Actualizat: 12 mai 2008

Expoziţie şi simpozion "Haralamb H.(Bubi) Georgescu - Un arhitect român în Statele Unite"

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "ION MINCU" - Bucureşti vă invită să participati la deschiderea expozitiei "Haralamb H.(BUBI) Georgescu - Un Arhitect Român în Statele Unite" şi la lucrările Simpozionului de comunicări, ambele prilejuite şi dedicate comemorării "Centenarului Haralamb H. Georgescu" (1908 - 2008 ). Expoziţia dedicată arhitectului H.Georgescu, parte a unui program de cercetare complex, prezintă pentru prima oară in public opera sa, scotând în evidentă în paralel, cele două etape ale unei cariere dedicate total şi pasional modernismului, relevând succesiv si explicit continuitatea unei etici arhitecturale de excepţie.

Activitatea sa in Romania, din 1933 până în anul 1947, s-a desfaşurat în propriul său birou de arhitectură, dar cu prioritate în colaborare cu arhitectul Horia Creanga, alături de care va contribui la elaborarea proiectelor unor clădiri de excepţie : imobilul ARO, Calea Victoriei, hotelul ARO Brasov, restaurantul "Pescaruş", s.a.

Haralamb Georgescu a fost atras, în acelaş timp şi de discursul teoretic, fiind cooptat in comitetul de redacţie al revistei "SIMETRIA" unde va publica o serie de articole care se vor distanţa de linia moderat-conservatoare încă prezentă în arhitectura vremii.

Arhitectul H.Georgescu avea să emigreze în anul 1947 în Statele Unite, fiind la început profesor asociat la Şcoala de Arhitectură a Universităţii din Nebraska, urmând ca din anul 1951 să se mute în oraşul Los Angeles, unde va începe o susţinută şi prolifică activitate profesională, elaborând într-o diversă serie de partenariate sau individual, un număr impresionant de proiecte, până la dispariţia sa fulgerătoare în toamna anului 1977.

Expoziţie

Deschiderea EXPOZIŢIEI: joi, 15 mai 2008, orele 18,30, în sălile de expoziţie ale Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "ION MINCU", Bucureşti, str. Academiei nr, 18-20.

Program de funcţionare: între orele 10,00 - 18,00, de luni până vineri, în perioada 15 mai - 09 iunie 2008.


Simpozion

SIMPOZION: vineri 16 mai, orele 10,00 - 13,00; 16,00 - 19,00.

Intervenţii: Wim DeWit, Timothy Braseth, Jeffrey Head, Christopher Georgesco (invitati S.U.A.) / Ion Mircea Enescu, Mariana Celac, Luminita Machedon, Nicolae Lascu, Sorin Vasilescu.

Programul de Cercetare "HARALAMB H. (BUBI) GEORGESCU - UN ARHITECT ROMAN IN STATELE UNITE" s-a desfasurat cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Bucuresti, a Uniunii Arhitectilor din Romania, Ministerul Culturii si Cultelor.

Initiator si coordonator al Programului de Cercetare:
prof.dr.arh.Corneliu Ghenciulescu