UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Spatiu-structura - Punct de informare turistica

Spatiu-structura - Punct de informare turistica

Primul proiect de atelier al anului 2 propune amplasarea unui mic punct de informare turistică în apropierea Gării de Nord din București. Imaginarea de către studenți a unui scenariu coerent din punct de vedere spațial-volumetric și adecvarea acestuia la caracteristicile programului de arhitectură se înscriu într-o continuitate firească în raport cu primul an de studiu. În același timp, proiectul va pune accent pe asumarea și depășirea unor constrîngeri externe, generate în primul rînd de contextul urban. Va fi încurajată o abordare sensibilă față de caracterul sitului. Efortul studenților se va îndrepta și către investigarea rolului social și cultural pe care îl poate juca un astfel de centru de informare.

Terenul propus se află în București, la intersecția bulevardului Dinicu Golescu cu strada Witing. În funcție de abordarea proprie a proiectului, fiecare student își va determina amplasamentul exact al clădirii. Stația de alimentare GPL și agenția de turism aflate în prezent pe zona studiată vor putea fi propuse, cu justificare, spre desființare.

Obiective didactice sunt: ințelegerea relațiilor spațiale generate de fundamentarea conceptului inițial și a corelării acestor relații cu sistemul structural și de închidere a clădirii, formarea aptitudinilor de analiză și interpretare creatoare a contextului urban, dezvoltarea imaginației spațiale și corelarea acesteia cu orizontul cultural al societății și cu cerințele publicului-țintă.

Punctul de informare turistică reprezintă în multe țări primul contact pe care vizitatorii îl au cu orașul respectiv. Pe lîngă caracterul de informare asupra obiectivelor turistice și a vieții culturale, el adăpostește uneori și un serviciu centralizat de rezervări hoteliere.

Clădirea va cuprinde următoarele spații: spațiul principal, cu acces public, dotat cu un ghișeu deschis (cu trei posturi de lucru) pentru obținerea de informații turistice și pentru rezervări ale locurilor de cazare ; o zonă distinctă a spațiului principal, dotată cu 2–3 borne interactive pentru informare și cu 4–5 fotolii pentru așteptare ; un mic spațiu expozițional – circa 70 mp; vestiar și grup sanitar minimal pentru personal; spațiu de depozitare (circa 10 mp); spații tehnice – centrală termică etc.

Suprafața desfășurată se va situa între 300 și 400 mp. Înălțimea maximă la cornișă va fi de 10 metri. Sistemul structural va fi ales liber, în funcție de caracteristicile fiecărei soluții.

Proiecte în cadrul acestei teme:

Daniela Vrancianu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Raluca Georgescu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/