UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Proiect Urban

PROIECT URBAN

In cadrul temei generale a semestrului 10, exercitiul Proiectul Urban urmareste abordarea interventiilor arhitecturale ce depasesc scara unui obiect de arhitectura pentru a rezolva coerent o zona extinsa ce are un alt fel de statut, alte caracteristici, complexe in raport cu un simplu lot sau teren clar definit. La nivel urban, acest tip de interventie gestioneaza transformarea si completarea unei absente in tesutul urban, indiferent de motivele care au generat, in timp, aceasta absenta. Caracteristica principala a acestui tip de interventie este refacerea (tesutului). Intre reconstituirea zonelor valoroase disparute din motive diverse (distrugeri, demolari, cataclisme), in special in zonele centrale si in care accentul cade pe fidelitatea recuperarii, pe de-o parte, si extinderea orasului pe teritorii “virgine” ca apanaj al noului, mai exista o serie de situatii urbane, intermediare, in interiorul oraselor, care necesita strategii diverse de abordare si rezolvare. Dintre acestea, doua sunt situatiile limita: 1. Zone mari libere de constructii, rezultate din demolari sau distrugeri, in care nu mai exista martori ai trecutului 2. Zone construite al caror existent nu mai poate satisface, in forma actuala, necesitatile functionale urbane In ambele situatii, singura rezolvare este interventia de reconectare la sistemul urban, in primul caz prin regenerarea totala a formei urbane absente, in al doilea de reabilitare urbana, ca transformare, completare, redefinire, actualizare. Aceste insule urbane cu probleme, in care orasul pare ca se intrerupe, necesita deci un alt tip de abordare. Daca un obiect arhitectural, realizat pe un teren definit, intr-un context definit, are un impact corespunzator la nivelul vecinatatilor si este racordat la utilitatile necesare propriei functionari, zona urbana supusa interventiei va avea un impact corespunzator zonelor vecine si sistemului urban de infrastructura, de la drumuri, conexiuni, transport, retele edilitare, pana la problemele calitatii vietii, la nivel functional, densitate, raport spatiu public / spatiu privat si identitate. Situl propus pentru studiu este situat in apropierea cladirii Bibliotecii Nationale, si este limitat de B-dul Unirii (N), Str. Nerva Traian (E), B-dul Marasesti (S) si B-dul Mircea Voda (V). Terenul are o suprafata de 11 ha. Prima faza a proiectului presupune o documentare istorica, o analiza urbana si investigarea potentialului prin propuneri de ocupare si irigare, conectare si atitudine fata de zonele vecine, intr-o definire pe categorii de functiuni, accese si cai de circulatie, spatii publice si dotari. Rezultatul final va fi o propunere de forma urbana, definite ca tema si indicatori, realizata in colective de cate doi studenti. Faza a doua, de arhitectura, va detalia cate un obiect de arhitectura din propunerea initiala, individual, indiferent de programul propus, dar in vecinatate, in asa fel incat fiecare obiect sa se raporteze la obiectul colegului de colectiv.

Proiecte în cadrul acestei teme:

Catalina Nechifor, Ignacio Montojo
Atelier: Zeno Bogdanescu
Alexandra Andone, Alexandru Patrichi
Atelier: Zeno Bogdanescu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/