Read in english: About | Questionnaire

Despre proiect

Competitie: Proiecte de cercetare postdoctorala – tip PD – Competitia 2010

Cod CNCSIS: PD-73

Titlu Proiect: MODURI CONTEMPORANE DE ANVELOPARE A SPATIULUI

Cod domeniu: 2

Cod subdomeniu: 26

Cod Directie de cercetare: 265

Director Proiect: Dr. Arh. Daniel Comsa

Institutie:UNIVERSITATEA DE ARHITECTURA SI URBANISM ION MINCU

FACULTATEA DE ARHITECTURA/ DEPARTAMENTUL SINTEZA PROIECTARII

Email: dancomsa@yahoo.com

Rezumat proiect:

ARHITECTURA CONTEMPORANA TRAIESTE PRIN EXPERIMENTAREA NOILOR POSIBILITATI DE IMBRACARE A SPATIULUI, IAR TOATE ACESTE INCERCARI SUNT VIZIBILE LA NIVELUL INTEFRTEI SEPARATOARE INTRE INTERIOR SI EXTERIOR.

ANVELOPANTA CLADIRII ESTE LOCUL UNDE ARHITECTURA SE EXPRIMA CATRE EXTERIORUL PUBLIC, DAR SI LOCUL CARE TREBUIE SA MEDIEZE PROBLEME ENERGETICE SI STRUCTURALE .

STUDIEREA INFLUENTELOR PE CARE ANVELOPANTA LE-A PRIMIT DIN EXPERIMENT SI CUM ACESTEA AU DEVENIT STILURI CONSACRATE VA FI PRIMA PARTE A STUDIULUI.

ANALIZA MODALITATILOR CONTEMPORANE DE IMBRACARE A SPATIULUI GENEREAZA UN PATERN PE BAZA CARUIA PROIECTUL DE ARHITECTURA ISI GASESTE NOI METODE PENTRU VIITOR.

IDENTIFICAREA UNOR MODALITATI LOCALE DE ANVELOPARE A SPATIULUI CONFERA O LATURA INTERESANTA STUDIULUI.

POTENTIALA COLABORARE CU O.A.R. BAZATA PE INFRASTRUCTURA SI BAZA DE DATE PE CARE LE DETINE VA FACILITA COINTERESAREA ARHITECTILOR INTR-UN PARTENERIAT CARE SA PERMITA VIZIBILITATEA PROIECTULUI SI DISEMINAREA REZULTATELOR.

MATERIALELE FOLOSITE LA INTERFATA INTERIOR EXTERIOR VOR FI ANALIZATE DIN PRISMA UNEI CLASIFICARI IN FUNCTIE DE TIPUL UTILIZAT, DESI MATERIALELE COMPOZITE PAR A AVEA SUPREMATIA IN MOMENTUL DE FATA.

CLASIFICAREA PE DIVERSE CRITERII A EXPERIMENTELOR DE ANVELOPARE A SPATIULUI CONSTITUIE PRINCIPALUL OBIECTIV AL STUDIULUI. (MATERIALELE, TEHNOLOGIA SAU TEHNICA FOLOSITA, DAR SI PREZENTAREA IDEILOR ORIGINALE IN FUNCTIE DE TRINOMUL FORMA-FUNCTIUNE-SEMNIFICATIE)

PENTRU A NU CONDUCE CERCETAREA INTR-O ZONA NESEMNIFICATIVA DIN PUNCT DE VEDERE STIINTIFIC, DEMERSUL INITIAL VA FI IMBUNATATIT PERIODIC PE BAZA DOCUMENTARII CONTINUE.

termeni cheie: Experimental, Spatiu, Anvelopanta, Interfata, Design

Obiectivele

Obiectivul principal al acestei cercetari stiintifice este inventarierea, sistematizarea, ierarhizarea si apoi clasarea in tipologii a tendintelor la care prin arhitectura experimentala este supusa anvelopanta cladirii.

Ca obiectiv secundar studiul isi propune stabilirea de contacte externe pentru continuarea sau amplificarea proiectului la nivel global prin co-interesarea unor parteneri din mediul academic extern. Acest obiectiv va fi atins prin participari la conferinte si sesiuni de comunicari stiintifice interne si internationale si mobilitati pe termen scurt sau lung.

Metodologia de cercetare

Cercetarea stiintifica aplicata pe arhitectura experimentala din lume va da abstractul, si va dovedi utilitatea, actualitatea si valoarea studiului. Modurile de anvelopare a spatiului dar si analiza spatiului efectiv in contextul framantarii internationale pun rigoare sau adauga o noua sensibilitate creatiei arhitecturale contemporane si viitoare.

O prima componenta a cercetarii va fi conceperea si distribuirea de chestionare catre arhitecti (prin filiale OAR) care vor ilustra gradul de cunoastere si experimentare a unor anvelopante contemporane la nivelul profesiei. Interpretarea chestionarelor si identificarea tendintelor demne de mentionat in privinta anveloparii spatiului confera studiului un aspect local extrem de original si poate da noi directii de cercetare.

Incercarea de a dovedi atat teoretic cat si practic importanta experimentului de arhitectura si modul cum acesta creaza o noua fata anvelopantei cladirii porneste de la idee, se exprima practic printr-un proiect pentru ca abia in ultima faza sa se realizeze fizic. Analiza proiectelor atat locale cat si internationale va releva tendinte noi care trebuie studiate in detaliu, la fel si intalnirile cu arhitectii sau intervievarea lor in cadrul proiectului pentru a descrie metodele noi de abordare a materialelor pentru crearea unei anvelopante

In partea de abstract a cercetarii totul va porni de la o informare si documentare temeinica pe intreg parcurs al studiului.

Contactele din mediul academic international vor fi cea de a doua prioritate pe care studiul isi va baza intreaga existenta, nefiind insa neglijate intalnirile profesionale, expozitiile si targurile internationale (de genul Bienale aplicate pe arta si arhitectura cum este cea de la Venetia) unde intalnirea specialistilor si co-interesarea lor in prezentul proiect va aduce un aport de nou, continuarea studiului sau o colaborare pe termen lung intre cercetatorii romani si cei din strainatate.

made by studio bit