EURAU 2020 – „Identități multiple; Reflecții asupra orașului european”

Publicat 12 martie 2020, actualizat 19 octombrie 2020

Conferință găzduită de Birmingham School of Architecture and Design Birmingham City University, 8-11 septembrie 2021
http://www.eurau2020.co.uk

Termenul limită pentru rezumate a fost prelungit până la 1 februarie 2021.

Conferința va avea loc ca un mix de evenimente față-în-față și online, oferind vorbitorilor posibilitatea de a prezenta lucrările la Birmingham sau, alternativ, online.

Apel abtracte: http://www.eurau2020.co.uk/call-for-papers/

Despre EURAU2020: http://www.eurau2020.co.uk/about/

EURAU 2020 va explora identitățile urbane care au capacitatea de a articula perspective multiple în orașul contemporan în termeni procese și domenii de studiu diferite, de la evaluare și analiză, prin proiectare și formulare, până la realizare - prin act sau construcție - și critică. Conferința oferă posibilitatea de a examina exemplare din întreaga lume și relația lor cu Europa contemporană: ce înseamnă identitatea europeană? Poate fi găsit în afara Europei? În plus, actuala pandemie Covid-19 a evidențiat unele aspecte ale orașelor europene și stilul de viață al locuitorilor lor – aspecte ce trebuie analizate și interpretate.

Conferința va avea loc la Birmingham City University, chiar în centrul orașului Birmingham, care este în sine interpretat într-o gamă largă de identități, variind de la: modernitate progresivă (adesea brutală); prin arheologie industrială și o renaștere manufacturătă; la oportunități postindustriale, environmente auto și o largă multi-etnicitate. Așadar orașul, acest personaj stratificat a fost construit de-a lungul a decade de diversitate, oportunități și comunitate și, ca rezultat, este un cadru perfect pentru o conferință despre identitate – care este, în sine, adesea ambiguă. Cu toate acestea, deși aceste disparități urbane din Birmingham pot fi sporite de alte aspecte ale diferenței - cum ar fi sexualitatea, genul, rasa, etnia, politica, ideologia, tehnologia, Brexit și, bineînțeles, pandemia Covid-19, - pentru a numi doar câteva - dar comitetul nu a structurat conferința în acest sens. În schimb, au fost identificate aspecte specifice în legătură cu arhitectura și disciplinele sale asociate, prin care astfel de abordări ale cunoașterii pot fi abordate și permit maparea acestor zone de diferență alături de momente de identitate. Astfel, membri mediului academic, studenții și practicienii sunt încurajați să trimită lucrări, prezentări și postere care abordează, de asemenea, idei de identitate care formează o parte critică a comunității și care aparțin în șase direcții (de discuție):

  1. Identitate și diferență în teoria arhitecturală
  2. Locul, practica și crearea orașului
  3. Practică și performativitate artistică
  4. Patrimoniu și memorie
  5. Călătorii și infrastructuri
  6. Pedagogii europene - moșteniri și oportunități

În acest moment critic pentru Europa, unde ideologiile exclusiviste încep să redefinească viitorul continentului, conferința oferă o platformă deschisă pentru a discuta ce ar putea însemna o identitate europeană la începutul secolului XXI și dacă, ca și ascensiunea modernității în fața unui regim antic în declin la începutul secolului al XX-lea, suntem în căutarea unei noi paradigme.

Textul este preluat (și tradus) de pe website-ul oficial al conferinței EURAU 2020 http://www.eurau2020.co.uk