UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
PROIECT DE ATELIER

PROIECT DE ATELIER

"That should be one of architecture's aims; it must create new appetites, rather than solve problems. Architecture is too slow to solve problems." Cedric Price

In Kensington Gardens, in centrul Londrei, in fiecare an, o comisie invita un arhitect sau o firma de arhitectura sa propuna si sa construiasca un pavilion temporar cu intentia de a prezenta publicului o viziune despre arhitectura contemporana, de a-l pune fata in fata nu numai cu opera unui cunoscut arhitect sau grup, ci de a-l pune fata in fata cu o piesa relevanta de arhitectura contemporana. Arhitectura avand nevoie de o triere si realizare laborioasa ajunge la public in general tarziu creand fatalmente un defazaj intre ce gandesc arhitectii intr-un anumit moment si perceptia publicului despre ce ar trebui sa fie arhitectura noua.

De la "monstrii din beton" comunisti pana la "monstrii din otel si sticla" din zilele noastre perceptia publicului din Romania despre arhitectura contemporana este foarte deformata din motive obiective dar in principal din lipsa unei arhitecturi publice de calitate care sa educe. Nu avem cum sa pretindem formarea unui gust pentru arhitectura noua pana nu prezentam public niste lucrari relevante.

Se propune astfel realizarea unui proiect de mici dimensiuni dar mari ambitii, pe situl atasat temei, care sa dea seama despre starea ideilor si abordarilor din arhitectura anului 2008 intr-o incercare de rupere a barierei temporale dintre ideile arhitectilor si asumarea lor de catre public, un "shock and awe" arhitectural.

Data fiind natura sa temporara, obiectul va trebui realizat din structuri usoare si va acomoda functiuni publice minimale. In acelasi timp, propunandu-si sa fie un gest putemic declarativ si experimental, va putea trece peste reglementarile de urbanism in vigoare generandu-si singur propriile reguli in contact cu orasul.

Demersul este in principal unui formal si conceptual. Se vor aprecia indentificarea unor curente formale, structurale si de gandire in arhitectura contemporana si aplicarea lor coerenta la tema propusa.

Proiecte în cadrul acestei teme:

Ioana Nastase
Atelier: Mircea Silviu Chira
Diana Lupulescu
Atelier: Mircea Silviu Chira
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/