Workshop „Videomapping și patrimoniu” – Barcelona/Empuries 2024

Desfășurare: 19-21 aprilie 2024, Școala Tehnică de Arhitectură de la Barcelona (ETSAB)

Publicat 27 noiembrie 2023, actualizat 26 aprilie 2024
26 aprilie 2024

În urma workshopului „AI aplicat în arhitectură”, eveniment-pilot finalizat cu succes la începutul lunii martie a acestui an, partenerii noștri de la ETSAB (Școala Tehnică de Arhitectură din Barcelona) ne-au invitat să fim parte într-o nouă provocare; workshopul „Videomapping și patrimoniu” organizat în cadrul Muzeului Arheologic al Cataloniei, chiar pe situl arheologic greco-roman Empuries (anticul Emporion) unde am și fost cazați. La această experiență inedită au participat 3 profesori din cadrul UAUIM (conf.dr.arh. Codina Dușoiu, lector dr.des. Andreea Ivanciof și asist.dr.arh. Raluca Trifa) și 9 studenți de la Facultatea de Arhitectură și de la Școala Doctorală din cadrul UAUIM. Din partea gazdelor, au participat ETSAB (profesorii Dr. Isidro Navarro, Dr. Lluis Giménez, Dr. M.Christodoulou și alții) și CITM- UPC (Centrul de Imagine și Tehnologie Multimedia) - profesorii B. Martínez, Dr. E. Villegas, Dr. E. Fonts, precum și grupuri de studenți de la fiecare școală în parte. Tema atelierului a îngemănat arheologia, cultura și tehnicile media printr-o provocare inedită: motivul istoriei vinului și sosirii acestuia, pe mare, pe Costa Brava, tocmai din Asia Mică, de pe teritoriul actualei Turcii. Această combinație s-a tradus într-o experiență inedită, multisenzorială, ce a generat interpretări originale expuse de cele 4 echipe de student participanți.

În cele două zile anterioare workshopului propriu-zis, care a început pe 19 aprilie, grupul de reprezentanți UAUIM a avut șansa de a vizita sediul ETSAB, având ca ghid pe prof. Eulalia Gomez, responsabil ETSAB cu relații internaționale. În cadrul acestei vizite s-a organizat o conferință dedicată arhitecturii vinului, susținută de biroul de arhitectură Sala Ferušic și s-a inaugurat expoziția cu proiectele realizate în cadrul primului Workshop AI în arhitectură, finalizat în martie 2024, organizat de ETSAB, la care au participat UAUIM și trei școli de arhitectură din Mexic (UAM-Azcapotzalco, Universidad de Guadalajara, TEC de Monterrey). Am regăsit cu emoție pe pereții școlii de arhitectură din Barcelona proiectele finalizate abia de o lună și jumătate, la care s-a lucrat cu pasiune și dăruire în spațiul Atelierului Experimental „MAC Popescu”. Un alt moment de neuitat a fost vizita la biroul de arhitectură Benedetta Tagliabue – EMBT, aflat în centrul Barcelonei, vizită care ne-a inspirat pe toți prin imaginația inepuizabilă a studiilor pe machete, instalațiilor spațiale și prototipurilor de design, care îl transformă într-un muzeu viu.

Cele două evenimente încheiate recent cu succes (1st Workshop AI in Architecture și workshopul de la Empuries Videomapping și Patrimoniu) pun bazele unei colaborări consistente, de durată, între Departamentul Studiul Formei și Ambient și structura omonimă Departamento de Representación Arquitectonica, inițiatorul celor două evenimente menționate.

Mai jos este o scurtă descriere a proiectelor realizate la Empuries, finalizate cu fișiere de animație ce au fost proiectate pe fațada clădirii Muzeului Arheologic al Cataloniei, aflată chiar pe situl arheologic greco-roman.

Echipa 1. A TOAST TO HISTORY.

Studenți: Pau Garcia, José Atencia, Victor Falcon, Fernando Almendro, Bianca Maria Cocoșilă, Tudor Florin Bradea. Echipa a decis să pună în valoare modul în care vinul apropie convivii și încurajează interacțiunile dintre oameni. Povestea ilustrată cu ajutorul tehnicilor de videomapping este drumul unei amfore (unul dintre simbolurile orașului Emporion) din port până în mijlocul unui symposium. Fațada clădirii din piatră a muzeului a fost suportul pe care s-a derulat povestea, elementele sale arhitecturale (ferestrele, de pildă), devenind părți ale narațiunii. Tradiția mozaicului (tehnică de finisare prezentă din abundență în Emporion) a fost pusă în mod special în valoare, făcându-se o paralelă între textura acestuia și textura digitală a interfeței media.

Echipa 2. DIWINE LIBERATION.

Studenți: Anna Cuello, Mónica González, Núria Vaquero, Nicoleta Mateoiu, Simina Haiduc. Animația concepută portretizează o noapte de celebrare, mister și eliberare, sub ochii zeului care încarnează esența vinului, Dionyssos. Scenariul încarnează întoarcerea zeului în anticul Emporion, în căutarea vinului, ocazie cu care acesta descoperă ritualul Menadelor, care sunt impresionate de prezența lui. Vinul reprezintă elementul de legătură între diversele puncte ale scenariului, elixir al vieții, iar pentru nimfele dansatoare simbolul libertății și al expresivității, în timp ce pentru bărbați el este băutura esențială care le deșteaptă dorințele interioare.

Echipa 3. SIMUL PER VINUM

Studenți: Elna Prat, Elía Martí, Cecilia Vargas, Laetitia Clement, Iulia Camelia Mocanu, Georgiana Andreea Voinescu, Eduard Petru Cristea. Conceptul proiectului se situează la intersecția dintre mitologie, navigație, comerț, tradiții și peisaj, vinul fiind elementul-cheie ce le leagă pe toate acestea. Grafica proiectului este corelată cu contextul istorico-arheologic: se folosește culoarea portocalie a terra-cotei (materialul din care erau făcute celebrele amfore în care se păstra vinul) și fontul CALIGULA DODGY, ce amintește de inscripțiile lumii greco-romane. Denumirea latină a proiectului trimite de asemenea căre ideea de socializare și comunicare prin intermediul vinului, care devine catalizator al acestora.

Echipa 4. GRAPES OF GLORY

Studenți: Antonio Manuel Weston Arenas, Bruna Lima Caracciolo, Guillem Franco Garriga, Maria-Cristina Barbălată, Alexandra Cristiana Roșca. Proiectul urmărește călătoria vinului prin spațiu și timp, din antica Mesopotamie (aproximativ anul 6000 î.C.) până la coastele Asiei Mici, și apoi, de-a curmezișul Mediteranei, către coastele iberice. În Grecia antică, vinul curgea liber, acompaniind poezia, filosofia și nașterea democrației. Tradiția symposyum-ului a început astfel, între oameni cu același statut social, vinul facilitând discuțiile politice. De la ritualurile antice la plăcerile moderne, istoria vinului este o poveste a pasiunii, a perseverenței și a atracției eterne a aromei inefabile a acestuia.

Text: Codina Dușoiu

Mai multe informații:
https://www.canal10.cat/video/24755-la-cultura-del-vi-a-lantiga-emporion-protagonista-del-sete-workshop-dempuries

27 noiembrie 2023

Școala Tehnică de Arhitectură de la Barcelona (ETSAB) organizează între 19-21 aprilie 2024 workshopul „Videomapping și patrimoniu” care va avea loc în localitatea Empuries de pe Costa Brava. Pe langa workshop, dorim sa organizam si un tur de vizitare al orasului Barcelona. ETSAB ofera 8 locuri pentru studentii UAUIM care doresc sa participe la acest eveniment. Participantii trebuie sa aiba laptop propriu pe durata workshopului si sa aiba minime cunostinte de reprezentare pe computer si modelare 3D. Cunostintele specifice de videomapping se vor obtine pe durata workshopului prin colaborarea cu studentii de la Videogaming din Barcelona.

Doritorii sunt rugati sa scrie pe adresa imuau_relations@yahoo.com pana pe data de 15 decembrie 2023, respectand indicatiile din afisul alaturat: Poster EMPURIES.pdf

Criteriile de selectie vor fi:

Va rugam asadar sa mentionati toate aceste aspecte in mailul de inscriere:

Ce va motiveaza sa participati la workshop?

Ce programe PC dedicate reprezentarii de arhitectura cunoasteti si la ce nivel?

Ce limbi straine cunoasteti si la ce nivel?

La ce workshopuri/scoli de vara ati mai participat si de ce?

Studentii din al doilea ciclu de studii si doctoranzii vor avea prioritate.