UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Construcție si materialitate

CONSTRUCȚIE ȘI MATERIALITATE

1. Argument

Demersul didactic al atelierului de proiectare din anul I a fost centrat primordial asupra noțiunii de compoziție și spațiu. Tema numărul 1 din semestrul 3 de studiu are ca obiectiv sensibilizarea studenților asupra modalităților în care se pot folosi materialele în a construi și în a găsi sensul adecvat unei construcții ținând cont de specificul sau semnificația materialului ales. În acest sens investigarea materialității, nu doar în sensul alegerii unui material cu care decizi să construiești, ci simplificând în mod deliberat lucrurile, reducând la maximum dimensiunile intervenției, discutând importanța și potențialul expresiv ale celor mai simple gesturi de construcție, este subiectul temei propuse. Iar toate acestea se pot face în mod firesc nu ca exerciții abstracte, ci în strânsă legătură cu locul unde se așează și, implicit, ajutând la înțelegerea lui.

2. Obiective

  • înțelegerea modalităților firești în care un material este propriu în a fi folosit pentru a alcătui un spațiu sau a defini o formă
  • înțelegerea manierei în care un material este propriu în a fi folosit într-un anumit context cultural, social, climatic
  • înțelegerea sensului unei „structuri” cu o anumită materialitate și adecvarea sa spațiului pe care îl formează sau îl reprezintă
  • înțelegerea sitului și materialității ca parte integrantă a spațiului arhitectural
  • maniera constructivă de realizare a unui spațiu dă sens materialului sau anulează potențialul acestuia, ne-îmbogățind semnificația spațiului. Sensul proiectului vine și din sensul în care materialitatea este înțeleasă și interpretată mai mult decât doar în logica sa constructivă.

3. Conținutul studiului

Amplasament:
orașele București (zona Petricani) și Câmpulung Muscel, conform planurilor anexă.

Studenții vor parcurge mai multe zone marcate pe planurile de situație anexate, ale celor două orașe, vor descoperi și analiza amplasamentele sugerate de temă și vor găsi potențialul unor locuri unde vor crede de cuviință să intervină în sensul interpretării materialității existente în zonă.

Proiectul constă în alegerea câtorva materiale cu care vor face un obiect, amenajarea unui loc sau un spațiu de mici dimensiuni. Alegerea materialelor precum și a tipului intervenției vine din logica interpretării sitului. Discuția se va axa preponderent pe maniera în care o formă sau o structură este conformă cu un material și pe semnificația în care un spațiu poate fi îmbogățit prin materialitate, precum și în sensul în care ea este adecvată sau nu unui loc. În cazul în care tipul intervenției se va concentra pe alcătuirea unui obiect, aria desfășurată a acestuia nu va depăși 200 mp iar dacă opțiunea de răspuns dată temei va trata un context mai larg și o intervenție la scară „urbană” suprafața aferentă va fi de maxim 500 mp.

Întrucât tema 1 și tema 2 din anul II de studiu sunt strâns legate între ele, având obiective didactice comune, alegerea unui amplasament la tema 1 condiționează menținerea aceluiași amplasament pentru desfășurarea proiectului din cadrul temei 2, logica acestui demers fiind dată de înțelegerea potențialului unui loc în contextul său larg al cadrului urban, construit și social.

4. Criterii de apreciere

  • coerența demersului
  • calitatea observațiilor date de înțelegerea și interpretarea sitului
  • calitatea observațiilor date de înțelegerea materialelor alese (condiționări tehnice, semnificații „poetice”, adecvarea la scopul utilizării lor, etc)
  • calitatea exprimării ideilor proiectului în concordanță cu manierele de prezentare (machete, fotografii, desene, pecha kucha)
  • coerența parcursului de la material la punerea în formă

Intocmit:
lect. dr. arh. Dorin Ștefan Adam

Proiecte în cadrul acestei teme:

Cristiana Moisanu
Atelier: Dana Chirvai
Bianca Nicolae
Atelier: Dana Chirvai
Stefan-Eusebiu Potorac
Atelier: Liviu Neaga
Bogdan-Ionut Radulescu
Atelier: Liviu Neaga
Radu-Anghel Matei
Atelier: Niculae Grama
Alice-Maria Dimofte
Atelier: Niculae Grama
Elena-Madalina Rosca
Atelier: Emil Barbu Popescu
Alina Bosneag
Atelier: Emil Barbu Popescu
George Puscasu
Atelier: Cristian Drughean
Miruna Girdea
Atelier: Cristina Gociman
Oana Dulvara
Atelier: Mircea Ochinciuc
Cosmin Popescu
Atelier: Mircea Ochinciuc
Diana Cojocaru
Atelier: Iulian Gudina
Andreea-Cristina Codreanu, Anton Giuroiu
Atelier: Iulian Gudina
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/