UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Locuire individuală

LOCUIRE INDIVIDUALĂ

Argument

Tematica semestrului 3 urmărește trecerea gradată de la exercițiile compoziționale ale anului 1 către o înțelegere tot mai complexă a actului de a construi. Dacă prima temă a introdus contactul cu un amplasament real și cu sensibilitatea unui material de construcție, cea de-a doua temă introduce dimensiunea funcțională esențială arhitecturii. În acest fel tema nr. 2 face primul pas în studiului mai amplu al programelor de locuire, care va fi urmat progresiv, de la privat către colectiv, pe parcursul anilor II si III de studiu.

Locuința este mai mult decât un adăpost. Este un spațiu în care au loc activități și evenimente, ea capătă un ințeles propriu pentru fiecare membru al familiei si spune o poveste despre cei care o locuiesc. De aceea locuința individuală urmărește cu precădere profilul celor care o vor locui dar și buna raportare la particularitățile contextului fizic, social, cultural și economic dintr-un anumit loc la un moment dat. Investigarea materialității, lansată de tema nr. 1, a fost un prilej de cercetare și înțelegere a unui loc în care proiectul locuinței individuale se va insera. Mai mult, tema materialității va fi dusă mai departe prin modul în care maniera constructivă, spațialitatea, expresivitatea și funcționalitatea vor conlucra într-un tot unitar.

Obiectivele studiului și competențe

  • dezvoltarea unei culturi arhitecturale centrate pe evoluția modelelor de locuire individuală;
  • înțelegerea fundamentelor locuirii și a implicațiilor arhitecturale ale transformărilor din societatea contemporană și viața familială;
  • dezvoltarea capacității de a realiza o analiză relevantă a datelor implicate în proiect și de a construi și susține un demers personal coerent și adecvat problemelor identificate;
  • însușirea unei maniere integrate de abordare a proiectului, între conceptul general, logica tectonică și materialitatea edificiului.

Conținutul studiului

În Campulung Muscel și București, în zonele de analiză propuse de tema nr. 1, au fost identificate câteva situri care constituie amplasamente posibile pentru proiectul de locuire individuală (conform planurilor de situație anexate). Obțiunea fiecărui atelier pentru una dintre cele două localități de studiu, făcută la proiectul nr. 1, va fi păstrată în continuare și la prezentul proiect. Astfel, pornind de la înțelegerea zonei studiate prin tema anterioară, fiecare student (sau atelier) va alege unul dintre aceste situri. Terenurile, proprietate particulară, se află în intravilanul localităților, în zone preponderent rezidențiale.

Fiecare student va imagina un scenariu propriu de locuire, inspirat de înțelegerea caracteristicilor locului (oraș, oameni, arhitectură, peisaj, etc.).

Se vor asigura condițiile de locuire permanentă pentru o familie cu doi copii, având în vedere un nivel mediu în privința costurilor. Suprafața locuinței nu va depăși 200 mp. Funcțiunile vor fi adaptate categoriilor de utilizări proprii locuinței: locul de odihnă, de studiu/lucru, de relaxare, de discuții în familie și cu oaspeții, de masă și de preparare a hranei.

Pentru amplasamentele din localitatea Campulung Muscel locuinței propriuzise i se mai pot adăuga funcțiuni suplimentare până la suprafața maximă de 300 mp

Se va urmări relația dintre locuință, terenul aflat în proprietate, vecinătăți și cadrul natural.

Structura de rezistenta va fi adaptată soluției de arhitectură (zidărie portantă cu sâmburi de beton armat, stâlpi/pereți structurali din beton armat, lemn, metal).

Proiecte în cadrul acestei teme:

Saviana Nica
Atelier: Dana Chirvai
Anastasia Barbulescu
Atelier: Dana Chirvai
Ioana Simion
Atelier: Marius Calin
Alexandra Tornea
Atelier: Marius Calin
Andreea Stefania Precup
Atelier: Florian Stanciu
Andreea Radulescu
Atelier: Florian Stanciu
Radu-Daniel Matei
Atelier: Niculae Grama
Cami-Georgiana Micu
Atelier: Niculae Grama
Maria Gologan
Atelier: Emil Barbu Popescu
Elena Madalina Rosca
Atelier: Emil Barbu Popescu
Ioana-Elena Catrina
Atelier: Cristina Ochinciuc
Carmen-Alexandra Orzea
Atelier: Cristina Ochinciuc
Cristina Galan
Atelier: Cristian Drughean
Adina Serban
Atelier: Cristian Drughean
Laura Georgiana Orac
Atelier: Cristina Gociman
Alfred Toader
Atelier: Cristina Gociman
Oana Dulvara
Atelier: Mircea Ochinciuc
Cosmin Mindru
Atelier: Mircea Ochinciuc
Andreea Ditu
Atelier: Mircea Ochinciuc
Razvan Gheorghe
Atelier: Iulian Gudina
Diana Cojocaru
Atelier: Iulian Gudina
Andreea Cristina Codreanu
Atelier: Iulian Gudina
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/