UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Locuire colectivă

LOCUIRE COLECTIVĂ

1. Argument

In desfasurarea procesului de invatamant la capitolul proiectare, locuirea constituie unul din programele de baza, studiul desfasurandu-se in Facultatea de Arhitectura, pe parcursul a trei ani de invatamant. Arhitectura este aceea care poate remedia conflictul dintre libertatea manifestata de oameni in spatiul privat si regulile comportamentale impuse de spatiul colectiv sau de cel public, locuirea colectiva constituind o buna oportunitate de aprofundare a studiului locuintei si de a analiza, in acelasi timp, cele trei tipuri de spatii: public, colectiv si privat precum si “limitele” si intrepatruderile dintre acestea in zonele urbane. Caracteristicile spatiilor de tranzitie sau ale acelora care actioneaza ca bariera fizica, de izolare acustica si vizuala a spatiului privat, sau care au rezultat din interferenta acestora, au devenit din ce in ce mai complexe odata cu preocuparile de a raspunde principiilor de sustenabilitate. De asemenea, trebuie urmarita asigurarea densitatii in cadrul zonelor rezidentiale ale orasului prin proiectarea unor cladiri cu procent de ocupare a terenului cat mai mic (in cazul de fata 40 %), in conditiile in care "strada interioara" ofera o buna iluminare naturala a miezului cladirii (arhitectura poroasa a lui Steven Holl) sau diferentierea tipurilor de spatii semipublice care dubleaza livingurile urbane (arhitectura locuirii colective propuse de MVRDV s.a.). In aceeasi dinamica se impune interpretarea morfologica a spatiului interior prin flexibilitate spatiala, realizata la nivel arhitectural si bazata, evident, si pe tehnologie.

2. Date de tema

2.1. Amplasament / Reglementari urbanistice

Pe un lot liber de constructii, in suprafata de aproximativ 3550 mp, amplasat in apropierea zonei P-ta Chibrit, situat la sud-vest de aceasta, se propune studiul in vederea realizarii unor propuneri de locuinte colective.

Amplasamentul este delimitat:

 • la nord-vest de: str Mures;
 • la sud-vest de: str. Mircesti ;
 • la sud-est de: str. Caransebes ;
 • la est de un teren proprietate publica.

Reglementarile urbanistice propuse pentru studiu se incadreaza in reglementarile generale ale zonei, si anume:

Densitate

 • POT = 40%
 • CUT = max. 2,4

Regim de inaltime
Regimul de inaltime va fi de P+4, existand posibilitatea unui accent P+5, in functie de pozitionarea fata de vecinatati, de largimea aleilor carosabile, de orientarea cardinala si, in final, de conceptia ansamblului.

Retrageri
Avand in vedere vecinatatile de pe strazile Mures si Mircesti si anume locuinte in general parter, precum si cele de pe strada Caransebes (constructii industriale) va propunem o retragere minima de 4,00 m de la limita terenului (fara trotuar).

Amenajari peisagere
Se va acorda o atentie deosebita amenajarii spatiilor plantate, aleilor de circulatie pietonala, altor amenajari ale spatiului exterior, cu caracter privat, pentru toate varstele.

Alei carosabile si parcaje
Aleile carosabile vor fi considerate in regim privat de utilizare. Se vor rezolva circa 30 de locuri de parcare la sol pentru vizitatori.

2.2. FUNCTIUNI

2.2.1. Locuinte

 • AL = aria locuibila (suprafete insumate ale incaperilor de locuit: dormitoare + living + loc de luat masa)
 • AU = aria utila (suprafete interioare ale tuturor incaperilor din apartament - nu se cuprind suprafetele logiilor si balcoanelor)
 • AC = aria construita a locuintei (suma suprafetelor utile ale apartamentelor, ale logiilor si balcoanelor, precum si a cotei parte din suprafetele comune ale cladirii - spalatorii, uscatorii, casa scarii, la care se adauga suprafata aferenta a peretilor interiori si exteriori. Nu se cuprind boxele de la subsol si garajele.

Vor fi rezolvate maxim 50 locuinte, in tipuri de apartamente, cu urmatoarele ponderi orientative si Ariile Construite aferente :

 • Garsoniera 5% 48 - 52 mp
 • Doua camere 20% 64 - 72 mp
 • Trei camere 30% 87 - 93 mp
 • Patru camere 35% 105 - 115 mp
 • Cinci camere 10% 123 - 135 mp

2.2.2. Dotari comunitare / Functiuni integrate
La nivelul parterului se vor prevedea spatii comerciale si dotari/functiuni integrate - comunitare: gospodaresti, birouri, pentru hobby, pentru intretinere fizica,educative etc. Aceste functiuni trebuie sa beneficieze de noduri verticale separate de acces spre subsol.

2.2.3. Garaj
Garajul va fi rezolvat pe doua niveluri de subsol si va fi accesibil prin rampe duble de intrare - iesire. Pentru fiecare apartament cu suprafata de pana la 100 mp se va prevedea cate un loc de garare, iar pentru apartamentele a caror suprafata depaseste 100 mp se vor prevedea cate 2 locuri de garare (conform HCGMB 66/2006), cel putin 25 de locuri in acest garaj vor fi prevazute pentru functiunile suplimentare propuse. Vor fi prevazute accese din parter cu lifturi si scari (din spatiile publice sau din aleile pietonale) catre nivelurile de garaj.

2.2.4. Anexe / Spatii tehnice
La subsol se vor amplasa spatiile tehnice: microcentrala termica, hidrofor, centrala de ventilatie, tablou electric etc. Se va amplasa si se va rezolva adapostul ALA (in suprafata de circa 450 mp pentru locuinte si ocupantii spatiilor publice). Se vor prevedea, de asemenea, platforme pentru amplasarea de europubele, diferentiate pe tipuri de deseuri (posibil si in subsolul 1).

2.3. Volumetria / Anvelopa cladirii / Structura

Volumetria trebuie sa tina cont de eficienta energetica si de controlul consumului de resurse clasice si, deasemenea, sa permita implementarea tehnologiilor ce utilizeaza energii neconventionale (sistemul fotovoltaic, captatori termici solari, sau pompele de caldura).

Structura de rezistenta va fi din beton armat, rezolvata pe cadre sau pereti structurali, evident modulata.

Vor fi utilizate materiale variate, pentru peretii de inchidere, de compartimentare si de finisaj, care sa raspunda optim normelor confortului termic si acustic.

3. Strategii aplicabile in abordarea studiului

 • amplasament: informatii privind terenul (eventual studiul geotehnic) si datele climatice in vederea utilizarii resurselor regenerabile si aprecierii impactului energetic si al confortului interior;
 • volumetria (forma) cladirii si orientarea: insorire, iluminat natural, ventilare naturala;
 • spatiul interior: flexibilitate spatiala, confort (termic, acustic, igienic, vizual), iluminat natural.

Intocmit,
prof.dr.arh. Nicolae Grama

Proiecte în cadrul acestei teme:

Adrian Anghel
Atelier: Cristina Gociman
Simionescu Ana-Maria, Cretu Oana-Cristina
Atelier: Cristina Gociman
Alexandra Petrisor, Oana Tudor
Atelier: Emil Barbu Popescu
Laura Cristea, Anda Cristina Popescu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Andrei Olteanu
Atelier: Ioan Lucacel
Cristian - Andrei Angelescu
Atelier: Ioan Lucacel
Elisabeta Monica Luca, Silviu Mircea Voicu
Atelier: Niculae Grama
Tania Andreea Pilea, Simina Radoi
Atelier: Niculae Grama
Bogdan Petru Pestritu_Livia Zaharia
Atelier: Cristian Drughean
Oana Craciun, Diana Grigoras
Atelier: Cristian Drughean
Robert Alexandru Ruse, Adela Gabriela Voinea
Atelier: Iulian Gudina
Romeo Cuc, Catalina Popovici
Atelier: Iulian Gudina
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/