UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Locuire individuală. O casă la oraș

Locuire individuală. O casă la oraș

Argument

Continuând studiul locuirii, urmat progresiv pe parcursul anilor 2 și 3 de studiu, cea de-a doua temă duce mai departe înțelegerea locuinței ca spațiu intim al familiei, dar o așează de această dată în contextul provocărilor majore ale orașului contemporan. Locuinsa este mai mult decât un adăpost. Este un spațiu în care au loc activități și evenimente, ea capătă prin trăirea umană un înțeles subiectiv pentru fiecare membru al familiei și spune o poveste despre cei care o locuiesc. Totodată, locuința adăpostește tranziția de la spațiul „privat” la cel „public”, ea fiind elementul de fond care compune prin grupare orașul, generând un specific spațial în concordanță cu modul de viață și cultura proprie a locuirii. Confruntat cu fenomene ca aglomerarea și concentrarea, orașul impune permanent revizuirea substratului locuirii și a strategiilor de edificare. De aceea locuirea, la intersecția dintre locuință și oraș, se dorește subiectul unei reflecții personale (proprii fiecărui student) și specifice (adecvate locului). Pendulând între dorințele și năzuințele familiei, și modelele și tradițiile locuirii, locuința individuală pare să lase arhitectului un spațiu limitat pentru intervenții cu adevărat înnoitoare. Cu toate acestea, ea a fost dintotdeauna un laborator privilegiat pentru testarea de noi idei arhitecturale, un subiect în cadrul căruia unele dintre cele mai paradigmatice încercări de înnoire disciplinară au avut loc.

Obiectivele studiului și competențe

  • înțelegerea și interpretarea datelor locului și a dinamicii acestuia în timp, și formularea unui răspuns care se așează într-o continuare firească a acestor date;
  • sondarea ideii de „acasă” ca răspuns la nevoile familiei, și ca locuire în interiorul și împrejurul casei;
  • însușirea unei maniere integrate de abordare a proiectului, între conceptul general, caracterul locului, logica tectonică și materialitatea edificiului.
  • dezvoltarea culturii de specialitate și a conștiinței critice.

Continutul studiului

Amplasamentul temei nr. 2 se află în proximitatea Gării Obor, într-o lotizare, de factură interbelică. Terenul, proprietate particulară, este amplasat pe strada Spătarul Nicolae Milescu nr. 48, într-o zonă preponderent rezidențială, suprafața terenului fiind de 292 mp. Terenul se încadrează în zona L2b din PUG-ul București (locuințe individuale și colective mici, cu P - P+2 niveluri), în zona protejată „Baicului”, cea mai mare parte a construcțiilor fiind realizate între cele două războaie mondiale. Prevederile regulamentului urbanistic valabile pentru această zonă sunt: înălțimea maximă a clădirii P+2 (maxim 10 metri, minim 7 metri), POT maxim = 40%, CUT maxim = 1,8. De asemenea, tot conform regulamentului urbanistic, calcanul casei învecinate, prezent pe limita din dreapta a parcelei, va trebui acoperit de către noua construcție. Se dorește asigurarea condițiilor de locuire permanentă pentru o familie cu 2 copii. Regimul de înălțime și indicatorii urbanistici precum și sistemul constructiv și materialitatea construcției vor fi stabilite în concordanță cu soluția propusă. Cu scopul decodificării sensului noțiunii de „acasă”, fiecare student își va construi un scenariu de locuire care să răspundă nevoilor proprii fiecărui membru al familiei în parte, spațiile necesare unei locuințe devenind locuri cu personalitate. Spațiile interioare vor fi adaptate categoriilor de utilizări proprii locuinței: locul de preparare a hranei, de luat masa, de relaxare și discuții în familie/cu oaspeții, locul de odihnă, de studiu/lucru. Se va studia valorificarea și utilizarea nuanțată a curții, relația dintre aceasta și spațiul interior, și deschiderea către vecinătatea existentă. Pornind de la interpretarea contextului și a vecinătății, de la ocuparea și folosirea argumentată a terenului, soluția va căuta o integrare adecvată în conformitate cu particularitățile amplasamentului.

Proiecte în cadrul acestei teme:

Roberta Frumuselu
Atelier: Iulia Stanciu
Corina Lazar
Atelier: Iulia Stanciu
Alexandra Macoveiu
Atelier: Iulia Stanciu
Valentin Pîrvu
Atelier: Anca Mitrache
Valentina Craciun
Atelier: Anca Mitrache
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/