proiectul

Etapa A

Proiectul-pilot a fost precedat de activităţile desfăşurate în cadrul cursului opţional „Elemente de morfologie în arhitectura românească” (2010-2011), al cărui titular este prof. dr. arh. Anca Brătuleanu. Una dintre temele cursului a fost realizarea unei documentaţii arhitectural-istorice a imobilelor situate pe bulevardul Lascăr Catargiu din Bucureşti. Au fost selectate pentru studiu imobilelele din bd. Lascăr Catargiu nr. 4, 6, 12, 15, 15A, 21, 25, 27, 29, 34, 35, 36, 40, 42, 44-6, 48, 54 şi din str. Visarion nr. 7.

În cadrul cursului, cei 33 de studenţi care au participat la întregul demers au parcurs o primă fază de documentare şi analiză.

    Documentarea a presuspus strângerea/realizarea de:
  • documentaţii de arhivă (autorizaţii de construire, de extindere etc.);
  • planuri şi alte reprezentări istorice ale zonei;
  • informaţii scrise referitoare la perioada realizării parcelării/construcţiilor, zonă, imobile, arhitecţi etc., din cărţi, reviste şi alte surse scrise;
  • fotografii „de epocă”;
  • material fotografic care să ilustreze starea lor actuală (atât în exterior, cât şi în interior, unde a fost posibil);
  • informaţii de la locuitorii din zonă;
  • etc.

Analiza a presupus asamblarea datelor strânse într-un document de sinteză, realizat de câte o echipă de 2-3 studenţi, pentru fiecare imobil în parte.


Etapa B

Activităţile propriu-zise ale proiectului-pilot s-au desfăşurat în cadrul practicii de anul VI organizate de către DITACP (2011-2012). O echipă de 4 studenţi a avut ca misiune principală evaluarea şi sistematizarea materialelor strânse de colegii lor. Evaluarea a constat în stabilirea gradului de omogenitate şi de utilitate a datelor (texte descriptive, fotografii, planuri de arhivă etc.). Sistematizarea a însemnat reorganizarea datelor existente după o structură unică.

Informaţiile propriu-zise au fost centralizate în tabele structurate tematic: localizare pe hărţile de satelit online, pe planul cadastral şi pe planurile istorice; fazele de încadrare juridică prin care a trecut imobilul; indicatorii urbanistici; stilurile arhitecturale; arhitecţii şi personalităţile implicate în istoria fiecărei case etc.

    Ilustraţia pentru fiecare casă a fost distribuită după următoarea structură:
  • fotografii actuale (însemnând cele realizate de autorii studiilor) – din exterior de ansamblu, din exterior de detaliu şi din interior;
  • documentaţie de arhivă;
  • planuri;
  • alte ilustraţii (fotografii „de epocă”, fotografii din alte surse etc.).

În final au fost realizate, cu titlul de exerciţiu, câteva fişe de imobil. Ele au un caracter orientativ şi nicidecum exhaustiv; atât structura, cât şi conţinutul lor pot fi îmbunătăţite.


În măsura în care efectele acestui demers vor fi pozitive, vom completa secţiunea materiale cu noi studii şi vom căuta resursele pentru a construi baza de date pe care ne-am propus s-o realizăm.