UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Departamentul pentru managementul cercetării | Sponsori | Contact
CULTURA: Club Nautic în Delta Dunării

Club Nautic în Delta Dunarii

Argument

În contextual unor abordari generale ale procesului de proiectare ca un proces de transformare a contextului natural și social la întâlnirea cu programul arhitectural, temele de atelier ale anului III propun rezolvari ancorate în situatii reale, ce sa dezvolte solutii contemporane la intersectia contextului și a ideilor actuale in arhitectura.

Astfel se propune spre studiu o zona inedita în Delta Dunarii, bogata atât din punct de vedere cultural cat si natural, cu o moștenire istorica datând din vremea antichitatii, dar și cu o pregnanta influenta reflectata de catre traditii. Cele doua teme de atelier se vor adresa unui amplasament specific aflat la limita Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, în apropierea celui mai avansat sat pe pamânt continental, Dunavatul de Jos. Se propune dezvoltarea unui complex realizat dintr-un club nautic și o zona de cazare în regim de pensiune destinata utilizatorilor clubului nautic, dar nu numai.

Obiectivele studiului ce se va desfașura pe parcursul a doua proiecte distincte este acela de a realiza un ansamblu sustenabil, de mici dimensiuni, ce sa reprezinte o solutie arhitecturala și urbanistica contemporana și de ansamblu asupra complexului ce își propune sa fie o initiativa de reinventare a tipologiilor de turism și cultura implementate în Delta Dunarii.

Amplasament

Terenul propus se afla la capatul zonei de pamânt în zona sudica a Deltei Dunarii, în imediata apropiere a comunei Murighiol, în satul Dunavatul de Jos, într-o zona cu potential turistic ce începe sa fie exploatat de investitori, de multe ori nu in cel mai propice mod pentru caracterul existent al zonei.

Terenul se afla în imediata vecinatate a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ce se constituie ca unul dintre putinele parcuri naturale ale României, fiind în apropierea lacului Murighiol, dar și al unei serii de canale navigabile ce ofera accesul catre întreaga Delta a Dunarii.

Parcela , aflata în exteriorul, dar la limita de jurisdictie a Regulamentului Cadru de Urbanism pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, de forma relativ dreptunghiulara face parte dintr-o posibila parcelare a unei zone mai mari, având dimensiunile de 50 x 100 m, cu latura de 100 m catre zona rezervatiei, conform plan de situatie anexat. De asemenea se prevede si o fâșie de pamânt concesionata pentru amenajarile exterioare și a marinei de 8 m pana în limita rezervatiei. Terenul este în panta, având o cadere de teren de 7 metri de la punctul cel mai înalt la cel mai jos al sau.

Lacul existent in apropiere va fi legat si extins catre fașia de pamânt pentru a facilita dezvoltarea activitatilor nautice cu ambarcatiuni ușoare de mici si medii dimensiuni (caiac, canoe, windsurf, mici barci cu vele, yachturi de mici dimensiuni)

Proiecte în cadrul acestei teme:

Razvan Chelu
Atelier: Cristian Drughean
Andreea Onu
Atelier: Cristian Drughean
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/