Workshop „Abstract și spațial în arhitectură și sculptură”

Desfășurare: 9-16 martie 2024, UNArte

20 martie 2024

În perioada 9 – 16 martie 2024, a avut loc workshop-ul Abstract și spațial în arhitectură și sculptură, la sediul UNArte, Facultatea de Sculptură, București

Organizatori

Ce este arta abstractă?

Arta abstractă pornește de la utilizarea unor elemente simple, precum linia, forma și culoarea pentru a crea o compoziție ce reflectă idei, concepte sau sentimente. Aceasta nu oferă reprezentări realiste ale lumii înconjuratoare, ci apelează la metode indirecte, care nu își găsesc corespondentul în realitate, pentru a transmite un mesaj privitorului. Dacă până în secolul al XIX-lea arta occidentală a încercat să ofere iluzia reproducerii realității (începând cu Renașterea), finalul anilor 1800 marchează perioada în care artiștii încearcă să creeze un nou univers de expresie, care să fie în ton cu schimbările majore care au loc în tehnologie, știință și filosofie.

Așadar, arta abstractă a apărut ca un răspuns la o epocă în care a predominat arta figurativă și a înlocuit elementele lumii vizibile cu linii, forme și culori, pentru a exprima mesaje mai subtile și mai ascunse. Acest curent se cristalizează mai clar în anul 1900, iar printre primii artiști care adoptă acest stil se numără Vasily Kandinsky. Gradul de abstractizare poate să difere de la o operă la alta. Dacă anumite imagini sunt parțial abstracte, deoarece culorile si formele utilizate păstrează o formă de verosimilitate, altele sunt abstracte în totalitate, pentru că nu conțin nicio referință la aspecte ce pot fi recunoscute.