UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Program de arhitectură și context urban

Program de arhitectură și context urban

Zona propusă pentru studiu se află în București, fiind delimitată spre nord de Calea Călărașilor, spre vest de Bulevardul Mircea Vodă, spre sud de Bulevardul Unirii (în spatele frontului de blocuri), spre sud-est de strada Theodor Speranția, iar spre est de strada Agricultorilor. În urma parcurgerii acestui perimetru, studenții vor selecta un amplasament precis (cu excepția celui pe care urmează a se desfășura proiectul nr. 2). Criteriile de alegere vor fi stabilite de către fiecare atelier, în funcție de particularitățile temelor proprii. Suprafața terenului va fi cuprinsă între 450 și 900 mp. Cu titlu de exemplu, anexăm patru terenuri identificate în zona de studiu, situate (1) la intersecția străzilor Matei Basarab și Căuzași, (2) la intersecția Căii Călărașilor cu strada Remus, (3) pe strada Cezar Bolliac nr. 17 și, respectiv, (4) pe Calea Călărașilor nr. 40.

Temele de atelier vor preciza destinația construcției și categoriile de activități pe care aceasta le va adăposti, urmărind una dintre următoarele dimensiuni programatice :

  • SOCIALĂ (centru de primire pentru persoanele fără adăpost, centru comunitar de cartier, centru social pentru vârstnici etc.)
  • TURISTICĂ (hostel, boutique-hotel etc.)

Suprafața desfășurată a construcției propuse nu va depăși 2000 mp. În funcție de specificul programului, se vor lua în considerare cerințele privind accesibilitatea (pentru persoanele cu handicap) și parcarea autovehiculelor pe parcelă.

Prima etapă – analitică – a studiului va avea ca obiect vecinătatea amplasamentului ales, stabilind desigur conexiunile necesare cu scara cartierului și cu cea a orașului. Extinderea perimetrului de analiză va fi determinată împreună cu îndrumătorii de la atelier, în funcție de particularitățile locului. Urmărim astfel o abordare progresivă a înțelegerii orașului, care va fi continuată în anii următori prin analize multicriteriale complexe ale unor zone urbane mai ample. Important este ca această etapă analitică să conțină atât o dimensiune morfo-tipologică, cât și una socială, permițând înțelegerea modalităților cotidiene prin care orașul este perceput și utilizat, în contextul particular al locului ales.

Proiecte în cadrul acestei teme:

Sergiu Dorian Leuca, Mihail Patu, Catalin-Andrei Susnescu
Atelier: Tavi Iliescu
Roxana Jilescu Diana Stancu Vlad Voicu
Atelier: Anca Otoiu
Elena Roxana Rotaru, Natasa Andrei
Atelier: Iulia Stanciu
Victor Moldoveanu, Ovidiu Serghe, George Nakanishi Hideaki
Atelier: Adrian Spirescu
Radu Constantin, Tudor Irimescu
Atelier: Gabriela Tabacu
Stefania Pana Irina Petrea Florentina Trifu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Dora Balanica Bianca Barabas Deborah Feldman
Atelier: Emil Barbu Popescu
Bianca Nenciu, Anca Radu, Ana Munteanu
Atelier: Haytham Zeki
Alia Al-Jabbari, Rizescu Razvan
Atelier: Haytham Zeki
Irina Moise, Radu Stanescu
Atelier: Anca Mitrache
Andrada Bulai, Ioana Vrapcea
Atelier: Anca Mitrache
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/