Read in english: About | Questionnaire

Moduri contemporane de anvelopare a spatiului prezente la Expo 2010 Shanghai, China

Efortul de a construi pavilioane l-au facut 70 de tari in speranta ca acest gest sa le aduca o recunoastere si o vizibilitate internationala.

Adresabilitatea era clar directionata marelui public. Putine tari au apelat la arhitecti recunoscuti international.

Cele doua dune metalice care capatau reflexii aurii in bataia soarelui ale Emiratelor Arabe Unite au fost proiectate de arhiectul Sir Norman Foster dar efectul a fost modest la nivelul anvelopantei, iar pe timpul noptii pavilionul practic se camufla in intuneric.

Monumentalitate a avut pavilionul Chinei iar pentru a nu fi necesar sa se compare cu el, majoritatea pavilioanelor au fost la distanta destul de mare.

Transparenta nu a fost o tema interesanta pentru prea multe pavilionane ci anvelopanta perforata pare sa fi fost interpretata si reinterpretata in diverse moduri. Masivitatea unei cutii pare a fi fost o premiza pentru cei care nu au vrut sa faca un efort sperand ca lumina sau un colaj de imagini ii poate ajuta sa iasa din anonimat.

Show-ul a fost la loc de mare cinste iar unii au mizat pe el mai mult decat pe aspectul exterior.

Membrana vibranta si-a gasit expresia dinamica intr-un mod inedit in Pavilionul Marii Britanii printr-o interfata complexa din bare de fibra de sticla care se unduiesc in bataia vantului, iar o alta interpretare mai modesta prin pavilionul Lituaniei unde bucatele de plastic colorare tip Post-it vibrau in bataia vantului interfata astfel creata fiind si translucida sau transparenta in unele locuri.

Anvelopanta complexa cu perforatii pe modele geometrice poate fi vazuta la pavilionul Poloniei, la pavilionul Suediei, chiar si la pavilionul Rusiei pe niste modele traditionale reinterpretate. Jocul de lumina din spatele acestor perforatii transformau pe perioada noptii anvelopanta intr-una mult mai pretioasa.

Un alt pavilion care propune o anvelopanta cu perforatii este cel al Koreei dar in plus fata de o forma simpla acesta propune o forma jucata care contine spatii interioare si penetratii volumetrice.

Pavilionul traseu conceput de cele mai multe ori sub forma unei spirale duble sau triple intalnit atat la pavilionul Olandei cat si la cel al Danemarcei exhiba spre exterior o imagine destructurata cu elemente disparate in cazul Olandei sau o imagine unitara cu un joc de perforatii rotunde pe un perete plin in cazul Danemarcei.

Pavilionul ingropat macar partial sub un taluz/plan inclinat inerbat se poate vedea la Mexic, Irlanda si Noua Zeelanda. Pavilionul Mexicului ofera un spatiu plin de viata ornat cu spectacole pe timpul zilei pentru a oferi inauntru un spatiu de proiectie si unul expozitional. Pavilionul Irlandei ofera un plan inclinat verde prin care se accede pe rampe spre un interior controlat inchis in prisme de sticla transparente sau mate, bine proportionate volumetric. Pavilionul Noii Zeelande ofera un acces acoperit de o copertina, o parcurgere interioara ascendenta, pentru ca ulterior sa ofere o coborare exterioara printr-o gradina amenajata peisager destul de interesant.

Pavilioanele tematice ale Chinei ofera publicului membrane informatizate/tehnologice cu ecrane de mari dimensiuni sau corpuri luminoase care pe timp de noapte creaza efecte dinamice sau proiectii pe intreaga suprafata.

Transparenta a fost abordata de pavilionul Romaniei folosind o patina de verde pe doua volume simple o sfera si o semisfera, iar rezultatul nu a fost unul deosebit si de pavilionul Israelului care a reusit un joc intre un volum transparent total si un plin. Efectul vizual exterior atat nocturn cat si diurn este puternic si sugestiv.

Pavilioane cu interfata complexa spatiala sunt cele al Germaniei si al Spaniei.

Pavilionul Germaniei nu reflecta structura interioara, ci are o anvelopanta dintr-un material compozit care descrie volume din familia de forme a unor suprafete riglate. Modul in care membrana exterioara imbraca structura de metal, care la randul sau este ancorata de volumele care inchid de fapt spatiile interioare, creaza un volum interesant dar nesincer.

Spre deosebire de acest pavilion, pe care il putem considera reusit, pavilionul Spaniei ancoreaza de structura atat membrana interioara cat si cea exterioara. Structura spatiala se onduleaza alaturi de volum uneori avand insa si un joc separat care creaza accente si umbreste.

Anvelopanta masiva poate fi vazuta la pavilionul Ningbo Tengtou. Bucatile de piatra si caramida refolosite puse pe registre orizontale dau un ritm si o textura care aminteste de arhitectura traditionala. Tipurile de goluri sunt de asemenea inspirate din arhitectura traditionala, reinterpretate creand astfel treceri intre volume interesante care sunt marcate si de schimbari de materiale.

O alta anvelopanta masiva s-a folosit la pavilionul Luxemburgului. Materialul folosit a fost tabla iar tenta ruginie apasatoare la interior a fost anumata de registrele cu jardiniere care urmareau traseul exterior.

Pavilioanele unor orase prezinta exemple de bune practici atat la nivel ecologic cat si in ceea ce priveste autosustenabilitatea energetica prin descrierea acestora sau chiar printr-un pavilion sub forma unei case model. Pavilionul orasului Madrid avea niste parasolare neconventionale din nuiele pe partea sudica, iar pavilionul Londrei propunea o gradina in plan inclinat pe invelitoare.


Alte articole

made by studio bit