UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Reamenajare spațiu public – str. Edgar Quinet - STRADA CĂRȚII

Reamenajare spațiu public – str. Edgar Quinet - STRADA CĂRȚII

Coordonatori proiect :

  • Prof.dr.arh. Cristina Olga Gociman
  • Asist.drd.arh. Elena Codina Dușoiu
  • Asist.arh. Ana-Maria Vesa

Tema proiectului și-a propus să deschidă spre dezbaterea studenților, care în același timp sunt și principalii utilizatori ai spațiului, crearea unei legături pietonale între două lăcașuri de învățământ dintre cele mai vechi ale capitalei: Universitatea și Arhitectura, cu prelungirea spațiului străzii către curtea interioară a UAUIM, în prezent aproape dezafectată. Gradul mare de implicare a studenților, interesul manifestat și calitatea deosebită a rezultatelor a făcut ca cele mai bune două proiecte (ale studenților Oana Purice, Miruna Tutoveanu, Bogdana Checheriță și Dragoș Fransua) să poată fi expuse în cadrul Anualei de Arhitectură 2007 la Secțiunea Studii și Proiecte, unde un juriu internațional le-a acordat Premiul acestei secțiuni. Este o premieră faptul că niște studenți în anul II (împreună cu coordonatorii lor) sunt premiați la Anuala de Arhitectură a Municipiului București, acesta fiind unul din faptele care au generat ideea ca pe viitor Anuala să deschidă o secțiune dedicată în exclusivitate studenților.

TEMA DE PROIECT

Orașul, aproapele meu
Strada cărții – str. Edgar Quinet

"Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.
Nu este altă poruncă mai mare decât aceasta"

Evanghelia dupa Marcu 12.31

Orașul real cât și cel imaginar sunt o realitate mentală a oamenilor -"people’s mind", după cum spunea Blessing. În concordanță cu cercetările lui Lynch despre cetățeni și percepția mediului construit, el relevă că fiecare poartă cu sine o hartă imagistică, "image map", o proiecție mentală a realității încărcată de componente fizice, culturale și psiho – sociale. Investirea unui spațiu cu repere devine astfel o necesitate pentru comunitate.

Spațiul adaptat nevoilor acțiunilor organice, dar și reacțiilor psihice, care facilitează orientarea și în care se construiesc schemele operatorii ale individului dar și schemele de acțiune ale colectivității este în același timp o realitate a spațiului social.

"Mediul uman este social prin însăși structura lui, căci el este produsul intervenției care determină spațiul în care noi ne autodefinim cultural. Întregul spațiu este în acest sens o imagine a culturii noastre" - G.N.Fischer, "Psihologia socială a mediului"

Reabilitarea demnității spațiului urban agresat de publicitate excesivă, de starea clădirilor, a străzilor, de încărcătura de mașini, de mișcarea browniană a pietonilor, de poluare, este o aspirație a oricărui edil.

Adevărul despre viețuirea și creșterea unei case, a unei străzi, a unui oraș trebuie restituit trecătorului, creând posibilitatea unei comunicări între trecut și prezent și a unei oportunități pentru viitor.

Definirea locului cu toate conotațiile evoluției percepției spațiale și temporare și ale acestuia pot reconstitui și recompune afectivitatea sa și reconstrui apartenența comunitară.

Dialogul celor două instituții vechi de învățământ ale capitalei, a Universității București și a Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" de pe strada Edgar Quinet este mai veche de 150 de ani.

Spațiul dintre ele este un spațiu încărcat de litere, cifre, desene, cărți și mai ales emoții, este un spațiu al studenților și al dascălilor.

Reconfigurarea acestei străzi într-un spațiu pietonal cu amenăjari pentru anticari și comerț de carte, cu locuri de taifas, cu un sistem informativ privind istoria și evoluția locului pot fi doar câteva din solicitările privind reabilitarea zonei.

Se cer:

  • un plan 1/500
  • un plan 1/200
  • secțiuni caracteristice
  • desfășurări
  • detalii compunere spații scara 1/100 si 1/50

Întocmit,
Prof.dr.arh. Cristina Olga Gociman

Demersul pe care îl propunem aici urmărește țeserea unei legături trainice și firești între două lăcașuri de cultură și învățătură despărțite pe nedrept de indiferența noastră și de agresiunea violentă a arbitrarului și a cenușiului. Vrem să golim strada Edgar Quinet, albia dintre fațada de nord a Universității și corpul anexă al Facultății de Arhitectură de: mașini, borne de parcare, praf, mizerie, cioburi, uitare, prezențe dubioase, resturi de afișe de acum 10 ani, vitrine insalubre, mozaic care cade, fațade cenușii, indiferență, priviri stinse, fețe crispate. Vrem să o umplem de: bucurie, cultură, cărți, pavaje desenate cu creta sau graffitti, verdeață, locuri de stat, corpuri de iluminat, studenți, saltimbanci, pictori, vânzători de flori, posesori de biciclete și role, să o deschidem spre curtea interioară a Universității de Arhitectură Ion Mincu, un spațiu pe nedrept neglijat și plin de gunoaie și chiar și spre terasa Universității de Arhitectură, de unde se deschide priveliștea spre întreaga piață a Universității. Vrem ca pe această nouă stradă a cărții studenții la arhitectură și cei de la litere, arte, matematică, geografie, drept și orice altceva să se poată întâlni, să poată comunica și vorbi despre viitorul care, oricât l-ar revendica unii sau alții, le aparține.

Poate că atunci vom învăța ce înseamnă viața în cetate și viața sub soare.

Arh. Codina Dușoiu

Curgând între fațadele Universității București și Universității de Arhitectură, strada Edgar Quinet s-a transformat treptat într-un spațiu sufocat de autoturisme parcate, de traficul intens, de pubele de gunoi. Proiectul dezvoltat în atelierul nostru și-a propus să refacă acest traseu, printr-o modelare care să redea străzii un caracter universitar, încadrând-o, astfel, în dialogul celor două clădiri -ecran învecinate.

La nivel urban, se propune transformarea parcursului într-unul exclusiv pietonal, circulația carosabilă și parcările rezolvându-se printr-o bretea subterană, care să facă legătura între strada Academiei și Bdul N.Bălcescu. La nivelul obiectului, se propune o nouă imagine fațadei Universității de Arhitectură, într-un limbaj contemporan inovator, care să-i ofere reprezentativitate și identitate. La parterul Arhitecturii s-au creat spații destinate străzii – librării culisante în exterior, cafenele, spații media diverse, biblioteci digitale, ecrane pentru proiecții, terase etc. Strada ar putea deveni, astfel, un spectacol prin simpla desfășurare a funcțiunilor propuse, prin mobilierul urban și sistemul de iluminat care le completează, prin tratamentele pavajului și parietalului.

Soluțiile studenților variază de la imagini „pixelate", pline de culoare și texturi, la arhitecturi dinamice - pânze tensionate pe fire metalice ( destinate proiecțiilor / jocului de lumini), trasee lineare care urcă pe fațada Arhitecturii, pentru a capta perspective ample asupra străzii studiate.

Pietonul aflat în trecere pe Edgar Quinet va regăsi, astfel, o mixtură de litere, grafică, cifre și sunet, sugestive pentru dialogul (măcar ipotetic) al celor două universități învecinate.

arh. Ana-Maria Vesa

Imagini din cadrul expoziției colective de arhitectură: "București - un viitor în trecut", Galeria SIGMA, București, iunie-iulie 2007, unde a fost expus proiectul "Strada Cărții"

Premierea Anualei de Arhitectură, mai 2007

Proiecte în cadrul acestei teme:

Mihai Brad, Alexandru Patrichi
Atelier: Cristina Olga Gociman
Ioana Marica, Alexandrina Remescu
Atelier: Cristina Olga Gociman
Checheriță Bogdana, Fransua Dragoș
Atelier: Cristina Olga Gociman
Ioana Toma, Vlad Dodan
Atelier: Cristina Olga Gociman
Oana Purice, Miruna Tutoveanu
Atelier: Cristina Olga Gociman
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/