UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
CULTURA: Platforma culturala - arta si societate

Platforma culturala - arta si societate

Cum se materializeaza nevoia de cultura la nivelul vietii sociale a Bucurestiului anilor 2000 ?

Este vorba despre o lume a unui anumit segment al populatiei - tineri, artisti, studenti, oameni cu o anumita pregatire intelectuala, ori avem de-a face cu o practica generalizata si care, sub diferite infatisari, se manifesta in toate paturile societatii contemporane cosmpolite ?

Este vorba despre o lume autonoma, orientata catre sine insasi, catre proprii sai eroi si miturile sale, o lume a cautarii esentelor ; sau este vorba despre continua confruntare dintre cerere si oferta care regleaza toate aspectele sociale, confruntare structurata pe celebrul model economic ?

Fenomene recente de genul librariei Carturesti, sala Dalles, Institutul Francez, etc, pun aceste probleme. Ce apropie aceste entitati este caracterul de centru cultural fara o functiune particulara bine definita. Regasim aici : librarie, ceainarie, cafenea, galerii de arta - temporare si permanente, sala de cinematograf, sala de conferinte, sali pentru diferite cursuri de limba (franceza), de filozofie, spatii pur si simplu libere care pot adaposti neasteptate evenimente culturale de genul bienalelor de arta ori arhitectura, mici concerte de muzica clasica din cadrul diferitelor consursuri, etc.

Bazat pe ideea de mixitate a fenomenului cultural, acest proiect propune o mica platforma culturala amplasata in centrul istoric al Bucurestiului. Studentul este invitat sa mediteze pe marginea acestor teme generale de o deosebita actualitate. Obiectivele acestui proiect vizeaza corelarea unei imagini de ansamblu cu un caz urban particular. De asemenea, studentul trebuie sa isi construiasca tema de proiectare plecand de la o conceptie asupra acestui fenomen pe care o va dezvolta el insusi.

Proiecte în cadrul acestei teme:

Petra Bodea
Atelier: Emil Barbu Popescu
Bogdan Manole
Atelier: Emil Barbu Popescu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/