Un program de cercetare exploratorie | Parteneriat UAUIM / CCPEC finanţat de CNCSIS

Obiectivele proiectului

Obiectivele primare reprezintă documentarea şi evaluarea unor situaţii reale în experienţa partenerilor Europeni pentru evidenţierea unei tipologii şi a mecanismelor care au fundamentat intervenţiile cu scopul de a decela acele elemente de valoare cu aplicabilitate generala. Se va urmări acoperirea unui material documentar cât mai cuprinzător, iar în paralel se va face o prospecţie a unor zone din Bucureşti cu potenţial maxim de reconversie pentru a evidenţia mecanismele care au contribuit la degradarea acelor zone.

Având în vedere că se va lucra de la nivelul urban la cel de obiect, se va analiza modul în care se interlaţionează factorii economici, sociali, culturali şi fizici pentru conturarea situaţiei existente.

Se va face un studiu de impact asupra unor proiecte realizate şi în derulare precum şi de perspectivă.

O atenţie speciala se va acorda aspectelor ecologice ca factor de îmbunătăţire a mediului urban construit, cu intervenţii minime, prin plantarea de spaţii verzi şi transformarea unor terase sau altor elemente de construcţie în grădini interioare cu microclimat de calitate.

Se va analiza impactul reconversiei unei clădiri asupra vecinătăţilor; din punct de vedere temporal se vor contura efectul imediat dar şi implicaţiile pe termen lung.

Proiectul are si un rol formativ şi educativ prin introducerea în programa de studiu a Universităţi de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, la specialitatea atelier, a unor teme de proiectare privind situri reale din Bucureşti cu aplicarea datelor rezultate dar şi posibilitatea extinderii cercetării la nivel naţional.

Rezultatele cercetării vor fi diseminate prin publicaţii de specialitate, participări la conferinţe naţionale, stabilirea de contacte şi relaţii cu organisme locale.

site creat de studio bit