MST_AI_II

Materiale sustenabile și tehnologii pentru arhitectura de interior. Etapa II. Bio-Eco-Recycled materials.

UAUIM-FFCSU-2023-08

Logo MST_AI_II
Acronim: MST_AI_II
Proiect finanțat prin Fondul pentru Finanțarea Cercetării Științifice Universitare UAUIM 2023, din bugetul Ministerului Educației

Domenii vizate: D. Cercetare strategică și dezvoltarea cercetării pe pilonul Dezvoltare Durabilă - soluții bazate pe natură, infrastructură verde, materiale ecologice, aspecte de circularitate pentru materiale și sisteme constructive/urbane, adaptare la schimbări climatice etc.

Descrierea proiectului

Considerând că este necesară adaptarea interioarelor pe care le proiectăm la noile tendințe din domeniul construcțiilor în direcția dezvoltării durabile cu accentul pus pe sustenabilitate și pe protejarea naturii cu scopul utilizării precaute a resurselor naturale epuizabile, proiectul a pornit de la identificarea unor necesități ale grupului țintă, studentul arhitect de interior și designer, dar nu numai, legate de experimentarea practică a unor materiale tradiționale și multiplele lor posibilități de utilizare în interioarele moderne cu identificarea modalităților prin care acestea pot fi innovate și adaptate la cerințele actuale de confort.

Scopul proiectului

Documentarea și punerea în valoare a unor materiale și tehnici tradiționale locale sustenabile pentru arhitectura de interior dar și experimentarea unor materiale naturale care pot genera biomateriale, toatea acestea cu intenția înbunătățirii standardelor de calitate ale spațiului interior prin alinierea la cercetările internaționale din domeniu indentificate în etapa anterioară a proiectului.

Obiectivele proiectului

Proiectul are ca obiectiv general identificarea materialelor și tehnologiile tradiționale sustenabile și aplicabile în arhitectura de interior dar și experimentarea noilor tendințe de a crea biomateriale, ecomateriale și materiale reciclate și reciclabile.

Obiectivele specifice:

OS1.Continuarea cercetării materialelor existente, crearea unui breviar și, ulterior, a unui rețetar atât cu cele identificate cât și cu cele experimentate.

OS2.Realizarea unei machete/mockup explicitar pentru cercetarea aleasă, machetă care va pune în evidență rezultatele fizice ale proiectului prin expunerea plăcuțelor din materiale eco, bio, reciclate create în cadrul atelierelor.

OS3. Elaborarea unor scenarii și propotipuri, identificarea de posibilități de utilizare a materialelor create cu implicarea specialiștilor invitații, echipei de proiect și studenților interesați.

Justificarea proiectului

Proiectul se încadrează în tendințele actuale care încurajează dezvoltarea durabilă și se nișează pe arhitectura de interior, materiale naturale locale, ecologice și pe posibilele combinații dintre acestea, precum și pe identificarea tehnicilor potrivite de execuție, toate acestea regăsindu-se în baza materială documentară și în rețetarul realizat, dar și în mostrele, macheta etc. care se doresc a fi rezultatul final al proiectului și care constituie partea sustenabilă a proiectului. Justificarea proiectului este dată de alinirea învățământului de arhitectură de interior la tendințele actuale care converg către utilizarea și experimentarea biomaterialelor, ecomaterialelor, a celor reciclate cu scopul de a spori condițiile de calitate ale spațiului interior.

Echipa de proiect

Director de proiect:

Echipa de implementare:

Voluntari/Invitați:

Studenți participanți:

Penescu Alessandra, an IV, Arhitectură de Interior; Ștefan Adriana, an IV, Arhitectură de Interior; Florea Maria Antonia, an IV, Arhitectură de Interior; Vartan Ioana, an IV, Arhitectură de Interior; Obagiu Elena-Cosmina, an IV, Arhitectură de Interior; Popescu Andreea Beatrice, an IV, Arhitectură de Interior; Nistor-Petriță Ana-Maria-Parmena, an IV, Arhitectură de Interior; Yedek Melisa, an IV, Arhitectură de Interior; Gabor Beatrice, an III, Arhitectură de Interior; Porumb Maria, an III, Arhitectură de Interior; Călin Larisa, an IV, Arhitectură de Interior; Mironescu Ioana, an IV, Arhitectură de Interior; Enache Andreea, an III, Arhitectură de Interior; Ghiță Daniela Elena, an III, Arhitectură de Interior; Manole Raluca, an III, Arhitectură de Interior; Mustafa Ksara, an III, Arhitectura de Interior; Hagiu Raluca, an III, Arhitectura de interior; Glomnicu Andra, an II, Arhitectura de interior; Ișfan Cristiana, an II, Arhitectura de interior; Bianca Maria Tudose, an II, Arhitectura de interior; Popescu Ioana Alexandra, an II, Arhitectura de interior; Bizadea Alexia Marie, an II, Arhitectura de interior; Cristescu Maria Ecaterina, an II, Arhitectura de interior; Iancu Alexandra Ștefania, an II, Arhitectura de interior; Mihai Iulia Alexandra, an II, Arhitectura de interior; Moise Patricia-Nicole, an II, Arhitectura de interior; Cornea Maria, an II, Arhitectura de interior; David Sofia, an II, Arhitectura de interior; Dorobanțu Robert, an II, Arhitectura de interior; Gurel Selin Melisa, an II, Arhitectura de interior; Ionescu Dariana, an II, Arhitectura de interior; Aldea Carmen Sofia, an II, Arhitectura de interior; Bucur Miruna-Florentina, an II, Arhitectura de interior; Fati Andreea-Theodora, an II, Arhitectura de interior; Turcu Mirela-Alexandra, an II, Arhitectura de interior; Zamfirescu Stanca-Maria, an II, Arhitectura de interior; Dumitrașcu Andreea-Alina, an III, Design de produs; Sava Petru Musteață Amza, an I, Design de produs; Florea Sebastian Andrei, an I, Design de produs; Bumbac Alexandru Ilie, an I, Design de produs; Daria Pârvu, an I, Design de produs; Adamescu Nicola, an III, Mobilier; Andronescu Bianca, an III, Mobilier; Năstăsoiu Maria, an III, Mobilier; Roșu Șerban Andrei, an III, Mobilier; Filip Theodora-Maria, an III, Mobilier; Lincă Denisa-Gabriela, an III, Mobilier; Gheorghe Mihai, an III, Mobilier; Cucuianu Cristian, an III, Mobilier; Ababei Roni Mihail, an III, Mobilier.

Activități

Activitățile propuse sunt strâns legate de obiective și de îndeplinirea acestora. (A-activitatea, L-luna)

A1. Managementul proiectului – implementarea proiectului în cele mai bune condiții anticipând posibilele impedimente c ear putea apărea pe parcursul desfășurării lui.

A2. Investigație. Cercetarea studiilor existente în domeniu, identificarea materialelor necesare cercetării și realizării materialelor experimentale.

A3. Organizarea de prelegeri ale cadrelor didactice implicate în partea de cercetare a proiectului și a celor două firme identificate anterior ca deținătoare și promotoare de materiale sustenabile.

A4. Organizarea atelierelor experimentale

A5. Realizarea broșurii proiectului

A6. Diseminarea rezultatelor prin intermediul expoziției finale și documentarelor video efectuate în timpul prelegirilor și atelierelor.

A7. Concluzii. Analiza rezultatelor investigațiilor, ale cercetărilor teoretice efectuate în etapele anterioare, ale rezultatelor atelierelor, feed-back.

A8. Se va analiza evoluția proiectului, noile direcții de cercetare, deconturi, raportări etc.

Rezultate

Completarea bazei documentare create în anul anterior.

www.materialesustenabile.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100085616149851

https://ro.pinterest.com/cristiachira/sustainable/

O serie de prelegeri susținute de membrii colectivului de proiect și de cei 2 invitați producători de materiale sustenabile pentru arhitectura de interior. Lectori: lect. dr. arh. Mihaela Lazăr, lect. dr. arh. Daniel Armenciu, arh. int. Ailin Menasan, conf. dr. arh. Elena Montacchini (Politechnico di Torino), assist. dr. arh. Silvia Tedesco (Politechnico di Torino), drd. arh. Carlotta Fasano (Politechnico di Torino), prof. arte Raluca Mocanu, lect. dr. arh. Gabriel Panasiu.

Ateliere organizate cu studenții FAI pe parcursul lunilor septembrie, octombrie și noiembrie. În urma acestor ateliere au rezultat o serie de plăcuțe/plăci din biomateriale, ecomateriale, materiale reciclate etc care au constituit baza expoziției finale.

21.09.2023. Lansarea oficială a proiectului în cadrul Standului Facultății de Arhitectură de Interior din cadrul Târgului BIFE-SIM, Romexpo 19-22 septembrie 2023.

30.09.2023 și 01.10.2023

Workshop-ul ”Flori de mucigai” organizat în cadrul ARCHY FEST- festival de arhitectură pe Edgar Quinet.

În cadrul workshop-ului a fost explorate originea și importanța biomaterialelor în contextul arhitecturii și designului contemporan.Prin intermediul unei prezentări informativ-demonstrativă, a fost evidențiată diversitatea lor și potențialul inepuizabil în domeniul construcțiilor și al designului sustenabil.

O parte esențială a workshop-ului a fost demonstrația practică în timpul căreia a fost creat bioplastic folosind ingrediente accesibile și prietenoase cu mediul, cum ar fi glicerina și gelatina. Adăugând un strop de creativitate, au fost utilizate elemente naturale precum spirulina și argila în amestec, obținându-se astfel o gamă variată de texturi și culori. Această abordare hands-on a generat o experiență interactivă pentru participanți, conectându-i direct cu procesul de fabricare a biomaterialelor și evidențiind potențialul lor estetic și funcțional.

30-31.10.2023. Atelier biomateriale din cafea în cadrul Conferinței Internaționale 20 ARCHITECTURAL EXPERIENCES

Echipa din Torino, alcătuită din Elena Montancchini, Silvia Tedesco și Carlotta Fasano, a demonstrat cum zațul de cafea poate deveni materia primă pentru crearea unui biomaterial inovator, sub forma unei cărămizi, redefinind astfel perspectivele asupra resurselor utilizate în construcții și design.

Procesul de fabricare a biomaterialului a implicat mai multe etape ingenioase. În primul rând, zațul de cafea a fost prelucrat prin uscare la o temperatură de 50 de grade timp de 3-4 ore, transformându-l într-o bază solidă și pregătindu-l pentru procesul de fabricație. Pentru a forma biomaterialul, echipa a combinat zatul de cafea uscat cu maltodextrina, într-un raport de 70% zat de cafea și 30% maltodextrina. Finalizarea cărămizilor s-a realizat prin uscarea acestora în cuptor la o temperatură de 150 de grade, un pas esențial pentru consolidarea biomaterialului și obținerea unui produs final durabil și rezistent. Rezultatul a fost o cărămidă inovatoare, creată din resurse reciclabile și biodegradabile, evidențiind potențialul de transformare a deșeurilor în materiale utile în procesul de construcție.

Ateliere experimentale de crearea a biomaterialelor- 25.11.2023/ 28.11

În prima parte a atelierului, participanții au fost implicați într-o discuție provocatoare despre rolul și impactul biomaterialelor în practica de arhitectură, arhitectură de interior și design. Această dezbatere a oferit context și a pregătit terenul pentru experiența practică care a urmat.

Unul dintre momentele centrale ale evenimentului a fost activitatea de creare a bioplasticului ales dintr-o listă de rețete discutate anterior, activitate care s-a realizat în echipe de cinci persoane. Participanții au fost ghidați și îndrumați de a experimenta cu proporțiile și ingredientele pentru a obține un bioplastic funcțional și sustenabil. Această abordare hands-on a permis studenților să vadă și să înțeleagă procesul de producție a biomaterialelor, oferindu-le o perspectivă concretă asupra modului în care acestea pot fi integrate în practicile lor viitoare.Experiența practică nu a fost doar un exercițiu tehnic, ci și un stimulent pentru colaborarea în echipă și inovație.

Ateliere tencuieli tradiționale și diferite tehnici decorative- 12-13.11.2023/ 26-27.11.2023/ 08.12

În centrul atelierelor, ca materiale idispensabile din tradiția locală, au stat ingredientele de bază: varul și argila. La acestea s-au adăugat celelate componente care consolidează amestecul: nisipul și pietrișul de granulații diferite dar și cărămidă spartă, lână, câlți ca lianți tradiționali car epe lângă rezistență oferă și o textură deosebită. Participanții au fost în­curajați să experimenteze cu proporțiile acestora pentru a obține consistența potrivi­tă pentru proiectul lor. Rețetele utilizate au fost completate decorative cu o serie de tehnici utilizate pe tencuielile umede dar și uscate: pictura în frescă, decorarea cu diverse accesorii și materiale în contrast, utilizarea pigmenților naturali pentru obținerea tencuielilor colorate care au constituit baza realizării decorațiilor în zgraffito.

Realizarea unor prototipuri ca exemple de utilizare în spațiul interior a materialelor sustenabile realizate.

Realizarea expoziției finale- 20 panouri de expunere, min 5 filme de prezentare ateliere și prelegeri care vor derula pe monitoarele deținute de FAI, schițe, crochiuri realizate în timpul atelierelor, machetele prototipurilor.

Realizarea unei broșuri de promovare a proiectului.

Completarea curriculei cursului implementat: ”Materiale și tehnici tradiționale versus moderne în arhitectura de interior” cu exemple concrete de realizare și punere în operă a materialelor sustenabile cercetate. Este strâns legat de activitățile A2, A3, A4 și A5.

Diseminarea rezulatelor prin publicarea unui articol într- revistă de specialitate ca urmare a tuturor activităților propuse în proiect.

Bibliografie web: