UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
SPATIU URBAN – EXPERIMENT

SPATIU URBAN – EXPERIMENT

Tema de semestrul 2 (10) an V urmărește pregătirea studenților pentru examenul de licență (an VI) printr-un parcurs în etape care să sugereze o abordare cronologică, ce va dezvolta în cadrul studiului pașii necesari pentru conturarea conceptuală, imagistică și de detaliu a demersului în ceea ce privește răspunsul subiectului solicitat.

Modulul tematic propus studiului răspunde uneia dintre cele mai actuale opțiuni, privind viabilizarea unor zone care prin evoluția lor istorică și tehnică și-au pierdut statutul funcțional, dar nu și valoarea arhitecturală.

Ocupând o poziție urbană de obicei favorabilă, în interiorul zonelor centrale sau adiacente acestora, cu spații (terenuri) de mari întinderi și construcții diverse grupate în ansambluri de valoare din punct de vedere estetic și istoric, dar și clădiri fără importanță, cu spații perfect conservate sau într-un stadiu avansat de degradare, aceste zone își așteaptă șansa integrării în noile viziuni urbanistice ale orașului.

Evoluțiile istorice urbane, tehnologiile moderne, alături de funțiuni noi, pot interveni pozitiv, în abordări de arhitectură care să readucă aceste zone în circuitul dezvoltatorilor din viața orașelor, păstrând memoria locului, asigurând astfel drumul firesc în dezvoltarea istorică a unui oraș.

De aceea atât intervenția urbanistică, cât și cea funcțională trebuie cântărite cu mare atenție și răspundere, astfel încât concluziile transpuse în spații de arhitectură, reprezentând intervenții importante pentru oraș pe o mare unitate de timp, să reprezinte opțiunea corectă, profund profesională privind aceste intervenții. Studiul privind optimizarea acestor spații se va axa pe o radiografie complexă a tuturor parametrilor privind implicarea într-o asemenea operațiune, responsabilitatea uriașă în alegerea unei anumite opțiuni, fiind în fapt un examen de profesionalism pentru diverse zone ale societății care, prin specialiști din multiple medii, trebuie să dea răspunsul cel mai viabil pentru dezvoltarea propusă.

Scenariile sunt narații ale posibilităților urbane. Un scenariu are nevoie de developeri, actori și autori. Developerii si actorii sunt cei care sunt capabili să culeagă și să organizeze informația.

Autorii sunt cei capabili să mute și să combine informația în diferite straturi spațiale.

TAXONOMÍE (taxologie) este “ știința care se ocupă cu stabilirea legilor de clasificare și de sistematizare a domeniilor din realitate cu o structură complexă.”

Din punctul de vedere al acestui exercițiu, o abordare taxonomică asupra spațiului urban propus în această temă reprezintă posibilitatea clasificării informației într-o listă de elemente cu utilizări practice; o “listă” care, prin fiecare element “lege” face referință la un element dintr-un grup mai mare.

Această “listă” poate scoate în evidență atât articulațiile cât și diferențele între diferitele straturi ale informației.

Obiective:

  • • Decodificarea spațiului urban propus prin temă în vederea realizării unei strategii de conectare a sitului propus la spațiul social și urban limitrof.
  • • Cristalizarea unei forme urbane funcționale care să completeze strategia de conectare a sitului.
  • • Detalierea unuia din elemetele compoziționale ale formei urbane, o funcțiune, un corp de clădire la alegere.

Proiecte în cadrul acestei teme:

Iulian Bancau
Atelier: Virgil Polizu
Andreea Tanasele
Atelier: Virgil Polizu
Tamina Lolev, Matei Niculescu
Atelier: Stefan Scafa-Udriste
Alexandra Berdan, Maria Daria Oancea
Atelier: Stefan Scafa-Udriste
Irina Bazac
Atelier: Radu Tanasoiu
Andrei Mazureac
Atelier: Radu Tanasoiu
Alina Brutaru
Atelier: Radu Tanasoiu
Alin Mihai Patru
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Bogdan Tanase Marinescu
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/