizită de lucru în Olanda la care reprezentanții Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” au participat, alături de reprezentanți ai administrației publice locale din România și profesioniști din domeniu.

Vizita de lucru a fost organizată de Urban Landscapes Romania - Dutch-Romanian Partnership for Greener Cities (www.urbanlandscapesromania.com/), partenerul UAUIM în proiectele de înverzire urbană. Scopul evenimentului a fost de a promova un dialog deschis despre activarea peisajului urban, din România, prin exemple de soluții durabile de amenjare peisagistică, prezentate autorităților publice locale și actorilor implicați în transformarea orașelor.

Evenimentul a vizat participarea la Floriade (https://floriade.com/en/), cea mai importantă expoziție horticolă care se organizează în Olanda, o dată la 10 ani, precum și prezența la Congresul European al Orașelor Verzi (https://se.thegreencities.eu/evenementen/green-cities-europe-conference/). În cadrul congresului au fost analizate și demonstrate științific efectele arborilor și plantelor asupra căldurii, apei, sănătății, calității aerului și biodiversității. Apoi, diverse instituții și companii au prezentat exemple de proiecte inovatoare, progresiste, dar fezabile și realizate. Peste 20 de țări au expus în pavilioanele de la Floriade (https://floriade.com/en/at-the-expo/country-pavilions/) abordări inovatoare ale sustenabilității. Spre exemplu, mediul arid, unde deficitul de apă, căldura și solul sărat creează provocări foarte mari: Salt Water Cities (https://floriade.com/en/at-the-expo/country-pavilions/united-arab-emirates/). Totodată la eveniment au putut fi vizitate pavilioanele a 18 expozanți din industria horticolă olandeză. (https://floriade.com/en/at-the-expo/dutch-horticulture/) Au fost expuse noi tehnologii în agricultură, ferme urbane și soluții de înverzire pentru orașe durabile.

Totodată delegația română a vizitat cele mai inovatoare proiecte olandeze, precum:

Înverzirea urbană este o tendință regăsită în multe orașe olandeze, în vederea limitării efectului încălzirii globale, al poluării și pentru dezvoltarea unor ecosisteme urbane sustenabile și prietenoase cu mediul, prin soluții bazate pe natură. În cadrul vizitei în Olanda, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” a prezentat proiectele-pilot realizate în parteneriat cu Urban Landscapes Romania, ca exemple locale de bune practici:
UAUIM Report ULR.pdf (14 MB)

Galerie foto:

30 martie 2022

Miercuri, 30 martie 2022, a avut loc în Sala de Consiliu a UAUIM evenimentul Activarea spațiului urban prin soluții de înverzire sustenabile, organizat de Urban Landscapes Romania - Dutch-Romanian Partnership for Greener Cities și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Scopul evenimentului a fost de a promova un dialog deschis despre activarea peisajului urban, din România, prin exemple de soluții durabile de amenjare peisagistică, prezentate autorităților publice locale și actorilor implicați în transformarea orașelor.

La eveniment, desfășurat în format hibrid, au participat 80 de invitați, dintre care:

alături de cadre didactice și studenți, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale și invitați de la USAMV.

Evenimentul a fost precedat de o activitate de plantare la care au participat 60 de studenți ai programului Amenajarea și Planificarea Peisajului din cadrul Facultății de Urbanism-UAUIM.

Lucrări

Lucrările prezentate în cadrul evenimentului pot fi consultate mai jos:

Leon Smet, Coordonator al inițiativei Urban Landscapes Romania - Presentation of the Urban Landscapes Romania initiative & cooperation with IMUAU:
ULR Leon Smet.pdf

Lect.dr.urbanist peisagist, dr.șt.mil. Sorina-Georgiana Rusu, Coordonator BCI - Examples of landscape projects with educational and practical value realized for IMUAU and for institutional partners:
UAUIM Sorina-Georgiana Rusu.pdf (20 MB)

Arh. peisagist Victor Dijskhorn - VIC Activating Landscapes - Examples of landscape projects for public authorities in the Netherlands: From concept to maintenance:
ULR Victor Dijkshoorn.pdf (25 MB)

Galerie foto

Fotografii de Florin Cristache și Ana Opriș.

28 martie 2022

Pentru participarea online la evenimentul Activarea spațiului urban prin soluții de înverzire sustenabile care va avea loc in format hibrid, miercuri 30 martie 2022 între orele 13:00-15:00, vă invităm să vă înscrieți la:

Profesioniști din domeniile arhitecturii, urbanismului și peisagisticii, alături de reprezentanți ai Urban Landscapes Romania vor prezenta exemple de bună practică și vor răspunde întrebărilor dumneavoastră pentru a sprijini proiectarea, implementarea și întreținerea unor proiecte de impact în mediul urban, în România.

Programul evenimentului:
ULR UAUIM 30 March 2022.pdf

21 martie 2022

Urban Landscapes Romania și Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” vă invită miercuri, 30 martie 2022, între orele 13:00-15:00, în Sala de Consiliu a UAUIM, strada Academiei 18-20, București, la un dialog deschis despre activarea spațiului urban prin proiecte de amenajare peisagistică creative si durabile.

Profesioniști din domeniile arhitecturii, urbanismului și peisagisticii, alături de reprezentanți ai Urban Landscapes Romania vor prezenta exemple de bună practică și vor răspunde întrebărilor dumneavoastră pentru a sprijini proiectarea, implementarea și întreținerea unor proiecte de impact în mediul urban, în România.

Evenimentul se va desfășura în format hibrid (cu prezență fizică/online).

Pentru confirmarea participării, obținerea link-ului de conectare pe platforma Zoom și informații suplimentare:

Sorina Rusu
Coordonator al Biroului de Comunicare și Informare al UAUIM
Email: rususorina2004@yahoo.com

Florentina Nanu
Local Liasion Urban Landscapes Romania
Email: florentina.nanu@bdgroup.ro