Demersul didactic al atelierului de proiectare din anul I a fost centrat primordial asupra noțiunii de compoziție și spațiu. Tema numărul 1 a anului 2, are ca obiectiv sensibilizarea studenților asupra modalităților în care se pot folosi materialele, în a construi și în a găsi sensul adecvat unei construcții ținând cont de specificul sau semnificația materialului ales. În acest sens investigarea materialității, prin alegerea unui material cu care decizi să construiești o intervenție de dimensiuni reduse, în strânsă legătură cu locul unde se așează, este subiectul temei propuse.
Tema 1 este tema de atelier ce are conținutul cadru general comun întregului an. Atelierele iși vor întocmi propria temă în acord cu tema cadru enunțată aici. Este la libera alegere a îndrumătorului de atelier maniera în care nuanțează tema cadru, își definește intențiile de lucru și își caută pretexte prin care studentul să se apropie cât mai mult de subiectul propus în studiu. Un posibil exercițiu conex temei constă în vizitarea și analiza altor zone din afara Bucureștiului, unde construcția și materialitatea poate fi studiată prin analogie cu situl dat. Aceste observații pot fi arătate într-o planșă care va întregi cerințele minimale obligatorii ale temei cadru.
Tema 1 va fi strâns legată de tema 2. În prima temă studenții se vor obișnui cu un loc și vor înțelege potențialul acestuia din urmatoarele perspective: materialitatea, locul și contextul social generează arhitectură; construcția este material, spațiu și materialitate.
Amplasament: conform planului anexă.
Studenții vor parcurge zona figurată în planul anexă și vor găsi potențialul unor locuri unde vor crede de cuviință să intervină în sensul interpretării materialității existente în zonă.
Proiectul constă în alegerea câtorva materiale cu care studentii vor face un spațiu de mici dimensiuni sau prin care vor avea o poziție urbanistică față de contextul dat. Alegerea materialelor precum și a tipului intervenției vine din logica interpretării sitului. Discuția se va axa preponderent pe maniera în care o formă sau o structură este conformă cu un material și pe semnificația în care un spațiu poate fi îmbogățit prin materialitate, precum și în sensul în care ea este adecvată sau nu unui loc.
În cazul în care intervenția nu este de natură punctuală, se va urmări prin temă înțelegerea urbană a zonei, ca un preambul al studiului ce urmează să fie făcut la tema 2.
Dacă tipul intervenției se va concentra pe alcătuirea unui spațiu, aria desfășurată a acestuia nu va depăși 200 mp iar dacă opțiunea de răspuns dată temei va trata un context mai larg și o intervenție la scară „urbană”, suprafața aferentă va fi stabilită de comun acord cu îndrumătorul de atelier.