UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Spațiu public / Spațiu privat – Modelare urbană

Spațiu public / Spațiu privat – Modelare urbană

Cuvinte cheie: traseu - direcție; inserție – integrare; semnal – simbol

Programul sugerează conturarea unui model de peisaj urban cu multiple valențe semantice și estetice rezultate din interferența mediilor natural și artificial. Această sinteză ridică pe o treaptă superioară studiul ambientului în totalitatea sa, prin întrepătrunderea noțiunilor sau elementelor legate de memoria locului, peisajul natural, spațiu/forma urbană și metafora arhitecturii imaginate.

Accentul nu mai cade pe formă sau funcțiune, pe arhitectura ca obiect, ci pe acest complex sistem de relații.

“SPAȚIUL PUBLIC” a devenit impersonal și aseptic. Se declară ca fiind al tuturor (sau al oricui) dar se dovedește tot mai mult al nimănui. “SPAȚIUL PRIVAT” a devenit unul al însingurării, un simplu refugiu, o protecție față de un mediu toxic. Atât “SPAȚIUL PUBLIC” cât și “SPAȚIUL PRIVAT” și-au pierdut atributele spațiilor de comunicare – cea a comunității (în cazul “SPAȚIULUI PUBLIC” și cea a familiei (în cazul “SPAȚIULUI PRIVAT”). Mai mult, au dispărut spațiile intermediare despre care se putea spune cu greu în ce proporții sunt “SPAȚII PUBLICE” și “SPAȚII PRIVATE”.

Tema cadru a acestui semestru urmărește explorarea relației dintre “SPAȚIUL PUBLIC” și “SPAȚIUL PRIVAT”, într-un context urban la care participă clădiri cu funcțiuni complexe. Această temă propune stabilirea relației dintre cele două tipuri de spații, evidențiind suita spațiilor intermediare ce le leagă. “SPAȚIUL PUBLIC” și “SPAȚIUL PRIVAT” nu trebuie să fie abordate neapărat în ipostazele lor extreme, ci, mai degrabă se va insista asupra relației între un spațiu deschis publicului și unul cu un grad de intimitate.

Metropola modernă nu mai oferă repere celor care o populează. Este un spațiu omogen, preocupat mai degrabă să-și flateze vizitatorii și să ofere o “marcă” ușor reconoscibilă și cu beneficii turistice, dar fără să poată mulțumi îndeajuns o populație eterogenă.

Această situație este favorizată și de faptul că locuitorii săi nu împărtășesc același sistem de valori, ci se poate vorbi despre un mozaic de sisteme de valori care adună grupuri mici, formate din indivizi risipiți pe suprafața amorfă a așezării.

Proiecte în cadrul acestei teme:

Dana Corina Cristescu
Atelier: Zoltan Takacs
Bulibasa Cristian Eugen- Constantinescu Petru
Atelier: Stefan Scafa-Udriste
Ana-Maria Magdalinoiu
Atelier: Zoltan Takacs
Sandor Laszlo
Atelier: Virgil Polizu
Berszan Peter
Atelier: Virgil Polizu
Radulescu Luiza
Atelier: Florin Biciusca
Anghel Radu
Atelier: Florin Biciusca
Ana Constantinescu
Atelier: Florin Biciusca
Buhus Cosmin Gabriel, Epure Alexandra, Hagiiani Sofia, Voiculescu Ioana
Atelier: Stefan Scafa-Udriste
Stefan Sergiu Laiu
Atelier: Radu Tanasoiu
Dan Pepelea
Atelier: Radu Tanasoiu
Alexandru Voinescu
Atelier: Radu Tanasoiu
Radu Stoian
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Catalin Caragea
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Andrei Patriche
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Andreea Nitu
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/