UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Mixitate spațial-funcțională

Mixitate spațial-funcțională

Argument

Primul domeniu de studiu din cadrul proiectelor de sinteză se axează pe tematica mixității spațial-funcționale, determinate de combinarea funcțiunilor publice cu cele private. Relația public-privat, tradusă la nivel spațial și arhitectural, reprezintă un subiect de cercetare și proiectare de mare interes, ce reflectă provocările și transformările societății contemporane.

Mixitatea spațial-funcțională presupune abordarea unor proiecte cu un grad de complexitate ridicat, bazate pe un sistem elaborat de legături spațiale dintre funcțiuni cu caracter diferit. Proiectele pornesc de la studierea și elaborarea unor scenarii coerente de utilizare și relaționare public-privat, ce determină organizarea, ierarhizarea și corelarea articulată spațial-funcțională, ținând seama în același timp, de specificul sitului, de nevoile utilizatorilor și de impunerile structurale, tehnologice și legale.

Principalele obiective didactice, conform sistemului de obiective didactice pentru semestrele 7-10, sunt înțelegerea complexității spațiale determinate de corelarea public-privat, capacitatea de a dezvolta un sistem de relații coerente între spații și funcțiuni cu destinații și dimensiuni specifice și transpunerea lor clară într-un proiect de arhitectură.

Tematica semestrului

Pentru proiectul scurt se propun programe de mici dimensiuni ce presupun alăturarea funcțiunilor publice cu cele private.

Accentul se pune pe dezvoltarea și experimentarea unor concepte de legături spațiale ce răspund nevoilor specifice ale utilizatorilor și transpunerea lor într-un obiect arhitectural.

Programul de arhitectură ce atinge optim obiectivele didactice alocate semestrului al 7-lea, pentru proiectul lung, este reprezentat de funcțiunile hoteliere.

Aceste funcțiuni cuprind și combină spații private (de tip locuire/rezidență - unități de cazare de mici dimensiuni, tipizate, în serie și spații semi-private comune), spații cu caracter public de diferite dimensiuni și cu diferite funcțiuni (spații comune de recepție, spații comerciale, alimentație publică, birouri administrative, spații de agrement/sport/tratament, spații culturale, săli de conferințe, parcări, etc.) și spații tehnice și de servicii.

Pentru elaborarea temei de proiectare a proiectului lung se pot alege diferite tipologii de hoteluri și de clasificări, în funcție de numărul de stele și de situl ales: apart-hotel, business-hotel, hotel alpin, hotel la mare, hotel în stațiuni balneoclimaterice, hotel pentru tineret, etc.

Proiecte în cadrul acestei teme:

Luciana Bobes
Atelier: Radu Teaca
Alexandru Tirca
Atelier: Radu Teaca
Corina Lazar
Atelier: Daniela Radulescu Andronic
Alexandru Bratescu Si Diana Laura Rizea
Atelier: Daniela Radulescu Andronic
Alexandra Maxim
Atelier: Daniela Radulescu Andronic
Bianca Padurariu
Atelier: Iulius Cristea
Anca Bardan
Atelier: Iulius Cristea
Vladut Antonescu
Atelier: Anca Mitrache
Teodora Tiganica
Atelier: Anca Mitrache
Georgiana Gogolan
Atelier: Anca Mitrache
Catalina Andrioaia Si Eliza Vladu
Atelier: Anca Mitrache
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/