Read in english: About | Questionnaire

Pavilionul Marii Britanii

Anvelopanta este locul unde atat formal cat si simbolic exista o comunicare vizuala intre interiorul si exteriorul cladirii. Formele artistice imprimate anvelopantei au o varietate estetica exprimata mai bine in cadrul unor constructii temporare de genul pavilioanelor expozitionale.

Pavilionul Marii Britanii de la EXPO Shanghai 2010 premiat si apreciat de majoritatea vizitatorilor aduce anveloparea spatiala la un nivel simbolic fara precedent. Intreaga configurare a pavilionului central este cuprinsa in anvelopanta. Exteriorul cu rolul sau estetic alaturi de separarea interior-exterior cu rol de protectie si de interiorul simbolic comunica in ambele sensuri luminos.

Experimentele de comunicare luminoasa au mai fost experimentate de catre Thomas Heatherwick prin diverse lucrari iar in anul 2003 creaza o forma similara pentru National Malus Collection un pavilion Sitooterie II amplasat la Barnards Farm in Essex, care emite semnale luminoase in ambele parti ale tuburilor de aluminiu asezate radial in cadrul unui cub cu latura de 2.4 m . (http://www.heatherwick.com/sitooterie-ii/)

Relieful artificial al intregului ansamblu pare deformat de asezarea pavilionului central desi forma sa nu ii exprima greutatea, chiar daca vorbim volumetric de o forma masiva, pare ca se dematerializeaza in limitele proprii atat prin transparenta de la suprafata cat si prin adancirea elementelor spre miezul central.

Traseul de vizitare porneste pe un plan inclinat exterior care ocoleste ansamblul in mod mascat, reusind astfel sa acceseze si pavilionul principal printr-o zona mai putin vizibila.

Continuarea traseului dupa vizitarea pavilionului principal este descendenta iar pe masura avansarii o fanta plantata ia amploare propunand o vegetatie exotica ciudata.

Catedrala semintelor pentru ca asa se intituleaza piesa principala a ansamblului are un acces mascat de terenul artificial creat anume pentru ca forma sa para perfecta din directiile perspectivei deschise.

Accesul se face pe o pasarela iar odata intrat in interiorul formei vizitatorul este inconjurat de o lumina in crepuscul transmisa spre interior de barele de fibra optica. Fiecare element contine fragmentul encipient al vietii unei plante in formele cele mai diverse. Efectul luminos gasit in interior sugereaza un inceput de lume, efect vizat de arhitect prin semintele expuse aici atat de abundent incat trimit cu gandul la creatia encipienta si indraznesc sa spun ca il sacralizeaza.

Conceptul de cutie luminoasa „box of light” dat de cele 60000 de bare de fibra optica « shining pixels ». Vor fi intr-o miscare fina dar continua data de vantul din Shanghai.

Diferenta simbolica intre interioritatea semantizata cu primordialitatea semintei si a cresterii si exteriorul vibrat de puncte luminoase in unduirea vantului creaza o anvelopanta complexa cu dubla spatialitate atat interioara cat si exterioara, punand sub semnul intrebarii insasi corporalitatea limitei dintre cele doua.

Membrana dintre interior si exterior este una tehnica, structurala si informata, care pare pierduta intre corporalitatea exterioara si efectul la fel de plastic din interior.

Materialitatea incerta a anvelopantei este data de efectul vizual al tepilor din fibra optica care se pierd in transparenta atat in lumina foarte puternica cat si in penumbra sau intuneric.

Baza de date imagini:


Alte articole

made by studio bit