UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Provocări viitoare

Provocări viitoare

Argument

Profesia arhitecturii este în continuă schimbare, încercând să își caute poziția și rolul său critic în dezvoltarea viitoare a mediului construit. Viitorii arhitecți trebuie să poată să își dezvolte o viziune proprie asupra modului în care arhitectura își pune amprenta asupra societății și construcțiilor.

Tema cadru a semestrului 10, ca un ultim pas în formarea educațională a studenților înainte de proiectul de diplomă, propune ca temă generală abordarea unor provocări viitoare în care arhitectura devine soluția.

Temele abordate vor avea în vedere una sau mai multe dintre problematicile arhitecturale curente, fie că este vorba despre tehnică, urbanitate sau elemente sociale. Scopul este identificarea unor problematici și imaginarea unui viitor în care arhitectura devine o expresie concretă a unei modalități de abordare a soluționării problematicilor identificate.

Pentru a putea face față provocărilor viitoare arhitecții de mâine trebuie să poată imagina, testa și evalua posibile scenarii de dezvoltare, a căror scop nu este neapărat găsirea unui răspuns perfect pentru o anumită problemă ci mai degrabă discutarea și evaluarea multiplelor posibilități de intervenție.

Scopul proiectului poate fi legat de un subiect de cercetare al echipei atelierului și trebuie să abordeze o anumita problematică arhitecturală într-un teritoriu relativ larg. Pe parcursul proiectului studenții, lucrând în echipe, vor genera, evalua și testa un scenariu de intervenție, urmând ca apoi să detalieze individual un obiect arhitectural ca parte a acestui scenariu.

Tematica semestrului

Semestrul 10 va aborda aceeași tematică, a ”Provocărilor Viitoare” într-un sistem integrat pentru cele două proiecte.

Proiectul scurt va aborda problematica din punct de vedere urbanistic, axându-se pe dezvoltarea unui scenariu de intervenție la nivel urbanistic. Acest proiect se va realiza în echipe de studenți, rămânând la latitudinea atelierului să determine numărul de studenți în fiecare echipă de lucru.

Proiectul lung va continua studiul început în proiectul scurt și se va axa pe dezvoltarea de către fiecare student a unei părți a zonei studiate anterior ce se va concretiza sub forma unui obiect arhitectural.

Proiecte în cadrul acestei teme:

Veronica Stafanescu
Atelier: Gheorghe Rosu
Richard Robest Milosan
Atelier: Gheorghe Rosu
Zenaida Florea
Atelier: Georgica Mitrache
Cristian Badescu
Atelier: Georgica Mitrache
Ana Dinca
Atelier: Georgica Mitrache
Stefania Hirleata Si Radu Tirca
Atelier: Dan Serban
Andreea Petre Si Stefan Salavastru
Atelier: Dan Serban
Tur virtual
architecture.uauim.ro
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/