UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
TURISM : Centru de studii tematice

TURISM : Centru de studii tematice

Se propune studentilor realizarea unui complex multifunctional cu caracter cultural în zona lacului Plumbuita, în proximitatea complexului mânastiresc cu acelasi nume. Complexul va fi compus dintr-un centru de studii tematice, conexe fenomenului monahal si dintr-o zona de cazare pentru pelerini si/sau cercetatori. Proiectul este menit sa completeze necesitatilor zonei, mânastirea fiind în ultima vreme un loc de pelerinaj atât pentru vizitatorii laici cât si pentru cei monahali, dar si un important focar cultural de specialitate, continând un impresionant muzeu cu obiecte de arta religioasa, o biblioteca cu carti rare si adapostind si sediul Academiei de Pictura Religioasa si Patrimoniu. Se propune realizarea unui ansablu cultural care sa potenteze si sa completeze aceste dotari si care sa deserveasca atât persoane din lumea laica cât si din cea monahala, constituindu-se într-un centru care sa medieze relatia sacru-profan pe fondul aparitiei noilor media în dialog cu conceptul traditional de spatiu de informare.

În vecinatatea acestei zone se va situa complexul multifunctional propus, astfel încât acesta sa deserveasca spatiile monahale, dar sa poata functiona si independent, în anumite ocazii. Zona de studiu se afla în parcul Plumbuita, parc de referinta al Bucurestiului, pe malul lacului cu acelasi nume, în apropierea complexului monahal. Acesta, construit la sfârsitul secolului al XVI-lea, este un reper semnificativ în peisajul istoric si cultural al Bucurestiului, de numele lui fiind legate aparitia primei tiparnite din Bucuresti dar si o colectie de carti vechi, cu titluri de peste 500 de ani, precum si unele episoade de referinta din istoria Tarii Românesti. Complexul este constituit din biserica, turnul clopotnita, chiliile calugarilor si casa domneasca, momentan transformata în muzeu si adaposteste în prezent sediul Academiei de Pictura Religioasa si Patrimoniu. În vecinatatea, acestei zone se va situa centrul multifunctional propus, astfel încât acesta sa deserveasca spatiile monahale, dar sa poata functiona si independent. Se va urmari o abordare holistica a ansamblulu, care sa urmareasca fie o solutie pavilionara, integrata în peisaj, fie una compacta, integrata în panta terenului.

Date de tema:

  1. Cazarea: Capacitatea de cazare 20 de locuri în camere de 1 si 2 paturi. Distributia locurilor se va face astfel: 60% în camere de 2 paturi: 12 persoane si 40% în camere de 1 pat: 8 persoane. Modulul de cazare va cuprinde camera de pensiune, vestibul de acces cu dulap înzidit si grup sanitar cu dus si va avea o arie totala de 30,00 mp.
  2. Unitate de servicii cazare: Va contine spatiile specializate pentru întretinerea spatiilor de cazare si va fi compusa din camera îngrijitoare (10,00 mp), grup sanitar minimal (3,00 mp), sas de acces (3,00 mp) si spatii de servicii compuse din rufe curate, rufe murdare, gunoi si materiale curatenie (câte 2,00 mp/ fiecare categorie).
  3. Acces: Va contine spatiile de primire si distributie a fluxurilor dimensionate corespunzator si va cuprinde windfang (8,00-10,00 mp), receptie (10,00 mp), birou administratie (10,00 mp), camera de bagaje (6,00 mp), hol-zona de asteptare (20,00 mp), grup sanitar pe sexe (10,00 mp), spatii de legatura cu circulatiile orizontale si verticale care deservesc cazarea.
  4. Alimentatie publica: Restaurant cu 40 de locuri, cu salon de mic dejun inclus si o terasa pentru 20 de locuri. Bar de zi pentru 10 persoane, pozitionat în legatura cu holul de acces si cu restaurantul, cu oficiu minimal si depozit de bauturi. Bucatarie minimala (1,00 mp/persoana) care va contine oficiu, zona spalatoare, zona de preparare, depozitari pastrând circuitul curat / murdar impus de normele sanitare (depozitare curenta, bar bauturi, dulap frigorific), vestiar si grup sanitar pentru personal.
  5. Spatiu tip club / spatiu comun de zi , relationat cu spatiile publice si exteriorul (50,00 mp)
  6. Spatii tehnice: Spalatorie si uscatorie (12,00 mp), depozitare generala (20,00 mp), C.T. (15,00 mp), spatii depozitare, tablou electric etc. (15,00 mp), curte de serviciu.
  7. Locuinta administratorului (2 adulti + 2 angajati), formata din 2 apartamente formate din camera de locuit, camera de zi simpla, hol de acces si baie, integrate în spatiul de cazare.
  8. Spatii de parcare pentru 14 autoturisme si un autocar.

Circulatiile orizontale si verticale se vor dimensiona conform normelor si vor fi gandite astfel încât sa poata deservi si persoanele cu dizabilitati locomotorii.

Regimul de înaltime se va lasa la aprecierea studentului, tinând cont de caracterul locului, dar nu va depasi S+P+1+M.

Structura de rezistenta va fi adaptata functiunilor si materialelor ce urmeaza a fi folosite, precum si considerentelor spatio-volumetrice urmarite. Materialele de constructie si finisaj se vor subordona demersului conceptual general, dictat de particularitatile sitului. Echiparea edilitara va permite racordarea la retelele de apa, canalizare, energie electrica, gaze naturale, telefonie, radio-TV si internet.

Proiecte în cadrul acestei teme:

Maria Elena Oprescu
Atelier: Anca Otoiu
Flavia Maria Radu
Atelier: Anca Otoiu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/