(de ex. pavilionul de reprezentare al unei firme sau companii din diverse domenii: multimedia, construcții, bookfest, aviație/planorism/deltaplan, show biz, modă, etc.)
“Arhitectura solicită facultățile cele mai elevate prin capacitatea sa de abstractizare. Abstractizarea arhitecturală este particulară și magnifică prin aceea că pornind de la un fapt concret ea îl spiritualizează. Faptul concret nu poate fi supus idéii decât prin ordinea pe care o proiectăm.” (Le Corbusier, “Trois rappels a monsieurs les architects”, Vers une architecture, Flammarions,Paris 1995, p.35)
Orice formă este purtătoare mai mult sau mai puțin explicită a unei idei germinative.
Formele artistice, prin plasticitatea și expresivitatea lor, au menirea de a transmite mesaje emoționale.
Forma de arhitectură contopește produsul imaginației artistice - ilustrarea ideii, cu raționalitatea inventivități tehnice – transpunerea ei într-un eveniment construit. Scopul lui trangresează simpla rezolvare a unei funcțiuni, și caută să obțină satisfacția estetică a receptorului.
Inițierea într-un proces conceptual de determinare a formei de arhitectură în parametri expresivitații plastice și a raționalității constructive.
Funcțiunea nu joacă rolul principal; ea oferă suport orientativ demersului ideatic.
Amplasamentul constrânge rezolvarea prin adaptarea la concretețea elementelor de mediu natural / construit.
Se dorește propunerea unui construct, care să ilustreze relația dintre spațiu / structură / expresie, și care să ofere atât la interior cât și la exterior, reprezentativitatea unei firme. Fără a dispune de aceleași mijloace de exprimare pavilionul poate fi asemănat, ca eveniment, cu o instalație de artă.
Fiecare atelier are libertatea de a stabili orientarea tematică și amplasamentul cu recomandarea de a nu depăși o suprafață de 200mp amprenta la sol a obiectului și o arie de teren aferentă de 500mp
Materialele folosite vor fi adaptate tehnicilor de montaj: lemn, metal, materiale plastice, textile, gonflabile, etc.
Exercițiul va avea un parcurs ilustrat prin machete de studiu și va avea 3 momente distinct:
Întocmit
Prof.dr.arh. Spirescu Adrian
Prof.dr.arh. Mircea Ochiunciuc
Șef lucr.dr arh. Mihaela Pelteacu